loading
close
SON DAKİKALAR

'Kanser adil ama devlet tedavide ayrımcı'

'Kanser adil ama devlet tedavide ayrımcı'
Tarih: 04.02.2016 - 11:27
Kategori: Sağlık, Yaşam

Kanser cerrahisi uzmanı olan CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ nedeniyle bir açıklama yaparak; her insanın kaliteli ve eşit sağlık hizmeti alması gerektiğini söyledi.

Kanser cerrahisi uzmanı olan CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ nedeniyle bir açıklama yaparak; her insanın kaliteli ve eşit sağlık hizmeti alması gerektiğini söyledi. 

“Hastalıklar ve kanser herkese eşit ve adil davranırken, başkan-vatandaş, zengin-fakir gözetmezken devlet ve sağlık kurumlarının tedavi ve teşhiste faklı uygulamalarda olması evrensel doğrulara aykırıdır” diyen Dr. İrgil şöyle devam etti:

KANSER HERKESE EŞİT DAVRANIR

“Kanserden korunmak için elbette kişilerin hayat tarzları ve kişisel tutumları önemlidir. Devletin görevi öncelikle halkı eğitmektir ama asli görevi insanlar kanser olduktan sonra daha da önem kazanır. Kanser tanısı ve tedavisi için devlet her vatandaşa eşit, adil ve lüks bir hizmet sunmalıdır. Sağlık hizmetleri lüks olmalıdır. Çünkü insan en iyisine ve en güzeline layıktır. Bazı insanların özel sağlık hizmetleri ile bu lükse ulaşırken, bazı vatandaşların maddi nedenlerle bu hizmetlerden yeterince faydalanamaması, bu nedenle teşhis ve tedavide geç kalınması, ilaç bulamaması, kaliteli tedavi görmemesi haksızlıktır. Hastalıklar ve kanser herkese eşit ve adil davranır. Hastalıklar kral-kul, başkan-vatandaş, zengin-fakir, statü gözetmeksizin herkese aynı davranışı gösterirken, devletlerin ve sağlık kurumlarının tedavi ve teşhiste faklı uygulamalarda olması evrensel doğrulara aykırıdır. Her insan iyi bir hayatı ve bu hayatı sağlıkla yaşamayı, kaliteli ve eşit sağlık hizmeti almayı hak eder.”

Geçtiğimiz günlerde Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) tarafından 2025 yılında kanserli hasta sayısının 19.3 milyona ulaşacağının öngörüldüğüne dikkat çeken Dr. İrgil, “Kanser günümüzde ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer alan bir hastalık oldu. Araştırmalar gösteriyor ki, kanser vakalarının yarısından fazlasına az gelişmiş ülkelerde rastlanıyor” dedi.
 
HER 4 KİŞİDEN BİRİNDE RİSK VAR

Araştırmalara göre; dünyada kanser olguları her geçen yıl artıyor. Her 4 kişiden birinin kanser olma olasılığı bulunuyor. Erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin en sık görülen türler olduğu belirtiliyor. Kanser riskini en aza indirmenin yolu ise erken tanı ve teşhis. Erken tanı ile tedavi edilen hastaların kanserden kurtulma şansı daha yüksek.

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları