loading
close
SON DAKİKALAR

'Grev hakkı anayasada durduğu sürece metal işçileri o hakkı kullanacak'

'Grev hakkı anayasada durduğu sürece metal işçileri o hakkı kullanacak'
Tarih: 20.01.2017 - 17:58
Kategori: Sendika

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu: Grev yasaklamayı alışkanlık haline getirdiler. Grev hakkı anayasada durduğu sürece metal işçileri o hakkı kullanacak. Mücadeleye devam edeceğiz.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve EMİS (Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikası) arasında yürütülen görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Manisa'daki 13 fabrikada 2200 metal işçisi bu sabah greve başladı. Grev başladıktan birkaç saat sonra Bakanlar Kurulu'nun kararıyla greve yasak geldi.

2 gün önce Bursa'da Asil Çelik işçileri toplu iş görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıkma kararı almış, grev Bakanlar Kurulu kararıyla 'Milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu' gerekçesiyle 60 gün süresince yasaklanmıştı.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, bugün 'güvenlik' gerekçesiyle gelen grev yasağı kararına tepki göstererek, 2015 yılındaki grevimizi de aynı gerekçeyle engellemişlerdi. Başka gerekçeleri yok zaten" dedi.

"Pazartesi değerlendirme yapacağız"

Yasak kararı grev başladığı saatlerde kendilerine tebliğ edilmediği için fabrikalardaki hazırlıklarını sürdürdüklerini belirten Serdaroğlu, grev kararına ilişkin olarak şunları söyledi:

"Mesele sadece ücret ve sosyal haklar konusunda anlaşılamaması meselesi değil, hükümetin ve işverenlerin, çalışanların haklarını gasp etmesine karşı geliştirilen bir tepki bu. Asil Çelik grevinin yasaklanması diğer fabrikalarındaki metal işçilerinin de tepkisini çekti. Hükümetin grev karşıtı tavrını ve işverenlerin grevleri yasaklatma girişimlerini protesto etme hakkımızı kullandık. Hükümetin mantığı grevi uygulatmamak. Grev yasaklamayı alışkanlık haline getirdiler. Grev hakkı anayasada durduğu sürece metal işçileri o hakkı kullanacak. Mücadeleye devam edeceğiz." 

Serdaroğlu, şu an fabrikalarda üretim yapılmadığını belirterek, pazartesi bir değerlendirme toplantısı yapacaklarını ifade etti.

Özlem Çoban

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları