loading
close
SON DAKİKALAR

ABD'li yazılımcı: Erdoğan’ın çılgınlığına ortak olamam

ABD'li yazılımcı: Erdoğan’ın çılgınlığına ortak olamam
Tarih: 26.10.2016 - 18:06
Kategori: Gündem

Forbes dergisinde yer alan habere göre; Türk Telekom, Procera’dan dolandırıcıları takip etme gerekçesiyle bir yazılım satın almak istedi. Firmanın bazı mühendisleri, bunun 'totaliter Erdoğan rejimine destek' anlamına geleceğini düşünerek istifa etti.

Türk Telekom'un Türkiye'deki tüm internet ağını kontrol etmek için ABD merkezli Procera isimli bir yazılım şirketiyle anlaşma yapmak istediği iddia edildi.

6 MİLYON DOLARLIK ÖDEME PLANI

Forbes dergisinden Thomas Fox Brewster'ın haberine göre Türk Telekom, Procera’dan dolandırıcıları takip etme gerekçesiyle bir yazılım satın almak istedi. Bu yazılım için Procera’ya 6 milyon dolar ödeme planı yapıldı.

Odatv'nin aktardığı haberde, Procera Networks’ün bazı mühendisleri, bu yazılımın Türkiye’ye verilmesinin “totaliter Erdoğan rejimine destek” anlamına geleceğini düşünerek şirket içi bir mail yazarak istifa etti.

Maili atan isimlerden Kriss Andsten “Erdoğan’ın çılgınlığına ortak olamam” diyerek istifa etti. Habere göre Andsten, satılmak istenen yazılımla birlikte internet kullanıcılarının kullanıcı adı ve şifrelerine erişim sağlanabileceği uyarısında bulundu.

TÜRK TELEKOM'UN TEK İSTEĞİ KULLANICI ADI VE ŞİFRELER DEĞİL

Türkiye ayrıca şirketten Deep Packet Inspection'a (DPI) olanak sağlayan hizmet satın almak istedi. DPI, internet servis sağlayıcılarının kendi sistemlerine entegre ettikleri bir teknoloji olarak biliniyor. DPI mantığıyla çalışan programlar sayesinde, internet bant genişliği yönetimi yapılarak paket önceliklendirme ile internet ağı iyi bir şekilde yönetilebiliyor.

Öte yandan Forbes’in kaynak gösterdiği eski çalışanların ifadelerine göre, Türk Telekom’un istediğinin yalnızca kullanıcı adı ve şifrelerin izlenmesi değildi. Telekom aynı zamanda kullanıcıların IP adresinin, hangi siteleri ne zaman ziyaret ettiklerinin tespitini de istiyordu.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları