loading
close
SON DAKİKALAR

'Hükümet akademide kendi kadrolarını oluşturuyor'

'Hükümet akademide kendi kadrolarını oluşturuyor'
Tarih: 16.01.2018 - 15:26
Kategori: Eğitim

Yargıda olduğu gibi akademide de kendi kadrolarını oluşturmak için harekete geçen AKP yeni modelle dil bilmeyen doçentler, makale yayımlayamayan hocaları üniversitelere yerleştirecek.

AKP hükümetinin yardımcı doçentliği kaldırıp "doktor öğretim görevlisi" modeliyle binlerce yandaşını üniversitelere doldurulacağı gündeme geldi. BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre; sistemin siyasi iktidarın üniversitelerde hızla kendi yandaş kadrolarını oluşturmak için alelecele hazırlandığını belirten uzmanlar, yargıdaki bağımlığın bir benzerinin de akademide oluşturulmak istendiğine dikkat çekti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yardımcı doçentliği kaldırıyoruz” açıklamasının ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) jet hızıyla harekete geçti. Yardımcı doçentliğin yerini Doktor Öğretim Görevlisinin (DÖG) getirileceği açıklandı. Modelde dil sınavından 65 puan alma şartı kaldırıldı ve her üniversiteye kendi dil sınavını yapma hakkı verildi. Ayrıca bu yardımcı doçentlik süresince beklenen 4 senelik süre de azalacak. Yeni getirilen sisteme olumlu ve olumsuz birçok eleştiri geldi.

‘TOP ÜNİVERSİTELERDE’

Özyeğin Üniversitesi Kurucu Rektörü Erhan Erkut “Erdoğan’ın konuşmasının hemen ardından o istediği için yapılmış bir değişiklik. Üniversitelere yetki devri yapıldı. Top artık üniversitelerde olacak. Ciddi bir üniversitenin uluslararası yayın yapmayan birine doçentlik vermesi olanaksız. Üniversiteler bunun da sınavını verecek. Bu durum gösterecek üniversitelerin ciddiyetini” dedi.

Kadrolaşma eleştirileri içinse yine üniversitelerin kendi seçeneği olduğunu belirten Erkut “Bu da onların performansına yansır. Kayırma olursa yeteri kadar bilimsel yayın da olmaz” ifadelerini kullandı.

KADROLAŞMA İHTİMALİ VAR

Eğitim Sen Ankara Üniversiteler Şubesi Yürütme Kurulu Üyesi Birgül Yıldırım ise yardımcı doçentliğin yalnızca Türkiye’de olduğunu hatırlatarak şöyle dedi: “İçerik olarak çok farklılık olmayacak aslında. Hatta sözlü sınavların kalkmasını olumlu bile görebiliriz ama burada yetki üniversitelere bırakılıyor ve bu da çok daha büyük sorunlara yol açabilir. Yardımcı doçentlikle ilgili üniversitelerin kriterleri de birbirinden farklı bu da başka bir sorun olarak karşımızda duruyor.”

AKP’nin kadrolaşma için bu değişikliğe gitmiş olabileceğine değinen Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Kadrolaşma olası gözüküyor. Üniversitelerde şu an bile rektörlerin akrabalarını ve yakınlarını kadroya aldığını düşünürsek tabii ki olabilir. Sonucunu görmek lazım ama büyük ihtimalle sonuçta biz kadrolaşmayla karşı karşıya kalacağız. Bu da akademiyi daha çok bağımlı hale getirecektir. “

Öğretim Elemanları Sendikası Başkanı Vahdet Özkoçak ise “Eleştirilmesi gereken yanları var. Bu sistemde puanlama net değil. Mutlaka puanlama olmalı. Yayımladığı makaleden yaptığı çalışmalara kadar hepsinin bir puanlaması olması lazım. Doçentliğe geçmesi için de bu puanlama mutlaka olmalı, profesörlüğe geçiş için de” dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları