loading
close
SON DAKİKALAR

'Sümerce bir şarkı dinlemek isterdim'

'Sümerce bir şarkı dinlemek isterdim'
Tarih: 29.06.2016 - 00:00
Kategori:

Yalçın Bayer; Ardahan'dan yazılarımıza devam ediyoruz.

Ardahan'dan yazılarımıza devam ediyoruz.
Fatih Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan, ARÜ’nün kurucu rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz dün hüzünlü bir şekilde üniversiteden uğurlandı. Korkmaz, toplantılar nedeniyle Ardahan’da bulunan dünyaca ünlü dilbilimciler, filologlar, öğretim görevlileri ve öğrencilerle birlikte yüzlerce araçlık konvoyla Kars’a, arkasından su dökülerek yolcu edildi. Uğurlama Türkiye’de yapılan en büyük uğurlama töreni sayılıyor... Çıldırlı Âşık Faruk, hocaya sevgi deyişleri çaldı ve söyledi; “Ardahan’daki aynı anlayışla hareket edeceğiz, Allah’a emanet olun” diyen Korkmaz, komşu Kars’ın Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan’ı ziyaret ettikten sonra 16.15 uçağı ile İstanbul’a uçarken şöyle bir espri yaptı:

“Tehlike altındaki dilleri derlesek ortaya ne çıkar acaba? Örneği ben Sümerce bir şarkıyı dinlemek isterdim.”

Biz de isterdik... Ancak yeni bir teknikle uzaydan geçmişle ilgili kayıtları yapabilirsen mümkün olacak.

En fazla herhalde Muazzez İlmiye Çığ hocamız mutlu olurdu.

Ramazan Korkmaz, gitmeden son toplantıda yaptığı faaliyetleri anlatırken aşkı olarak gördüğü üniversiteyi geride bırakmanın hüznünü yaşıyordu:
“Üniversitemizin mimari projesini yüksek mimar, mühendis Hüseyin Levent Aksüt (87) çizdi. Tüm birimlerimizde giriş kat zeminlerinde sadece Elazığ’da çıkan ünlü ‘Elazığ vişnesi’ (Alacakaya) mermeri kullanıldı. (Özellikle vurguluyor; ‘Birim fiyatları sıradan ‘fayans’ döşeme fiyatına mal edildi’ dedi) Elazığ mermerinin özelliği, böceği barındırmamasıdır.

Bu mermer, birçok ülkenin kurum ve kuruluşlarında da kullanılmış. Örneğin Beyaz Saray’da...

İnsani bilimler ve edebiyat fakültelerinin bulunduğu yapının havalandırma sistemi, Mimar Sinan’ın uyguladığı bir tekniğe dayanıyor. Hava, özel havalandırma tünelleri ile kendiliğinden temizleniyor.”

Üniversitenin mimari projesini çizen mimar Levent Aksüt, uluslararası bir isim. Çok sayıda ödül almış projesi var. Örneğin Antalya’da Cam Piramit, Londra Camisi, Maya, Dış Bank, THY, Milli Reasürans, Oyak-Renault, Bakü Merkez Bankası, Türkmenistan Enerji Bakanlığı binaları ile birçok ‘anıt’ projesine de imza atmış. Bunun yanında çok sayıda hipermarket, hastane, otel ve endüstriyel yapılarla okul inşaatları da var. Aksüt’ün Meis-Kaş ve Boğaziçi yüzme yarışlarına her yıl düzenli katıldığını da ekleyelim. Böyle bir mimar, üniversiteye ayrı bir hava veriyor.


KOÇBAŞI VE KAR TANESİ

Ardahan Üniversitesi’nin logosu, Kafkasya ve Orta Asya halkları tarafından sıkça kullanılan Koçbaşı simgesinden kompoze edilmiş, ortasında insan figürü bulunan kar tanesinden oluşuyor. “Kopya değil, orijinaldir” dediler.

Ardahan Üniversitesi bünyesindeki uluslararası öğrenci sayısı bakımından genel öğrenci dağılımı ile oranlandığında Türkiye’de devlet üniversiteleri arasında 3. sırada yer alıyor.

Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Türkmenistan, Gagavuzya ve Kırgızistan’dan toplam 350 öğrencisi bulunuyor.

'MİLLETİ ÇOK YORDUNUZ'

CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal, önceki gün Meclis’te Danıştay Kanunu’nda değişikliği öngören yasa tasarısıyla ilgili eleştirilerde bulundu. Konuşmasında başlıktaki ‘tepkisinin’ altını şöyle dolduruyor: “Size kimseyle barışmayın ya da çatışmayın demiyorum. Barışacaksanız da çatışacaksanız da kendi özel siyasi hesaplarınız için değil, bunu milletin menfaati için yapmalısınız. Kendi ülkenizdeki vatandaşlarınızla barışmanın değerini hiçbir yabancı ülkeye vereceğiniz tavizle elde edilecek barışla mukayese edemezsiniz. Bir süre önce AB’ye girişinizi gündüz vakti havai fişeklerle kutluyordunuz. Şimdi çatışıyorsunuz. Otoriterleşerek hâkimleri azledip Danıştay’ı, Yargıtay’ı sindirerek bu çatışmayı kazanamazsınız. Tam tersine Avrupa’nın çifte standartlarına İslamofobi’sine meydan okumanın yolu, Türkiye’nin içinde hukukun üstünlüğünü, yargının bağımsızlığını, insan hak ve özgürlüklerini güvence altına almaktan geçer. Çözüm otoriterleşme ve çatışma değil, uzlaşma ve hukuku, demokrasiyi işletmektir.”

MESAJ PANOSU

DANIŞTAY Başkanı Zerrin Güngör’nın kızı emsalleri ile olan durumu bile gözetilmeden, önce doğrudan Başbakanlık’ta, sonra ve halen ise Cumhurbaşkanlığı’nda çalışmaktadır ki, Danıştay Başkanı’nın her yönden korunması ve sessizliği de gözetildiğinde, adeta yürütme tarafından denetlenen ve yürütmeye bağlı bir Danıştay ile karşı karşıya kalınmıştır. Görev gereklerine uygun hareket etmeyen Danıştay Başkanı, derhal bu görevinden çekilmelidir. / Ömer Faruk EMİNAĞAOĞLU

Hepimiz Altay kazanından çıktık

ARDAHAN Üniversitesi’nde Altay dilleri ile ilgili 30 toplantıda ilginç bulduğumuz konuşma ve bilgileri özetleyerek paylaşıyoruz:
- PROF. Dr Ahmet Bican Ercilasun (Türk Dil Kurumu Eski Başkanı): Türk Dili’nin yayıldığı coğrafya çok geniş bir alanı kapsamaktadır; Kuzey Denizi’nden Çin sınırına, Güney’de Irak, Suriye, Batı’da Avrupa’nın içlerine kadar yayılmış olan bir dilin üzerine yapılan çalışmalar da çok kıymetli ve çok çeşitli olacaktır. Bu nedenle Türkoloji’ye verilen önem her geçen gün artmalıdır.
- Kazakistan’da kurulan Halıkaralık Türk Akedemiyası, yani Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Prof. Darhan Kıdırali, dağlık Altay bölgesindeki 113 Göktürk yazıtının ‘Türkiye Türkçesi’ ile yayımını yaptıklarını vurguladı. Kıdırali ayrıca, “Ötüken’den başlayıp Kafkaslardan, Horosan’dan gelen büyük güç bu coğrafyada (Ardahan, Kars) birleşip Anadolu’yu yurt yapan büyük fetihtir” görüşünü, bir çok katılımcıyı mutlu etti.

GENÇLERİN ESKİ METİNLERE İLGİSİ BİZİ MUTLU EDİYOR

- ESKİ Türk yazıtlarıyla ilgili (yani Göktürkçe) “Türkiye’nin en önde gelen bilim adamlarından sonra Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya, teknolojinin gelişmesiyle birlikte alana ilgi duyan gençlerin bu ilgilerini ve çalışmalarını facebook’ta paylaşmakta ve fikir alışverişinde bulunarak gençleri yönlendirmektedir. Biz bilim adamlarına düşen gençlerin bu paylaşımlarında düştükleri veya düşebilecekleri muhtemel hataları düzeltmek ve onları yanılgıdan kurtarmaktır. Bu da bizim gençler arasında gittikçe arttan bu ilgiyi doğru yola kanalize etmemize olanak sağlar. Şunu görüyoruz ki, aşağıdan çok meraklı çok ilgili gençlerimiz geliyor, Atatürk’ün ülkemizi emanet ettiği gençler bunlar...”
- PROF.Dr. Osman Sertkaya bildirisinde ise Türkçe’nin en eski metin’lerinden olan Költigin yazıtında ‘Zaman’ı Tanrı Yaşar’ veya ‘Zamanı Tanrı düzenler’ şeklindeki ibaresinin yeni bir yorumunu yaptı.
- İ.Ü. Edebiyat Fakültesiden araştırma görevlisi Serkan Şemen, Yenisey yazıtlarında yanlış okunan kelimelerinden 7-8’ini bildirisinde düzelterek doğru şekillerini söyledi. Darısı Türk Dil Kurumu’nan başına... (Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Mustafa Sinan Kaçalin, toplantının açlışından sonra kayıplara karışması dikkat çekti.)
- PİAC Genel Başkanı Alman Barbara Kellner-Heinkel, Altay araştırmaları geleneğini sürdüren, böylesine önemli bir konferansın 2007’den beri Genel Başkanlığını yürütüyor. Kellner, Kırgız yazar Cengiz Aymatov derki ‘Hepimiz Altay kazanından çıktık’ Bu yüzden ‘Altaistik’ çalışmalarının devamı ve bunun 59’ncusunun Ardahan Üniversitesi’nde yapılıyor olması çok önemli. Yerleşkesinin adı ‘Yenisey’ (Türklerin çıktığı kaynak) olan üniversiteye yakışmıştır.”
- Türk Cumhuriyetlerinden başka Çin, Japon, Koreli, Alman, Fransız, İngiliz, Macar bilim adamlar Orta Asya ve Sibirya araştırmalarının geldiği son noktayı gösteren ilginç tebliğler sundular.

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Ankara milletvekili Dr. Murat Emir’in “Günde 31 sağlık çalışanı şiddete uğruyor, saldırıların % 80’i acilde oluyor, 1 kişi yılda ortalama 8.2 kez polikliniğe gidiyor, 50 milyonluk İngiltere’de acile başvuran sayısı yılda 25 Milyon, 78 milyonluk bizde 100 milyon, futbolda değil ama kızamıkta Avrupa şampiyonuyuz” diyerek sağlıkta şiddeti ve nedenlerini TBMM’de anlattığını...

İŞTE DEMOKRASİ BU

TEK başına iktidarı yakalamış ve AB’de kalma yanlısı olan İngiltere Başbakanı David Cameron bu sonuç üzerine istifa kararı aldı. Benim ülkemde tonlarca istifa edecek olgular varken, Cameron 1 gramlık olgu nedeniyle istifayı düşünebiliyor. İşte, bizde olmayan bu duruşa Batı, demokrasi diyor. / Şevket ÇORBACIOĞLU

Yalçın Bayer - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları