loading
close
SON DAKİKALAR

'1 Mayıs'ta savaşa, köleliğe, kıdem hakkımızın gaspına hayır diyeceğiz'

'1 Mayıs'ta savaşa, köleliğe, kıdem hakkımızın gaspına hayır diyeceğiz'
Tarih: 30.04.2016 - 14:45
Kategori: Siyaset

HDP, yaptığı yazılı açıklamayla demokratik hak ve özgürlükleri, sendikal ve siyasal örgütlenme hakkını savunmak için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağını duyurdu.

HDP, yaptığı yazılı açıklamayla demokratik hak ve özgürlükleri, sendikal ve siyasal örgütlenme hakkını savunmak için 1 Mayıs'ta alanlarda olacağını duyurdu.

HDP Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 2016 1 Mayısı’na iktidarın baskılarını artırdığı, tek adam yönetiminin gittikçe kurumsallaştığı, Meclis’in etkisizleştirilmesi için adımların atıldığı bir dönemde girildiği dile getirilerek, "AKP-Saray iktidarı işçi ve emekçilere hak gasplarını dayatıyor. Diğer yandan militarist politikalar yüzünden ülkenin kaynakları askeri harcamalara akıtılıyor, ücretli çalışanların payına ise sömürü, kötü çalışma koşulları ve iş cinayetleri düşüyor" denildi.

Hükümetin torba yasalarla çalışma yaşamını emekçiler için güvencesiz hale getirdiğini belirten açıklama şöyle:

"Emekçiye taşeron sistemini bile aratacak çalışma koşullarını reva görüyor. Kıdem tazminatı hakkını gasp etmek, kölelik anlamına gelen kiralık işçi yasasını çıkarmak için fırsat kolluyor. Kadın işçileri doğum teşvik politikaları ile daha ucuz, daha güvencesiz, daha esnek işgücü olarak sömürüye zorluyor. Sağlıklı ve güvenli çalışma koşulları sağlanmadığı için işçiler iş cinayetlerinde ölüyor, hastalanıyor, sakat kalıyor. 

AKP-Saray iktidarı muhalif olanlara, itiraz edenlere, emek, barış ve demokrasi güçlerine saldırıyor. Barış isteyen herkese, akademisyenlere, sendikalara baskı yapıyor. Kamu emekçilerini sürgün ve soruşturmalar ile yıldırmaya çalışıyor. HDPli vekillere dokunarak, onları yargılayarak ve etkisiz hale getirerek milyonlarca insanın Meclis’teki temsil hakkına, iradesine darbe yapmak istiyor.

HDP olarak işçilerin ‘Birlik, Dayanışma ve Mücadele günü 1 Mayıs’ta AKP-Saray darbesine, savaşa, yıkıma, köleliğe, güvencesizliğe, kıdem hakkımızın gaspına, bir ‘mal’ gibi kiralanmaya hayır diyeceğiz. 

- Herkese güvenceli iş, insanca yaşayacak ücret ve çalışma koşulları için,
- İş cinayetlerinin hesabını sormak, iş güvencesini savunmak ve taşeron sistemine son vermek için,
- Kadının görünmeyen emeğini görünür kılmak, ucuz iş gücü olmamak, bedenimize ve kimliğimize sahip çıkmak için,
- Göçmen işçilerin köle gibi çalıştırılmalarına, çocuk işçiliğe hayır demek için,
- Eğitim, sağlık, beslenme, barınma, ulaşım gibi temel haklarımız için,
- Doğamıza, derelerimize, ağaçlarımıza, bütün canlılara sahip çıkmak için,
- İşsizliğe ve zamlara hayır demek için,
- Demokratik hak ve özgürlükleri, sendikal ve siyasal örgütlenme hakkını savunmak için,
- Kürt sorununda demokratik siyasi çözümün, kalıcı ve onurlu bir barışın gerçekleşmesi için,
- Halkların eşitliği, tüm inançların özgürlüğü için,
- Kürt coğrafyasında kentlerin yıkımına, sivillerin öldürülmesine ve mağdur edilmesine son vermek için 1 Mayıs’ta birleşeceğiz; demokrasi, özgürlük, barış, eşitlik ve adalet için meydanlara çıkacağız.
İşçi ve emekçilerin, halkların 1 Mayısını kutluyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan!"


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları