loading
close
SON DAKİKALAR

'Gelin konuşalım' Tarihçi Prof

'Gelin konuşalım' Tarihçi Prof
Tarih: 24.05.2015 - 00:00
Kategori:

Melih Aşık; Konuşmacıların tümü koro halinde soykırım iddiasında bulundu. Her zaman olduğu gibi karşı görüş yoktu.

Tarihçi Prof. Justin McCarthy, Kuram Yayınları tarafından Türkçeye çevrilerek yayımlanan “Amerika’daki Türk İmgesi”,”Osmanlı Türkleri” ve “1915 Van’da Ermeni İsyanı” adlı üç kitabının tanıtımı nedeniyle Türkiye’deydi. ABD arşivlerinde yaptığı çalışmaları anlatırken:
- “Bu çalışmalarım sırasında milyonlarca Osmanlı Müslümanı’nın katledildiğini veya evinden sürüldüğünü keşfetmekle kalmadım, Amerika’da hiç kimsenin bu olup bitenlerden haberdar olmadığını da fark ettim. Gazeteler ve ders kitaplarında sadece Ermenilerin ve Rumların çektikleri yazılıyordu” dedi.
Türkiye’ye tavsiyesi:
- Aktif olun, olan biteni dünyaya yüksek sesle anlatın...Ermenilerin evlerinden ettiği 1 milyon Türk’ü ve Ermeni’yi, Van’da Müslümanların 3’te 2’sinin katledilmesini anlatın...
McCarthy’ye göre Ermenilerin üç amacı var: Türkiye’nin soykırımı kabul etmesi, 80 milyar doları aşkın tazminat ödemesi ve Erzurum, Bitlis, Van, Trabzon ve Tunceli gibi illerin bulunduğu bölgeyi Ermenilere terk etmesi...
Türkiye’de yapılan tek taraflı, karşı görüşe yer vermeyen konferanslara da değinen McCarthy:
“Soykırım yapıldığını iddia eden insanlar konuyu bizimle yüz yüze tartışacak cesarete de sahip olsalar iyi olurdu. Tartışmaktan kim korkar? Kaybedeceğini bilenler” dedi.
Bu tür konferansların sonuncusu geçen ay Boğaziçi Üniversitesi’nde yapıldı. Konuşmacıların tümü koro halinde soykırım iddiasında bulundu. Her zaman olduğu gibi karşı görüş yoktu. Haklı olduğuna inanan kişi tartışmaktan kaçar mı?

OTEL
Karı koca tura çıkmışlar. Kaldıkları otelin broşüründe sabah kahvaltısı için:
“Serbest seçim” yazıyormuş...
Sabah kahvaltıya inmişler.
Masada birkaç parça peynirle, zeytin, reçel varmış.
Garsonu çağırıp sormuşlar:
- Broşürde kahvaltı için serbest seçim yazıyordu...
- Evet öyle, demiş garson..
Adam sinirlenmiş:
- Üç parça yiyecek var, neyi seçeceğiz...
Garson sakin:
- Yersiniz veya yemezsiniz, demiş, yapacağınız seçim bu...
Bazı demokrasilerde de durum budur.

KANT
Prof. Çetin Yetkin’in “Adalet hiç var olmadı” adlı son kitaında çeşitli hukuk ve felsefe adamlarının adalet üzerine görüşleri yer alıyor. Örneğin Immanuel Kant diyor ki:
? Dünyada başkalarının hakkından daha kutsal bir şey yoktur.
? Başkasının haklarına aykırı bir davranışda bulunan bir kimse hukuk açısından suçludur.
? Herkes adil olsaydı yoksul kimse kalmazdı
? Yoksulun birine iyilik yapıldığı zaman ona karşılıksız bir şey değil genel haksızlık yüzünden yoksun bırakıldığı şey verilmiş demektir...

FIKRA
İktidar ile Cemaat arasındaki kavga tüm hızıyla sürerken... Ve üçüncü taraftakiler kendilerine göre bir pozisyon alırken.. Gazeteci Müyesser Yıldız onları bir fıkrayla uyarıyor:
Karı koca hacca gider. Şeytan taşlama sırasında kocası küçük taşlar atarken, karısı hınçla koca koca taşlar atar. Kocası, “Dur ne yapıyorsun, bu sembolik bir ibadet” diye uyarır. Karısı, “Bütün kötülükler onun yüzünden başımıza geliyor. Büyük taş atıyorum ki, bir daha yapmasın” karşılığını verir. Kocası şöyle der; “Dur hanım dur, düne kadar onunla birlikteydik, belki yarın yine birbirimize ihtiyacımız olur”!..

En hızlı tren...
Okurumuz Yüksek Hızlı Tren’le (YTH)İstanbul’dan Ankara’ya gitmiş. Yolda okuduğu gazetede
“Ankara - İstanbul arasını 1.5 saate indirecek tren projesi” gözüne ilişmiş. Gülümsemiş. Nedenini anlatıyor:
“Bindiğim tren sözümona hızlının da ötesinde ‘yüksek hızlı’ tren! Ama nasıl yüksek hızlı tren ki topu topu 76 km. olan Pendik - İzmit arasını 47 dakikada alabiliyor. İzmit - Eskişehir arasında genelde ortalama 100 km ile gidiyor. Sık sık 60 - 70 km’ye indiği oluyor. Sonuçta 220 km olan İzmit - Eskişehir arasını neredeyse 2 saatte geçiyor. Uzunca süre 200 kilometrenin üzerine çıktığı tek bölüm Eskişehir - Sincan arası. Sincan’dan sonra yine 80’lere, 90’lara düşüyor.
Ankara - Eskişehir hattı 2009’da hizmete girdi. Sincan - Ankara arası hâlâ düzenlenemedi. Eskişehir - İstanbul bölümü geçen yıl açıldı, son durak hâlâ Pendik. Trenin Pendik’ten ileri geçmesi için Marmaray’ın hatlarının bitirilmesi gerekiyor. Ki Marmaray müteahhidi işi bırakıp gitti. Ne zaman döneceğini kimse bilmiyor. Bu yüzden komik sahneler yaşanıyor. Örneğin Trakya’da hiç tren çalışmıyor. Sirkeci istasyonundan Bulgaristan sınırına yolcular TCDD tarafından otobüsle taşınıyor. Diyeceğimiz... Önce Gebze - Halkalı hattını bitirin, treni Anadolu yakasından Avrupa yakasına bir geçirin hele... Gerisini sonra konuşalım...

Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları