loading
close
SON DAKİKALAR

'Bir Garip Orhan Veli' Beylikdüzü'nde anıldı

'Bir Garip Orhan Veli' Beylikdüzü'nde anıldı
Tarih: 26.11.2015 - 19:10
Kategori: Kültür & Sanat

Garip akımın kurucularından olan büyük ustayı Akademisyen ve Şair Baki Ayhan, Şair Mustafa Fırat ve Şair İsmail Cem Doğru şiirlerle anlattı.

Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatı’nın usta şairlerinden Orhan Veli Kanık Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde anıldı. Sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıyarak Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi kendine amaç edinen ve Garip akımın kurucularından olan büyük ustayı Akademisyen ve Şair Baki Ayhan, Şair Mustafa Fırat ve Şair İsmail Cem Doğru şiirlerle anlattı. Türk edebiyatçılarının söyleşisine katılım oldukça fazlaydı.

1941 yılında Oktay Rıfat ve Melih Cevdet ile “Garip” adlı şiir kitabını yazan ve Türk şiirinde yenileşme hareketini başlatan Garip akımın kurucularından büyük usta “Orhan Veli Kanık” tüm yönleriyle anlatıldı. Beylikdüzü Kültür Merkezi’nde yazan-çizerlerin ve düşünüp-dinleyenlerin bir araya geldiği Orhan Veli anma töreni şairin kendi sesinden okuduğu “Bekliyorum” şiiri ile başladı. “Öyle bir havada gel ki vazgeçmek mümkün olmasın” dizelerinin salonda sessizce dinlendiği söyleşide şairin biyografisi niteliği taşıyan “İstanbul’u Dinliyorum” şiirini şair Mustafa Fırat seslendirdi. 

Orhan Veli'nin hayatına dair detaylar anlatıldı

Öncüsü olduğu Garip akımla hem şiirin seyrini değiştiren hem de ilk defa Ankara çıkışlı bir akım yaratarak 1940’lı yıllardan sonra Ankara’yı edebiyatın da başkenti yapan Orhan Veli, biçim yerine içeriği, ideal kahramanın yerine küçük insanı seçmiş ve tüm kurallara karşı çıkarak şiirde devrimci bir tavır sergilemiştir. Garip kelimesinin anlamını da hem yaşam tarzı ile hem de şiirleri ile birebir yansıtan şairin hayatına dair tüm detaylar anılar ve şiirle keyifli bir söyleşiyle anlatıldı. 

Baki Ayhan, Mustafa Fırat ve İsmail Cem “Birinci yeniler Garip akımla sokağın şiirini, ikinci yenilerse şiiri sokağa yazdı” diyerek Garip akım için “Türk şiiri için tek gerçek devrimdir” dediler. Türk şiirinin hala bu akımdan etkilendiğini de belirten şairler, doğruluğunu örneklerle anlattılar. Yaşadıklarını şiire döken Orhan Veli’nin “Ağaç” şiirinin bu anlamda iyi bir örnek olduğunu söyleyen şair İsmail Cem, mizahın şiire Orhan Veli ile en doğru şekilde eklendiğini de ekledi.

Ortaya koyduğu kişilikli yapıtlarla bütün gelenekleri yıkıp yeni gelenekler kurma becerisine sahip olan ustanın “ölümüyle bir çok şey yarım kaldı” diyen şairler, “Orhan Veli yaşasaydı Türk şiirinde tüm değişimleri O’nun üzerinden anlatmak mümkün olacaktı” diyerek, 36 yıllık kısa yaşamında maddi sıkıntılar nedeniyle hayran olduğu İstanbul’dan Ankara’ya gitmek zorunda kalan şairin, çocukluğundan Ankara’da yaşadığı lise yıllarına, aşklarından geri dönüş mücadelelerine kadar yaşamı güzel bir dille anlattı. 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları