loading
close
SON DAKİKALAR

'Sağlık Bakanlığı şehir hastanelerinde kiracı olacak'

'Sağlık Bakanlığı şehir hastanelerinde kiracı olacak'
Tarih: 16.11.2017 - 08:38
Kategori: Sağlık, Yaşam

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği sunumda şehir hastanelerini ve etkilerini anlattı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği sunumda şehir hastanelerini ve etkilerini anlattı.

Türkiye’nin kamu özel ortaklığı modelini temel olarak Birleşik Krallık’tan aldığını belirten TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, “Şehir hastaneleri bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen hazine araziler üzerinde şirketler tarafından yapılır. Bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracıdır ve şirketlere en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödeyecek” dedi.

İstanbul Tabip Odası tarafından “Sağlıkta dönüşümde son durum şehir hastaneleri” başlığı ile Maltepe’de bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde şehir hastanelerinin tüm yönlerinin ele alındığı bir sunum gerçekleştirildi. Salonda, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, şehir hastanelerini ve etkilerini anlattı.

Tükel, şehir hastanelerinin, sağlıkta kamu özel ortaklığında olduğunu ve Türkiye’nin kamu özel ortaklığı modelini de temel olarak Birleşik Krallık’tan aldığını aktararak, “Jubilee Debt Campaign son raporunda (2017) İngiliz Sağlık Sistemini (NHS) çökerten kamu özel ortaklığı uygulamalarının hükümetler tarafından başka ülkelere ihraç edildiği belirtiliyor” dedi. Şehir hastanelerinin, kamu özel ortaklığı finansmanı yöntemiyle yapıldığını paylaşan Tükel, bu alanda ilk yasal düzenlemenin 2005 yılında 5396 sayılı "Sağlık hizmetleri temel kanununa bir ek madde eklenmesi hakkında kanun” ile yapıldığını belirtti.

‘BAKANLIK HASTANEDE KİRACI OLACAK’

Şimdiye kadar 18 adet şehir hastanesinin sözleşmesinin yapıldığını kaydeden Tükel, 8 adet başka hastanenin Yüksek Planlama Kurulunun onayını beklediğini ve 1 hastanenin de ön fizibilite çalışmalarının devam ettiğini aktardı. Şehir hastanelerinin bedelsiz olarak şirketlere tahsis edilen hazine arazileri üzerinde şirketler tarafından yapılacağını ifade eden Tükel, “Bu hastanelerde Sağlık Bakanlığı kiracıdır. Bakanlık şirketlere en az 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödeyecek. Bakanlık, kiracı olmasının yanı sıra Şehir Hastanesini inşa eden şirketten hizmet alır” diye konuştu.

‘YÜZDE 70 DOLULUK GARANTİSİ VERİLİYOR’

Hastaneyi yapan firmaya Bakanlığın yüzde 70 doluluk garantisi verileceğinin altını çizen Tükel, Maliye Bakanı’nın 2018 bütçe görüşmelerinde şehir hastanelerinin garanti ödemeleri için bütçesine 2.6 milyar TL ödenek ayrılmasının da bunu doğruladığını söyledi. 6428 sayılı kanuna göre şehir hastanelerinin kiralarının döner sermayeden ödeneceğini aktaran Tükel, “Hastanenin döner sermayesi yetmezse Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinden ya da hazineden karşılanır” dedi. Kamu özel ortaklığı finansman yöntemiyle yurttaşların cebinden küresel sermayeye kaynak aktarıldığına dikkat çeken Tükel, “Şehrin içinde yer alan kolay ulaşılabilir hastanelerin kapatılması, sağlık hizmetlerine erişim zorunluluğu getirecek. Sağlık çalışanları güvencesiz olarak, düşük ücretlerle uzun saatler çalışmak zorunda bırakılacak” ifadelerini kullandı. Tükel, son olarak kamu hastanelerine sahip çıkılması gerektiğini söyledi. (MA)

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları