loading
close
SON DAKİKALAR

2. Orhan Doğan Barış Ödülü veriliyor

2. Orhan Doğan Barış Ödülü veriliyor
Tarih: 16.09.2014 - 16:29
Kategori: Kültür & Sanat

Türkiye Barış Meclisi’nin girişimiyle bu yıl ikincisi verilecek olan Orhan Doğan Barış Ödülü, 21 Eylül Pazar akşamı veriliyor...

Türkiye Barış Meclisi’nin girişimiyle bu yıl ikincisi verilecek olan Orhan Doğan Barış Ödülü, 21 Eylül Pazar akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı Anadolu Auditorium’unda yapılacak olan tören gecesinde sahibini bulacak. 

Saat 20.00’de başlayacak olan ödül töreni gecesinde Türkiye Barış Meclisi ilk kez bir yabancı konuk da ağırlayacak. TBM Sözcüsü Hakan Tahmaz’ın açılış konuşmasının ardından RECOM İnisiyatifi’nin kurucularından Hırvat Profesör Žarko Puhovski1* Balkanlar’daki barış mücadelelerinin deneyimlerini paylaşacak.

Sanatçı Jülide Kural’ın sunuculuğunu yapacağı gecede 24 Haziran 2007 ‘de vefat eden Türkiye Barış Meclisi kurucusu Orhan Doğan anısına bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirilecek.

Ödül sahibini Jüri2 adına Hidayet Şefkatli Tuksal’ın tanıtacağı gecede Dünya Felsefe Federasyonu eski Başkanı Prof. İoanna Kuçuradi ödül takdiminde bulunacak.

2014 Orhan Doğan Barış Ödül Töreni Gecesi Ahmet Aslan’ın ve Yasemin Göksu’nun keyifli ezgileriyle son bulacak.

1 Profesör Žarko Puhovski ile röportaj talebi için irtibat: Nihat Muğurtay 0507 946 3779

2. Orhan Doğan Barış Ödülü veriliyor

*Kısa Biyografi

Profesör Žarko Puhovski, uzun yıllardır sadece Hırvatistan için değil hemen tüm Balkanlar için önemli bir barış figürü.

Lise yıllarından buna yana siyasal faaliyet içinde olan Puhovski 1988 yılında Zagreb’de kurulan Yugoslav Demokratik İnisiyatifi’nin kurucuları arasında yer aldı. Bu inisiyatif Yugoslavya’nın katliamlar ve savaşlarla parçalanması öncesinde her bölgede şahlanan milliyetçiliğe karşı sol kökenli aydınların oluşturduğu bir yapıydı.
90’ların başında savaş sırasında Žarko Puhovski, barış çalışmaları içinde ve savaş karşıtı eylemlerde yer aldı. 1993 yılında Hırvatistan’ın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Hırvatistan Helsinki Komitesi’nin kurucuları ve yöneticileri arasındaydı. Savaş sonrasında Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde Hırvat generallerin savaş suçlarından yargılandıkları davalarda Helsinki Komitesi sırasında derlediği bilgiler doğrultusunda generaller aleyhine tanıklık yaptı.

Barışı koruma ve uzlaşma konusunda faaliyetlerini bugün RECOM İnisiyatifi’nde aktif rol alarak sürdürüyor. 

RECOM, eski Yugoslavya topraklarında 1991 ile 2001 arasında gerçekleşen savaş suçları ve diğer ağır insan hakları ihlallerine dair gerçekleri saptamak üzere kurulması öngörülen bir bölgesel hakikat komisyonu.

Puhovski, bu inisiyatifi kurumlaştırmak üzere 2011 yılında oluşturulan Kamu Temsilcileri Bölgesel Ekibi’nde Hırvatistan Cumhuriyeti Kamu Temsilcisi olarak görev yapıyor.

1946 yılında doğan Žarko Puhovski, üniversitede felsefe eğitimi almak üzere Frankfurt’a gidene kadar doğduğu şehir olan Zagreb’de eğitim gördü.

1968 yılında Zagreb’e dönerek eğitimine Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde devam etti. 1973 yılında mezun olunca akademik kariyerine Zagreb Üniversitesi Felsefe Enstitüsü’nde asistan olarak başladı. İki yıl içinde Zagreb Üniversitesi Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Felsefe Bölümü’nde ders vermeye başladı.

Altı kitap, siyasal felsefe, etik ve hukuk felsefesi alanlarında Hırvatça, İngilizce ve Almanca yüzlerce makale yayımladı. Berlin, Viyana, Frankfurt, Londra, Brighton, Bologna, Venedik, Belgrad, Ljubljana ve Saraybosna üniversitelerinde ders verdi.

2 Ödül Jürisi:

Ahmet Hakan: Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı, CNN Türk Tarafsız Bölge Program Yöneticisi
Prof. Dr. Ayşe Erzan: İstanbul Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Ayşe Soysal: Boğaziçi Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi
Fatih Polat: Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Metin Göktepe Ödülü Jüri Üyesi
Gülten Kaya: Söz Yazarı
Hakan Tahmaz: Türkiye Barış Meclisi Dönem Sözcüsü
Hidayet Şefkatli Tuksal: İlahiyatçı, Yazar
Murat Çelikkan: Gazeteci, Hafıza Merkezi Direktörü
Orhan Dink: İş Adamı
Vedat Yıldırım: 2013 Orhan Doğan Barış Ödülü Sahibi Kardeş Türküler Grubu Temsilcisi

2014 Orhan Doğan Barış Ödülü Tören Gecesi Program Akışı

Açılış: 20.00

Jülide Kural’ın Sunumu

TBM Dönem Sözcüsü Hakan Tahmaz’ın Açılış Konuşması

Prof. Žarko Puhovski’nin Konuşması1*

Orhan Doğan Anısına Sinevizyon Gösterimi

Jüri’nin Tanıtımı

Jüri Adına Hidayet Şevkatli Tuksal’ın Gerekçe Açıklaması

Prof. İoanna Kuçuradi’nin Ödül Takdimi

Ahmet Aslan ve Yasemin Göksu Konseri

Kapanış: 22.00

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları