loading
close
SON DAKİKALAR

ABD’den sürpriz ‘El Kadı’ kararı

ABD’den sürpriz ‘El Kadı’ kararı
Tarih: 26.11.2014 - 22:43
Kategori: Dünya

11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından kara listeye alınan Suudi Arabistan vatandaşı Yasin El Kadı, 13 yıl aradan sonra sürpriz bir şekilde listeden çıkarıldı.

11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından kara listeye alınan Suudi Arabistan vatandaşı Yasin El Kadı, 13 yıl aradan sonra sürpriz bir şekilde listeden çıkarıldı. Türkiye’de de uzun süre tartışma konusu olan El Kadı'nın ismi en son 17 Aralık operasyonunda yeniden gündeme gelmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı olduğu şüphesiyle 2001’de kara listeye aldığı Suudi Arabistan vatandaşı Yasin El Kadı’yı (59), sürpriz bir biçimde 13 yıl sonra listeden çıkardığını duyurdu. Hazine Bakanlığı, konuyla ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada, karalisteden çıkarma kararının Yasin El Kadı’nın Aralık 2012’de verdiği bir dilekçe sonrası başlatılan kapsamlı soruşturma sonrası “şimdiki şartları” göz önünde bulundurularak alındığını söyledi.

EL KAİDE AVINDA AĞA TAKILDI

Yasin El Kadı, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından, Amerikalıların dünyanın dört köşesinde başlattığı El Kaide avında belirlenen isimlerden biriydi. Ve 1955 Kahire doğumlu, Suudi Arabistan vatandaşı işadamı, İkiz Kuleler'e çarpan uçaklardan bir ay sonra ağa takılmış, Bush Yönetimi tarafından, saldırılarla ilişkisi olduğu düşünülerek 12 Ekim 2001'de terörizme destek suçundan karalistesine alınmıştı. Beş gün sonra, 17 Ekim 2001'de ise El Kadı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de kara listesine dahil edilmişti. Ondan iki gün sonra, 19 Ekim'de de Avrupa Birliği Konseyi aynı yönde bir karar açıklamış, böylece El Kadı, yedi günde hem ABD hem BM hem de AB’nin El Kaide için düzenlediği kara listelerin hepsine birden girmişti.

AB VE BM LİSTESİNDEN ÇIKMIŞTI

Ancak bu kararların ardından Suudi işadamı avukatlarıyla uzun sürecek bir hukuk mücadelesine girişti. Ve El Kadı, karar alma süreçlerindeki bazı usul hataları nedeniyle önce 2010'da Avrupa'nın sonra da 2012'de BM'nin listesinden tamamen çıkmayı başardı. Ancak konu o dönem Türkiye'de başka bir tartışma başlatmıştı. Çünkü El Kadı, BM'nin kararı uyarınca Türkiye'deki Bakanlar Kurulu’nun 22 Aralık 2001'de aldığı malvarlığını dondurma kararına karşı açtığı davada dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan nezdinde destek bulmuştu. Zira Erdoğan, 25 Aralık 2006'daki TBMM tutanaklarına göre “Evet, Yasin El Kadı'yı tanıyorum, kendisine inanıyorum, güveniyorum, param kadar da kefilim, kefil olurum” demişti.

ABD 10 AY ÖNCE EMİNDİ

ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü John Sullivan, Ocak ayında Hürriyet’e yaptığı yazılı açıklamada, “Yasin El Kadı ABD tarafından belirlenen kara listede kalmaya devam ediyor” demişti. Sullivan, “Bu konuda Türk hükümetinin yaklaşımını nasıl karşılıyorsunuz” sorusuna ise “Tek söyleyebileceğim, biz kararımızdan eminiz” diye yanıt vermişti.

ABD’den sürpriz ‘El Kadı’ kararı

2012’DE OFAC’A DİLEKÇE VERDİ

Sullivan'ın ardından Hazine Bakanlığı finansal istihbarat biriminin sözcülük görevini üstlenen Hagar Chemali, ABD Yönetimi’nin El Kadı hakkındaki tutumunu neden değiştirdiğine ilişkin sorumuza şu yanıtı verdi:
“Bugün Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) Yasin El Kadı’yı Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar (SDN adı verilen karaliste) listesinden çıkardı. Ekim 2001’deki 13224 sayılı Yürütme Kararı’nın ardından 'Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist' olarak işaretlenen El Kadı, OFAC’a Aralık 2012’de listeden çıkarılmak için bir dilekçe sundu. Kapsamlı bir soruşturma ve OFAC’ın elindeki bilgilerin dikkatlice incelenmesinin ardından, OFAC, El Kadı’nın terörist olarak belirlenmesiyle sonuçlanan şartların artık geçerli olmadığını belirledi. Buna uygun olarak da OFAC kendisini listeden çıkardı. OFAC’ın kararı, tamamen El Kadı’nın şimdiki şartlarının değerlendirilmesine dayanıyor.”

Tolga TANIŞ / WASHINGTON - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları