loading
close
SON DAKİKALAR

'Bozdağ Anayasa’yı ihlal suçu işliyor'

'Bozdağ Anayasa’yı ihlal suçu işliyor'
Tarih: 28.05.2016 - 15:12
Kategori: Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ’ın, Anayasa değişikliği hakkında bireysel başvuru yapılamayacağı ve AYM’nin bu başvuruları kabul etmeyeceği açıklamasına CHP ve HDP'den tepki geldi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Twitter hesabı üzerinden fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldıran Anayasa değişikliğiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular için yaptığı açıklaması tartışma yarattı. CHP ve HDP’li isimler Bozdağ’ın yargıya müdahale ettiğini belirterek tepki gösterdi.

Bozdağ, Twitter aracılığıyla “Dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa’ya madde ekleyen düzenleme, yasama faaliyeti olduğundan bireysel başvuru konusu yapılamaz. Buna rağmen bireysel başvuru yapılırsa Anayasa Mahkemesi’nin ‘kabul edilmezlik’ kararı vereceğini söylemek için hukukçu olmaya gerek yok” açıklaması yaptı.

‘Vekillerin hakkı var’

Bozdağ’ın açıklamasını değerlendiren hukukçu eski CHP milletvekili Atilla Kart, Anayasa’ya geçici madde eklenmesinin yasama faaliyeti olarak görünmesine karşın aslında meclis kararı niteliğinde olduğuna dikkati çekti ve şunları söyledi:

“Anayasa 85’e dayanarak, milletvekilleri ‘Genel Kurul tasarrufu ile benim hukukum doğrudan ihlal ediliyor, doğrudan mağdur oluyorum’ diyerek bu eylemli ihlal sebebiyle dava açabilir.

Yine milletvekilleri, eylemli ihlal sonucunda ‘Anayasa’da düzenlenen temel hak ve özgürlüklerimin ihlali söz konusu. Savunma haklarım, yargılanma haklarım, kişi özgürlüğüm ihlal edilmişti’ diyerek de bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurabilir.”

‘‘Ülkenin ‘Adalet Bakanı’na ihtiyacı var’’

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş da Bozdağ’ın bu açıklamalarının AYM’ye müdahale anlamına geldiğini söyledi. AYM’nin baskı altına alınmak istendiğini kaydeden Beştaş, “Bakanın görevi bu değil, hukukun, adaletin tesisi için tarafsızlığını korumasıdır. Hukuk bilmediğimizi iddia ediyor, hukuku bilmeyen kendisi. Hukuksuzluk ve adaletsizlik görevine devam ediyor. Görevinin gereklerini yerine getirmiyor, bir kere daha gördük ki bu ülkenin ‘Adalet Bakanı’na ihtiyacı var” dedi.

‘Bireysel başvuru da yapacağız’

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da düzenlemeyi Meclis kararı olarak gördükleri için işlemin iptali başvurusu yaptıklarını vurguladı. AYM’nin bu konuda ilk işlemi olacağı için emsal karar bulunmadığını belirten CHP’li vekil, “AYM yeni bir içtihat yaratacak. Umuyorum bu parlamento hukukuna, demokrasiye, insan haklarına uygun bir içtihat olur” dedi.

Her yurttaş gibi milletvekillerinin de bireysel başvuru hakkı olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Bozdağ’ın AYM önüne gelmiş bir dava ile ilgili talimat niteliğindeki görüşleri de yargı bağımsızlığının ve tarafsızlığının kimlerin eline kaldığını gösteriyor. Bunun masum bir görüş açıklama olmadığını çok iyi biliyoruz” diye konuştu.

‘Karar tartışmalı olur’

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de Bozdağ’ın hukuku hiçe saydığını bir kez daha gösterdiğini söyledi. Bozdağ, “Sadece ben varım, ne hukuk ne ahlak tanırım, demektedir. Bu beyan üzerine yakın tarihte benzer bir karar çıkarsa ‘Bakan emretti, bunun üzerinden karar verildi’ anlamına gelecektir. Bu Anayasal, hukuksal bir suç, Anayasa’yı ihlal suçu işlemektedir” diye konuştu.

BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları