loading
close
SON DAKİKALAR

AKP'nin 'Hedef sıfır kaza' kampanyasında 582 işçi yaşamını yitirdi

AKP'nin 'Hedef sıfır kaza' kampanyasında 582 işçi yaşamını yitirdi
Tarih: 22.08.2017 - 17:30
Kategori: Sendika

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, bu üç ay süresince yaşanan iş cinayetlerini derledi. Rapora göre 13 Mayıs-12 Ağustos tarihleri arasında çeşitli iş cinayetlerinde en az 582 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, konuya ilişkin hazırladığı raporu, Emlak Konut Kayaşehir şantiyesinde, taşeron firma Kalyon İnşaat’ın taşeronu Doğa Yapı işçisi olarak çalışırken iş cinayetinde yaşamını yitiren Bingöl Üniversitesi İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölümü 3.sınıf öğrencisi Haydar Bozarslan’a atfetti.

Raporda, işçi mezarlığına dönen 3. Havalimanı’nda Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun “sıfır kaza kampanyası”nı 13 Mayıs’ta deklare ettiği ve 4 ay sürecek olan bu demagojiyi sunarken “AKP döneminde iş kazaları yüzde 40 azaldı” söylemi teşhir edildi.

Çalışma Bakanlığı’na Jülide Sarıeroğlu’nun gelmesiyle ‘sıfır kaza’ projesinin adı duyulmamaya başladığını belirten İSİG Meclisi, sözde ortaya atılan bürokrat incelemelerinin de iptal edildiği ifade edildi.

Bu 3 aylık süreçte kaç işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini soran İSİG Meclisi, kendilerinin en az 582 iş cinayetini raporladıklarını belirterek bunların aylara dağılımını ise şu şekilde açıkladı:

“Mayıs ayında (13-31 arası) en az 104 işçi,

Haziran ayında en az 170 işçi,

Temmuz ayında en az 207 işçi,

Ağustos ayında (1-12 arası) ise en az 101 işçi yaşamını yitirdi...”

“Sıfır kaza” demagojisinin ekseni olarak gösterilen inşaat sektöründe ise bu süreçte en az 128 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

“Yapı işlerine giren ölümlerden belediye, metal, kimya vb. gibi diğer işkollarına kaydettiğimiz iş cinayetleri bulunuyor” denilen raporda 5 yıldır yaşanan iş cinayetleri içerisinde inşaat sektörünün yüzde 25-26’lık bir oran tuttuğu belirtildi.

Bu üç aylık süreçte inşaatlardaki iş cinayetlerinin yüzde 71’ini yüksekten düşmeler ve ezilme/göçükler oluşturduğu da raporda yer aldı.

İnşaat sektöründeki müteahhitlerin son 15 yılda 15 kat büyüdüğüne de vurgu yapılırken “En zengin 100 Türk” listesindeki 85 ailenin gayrimenkul ve inşaat sektörlerinde yatırımı olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca inşaat tekellerinin AKP eliyle beslendiği, her türlü teşvik ile ödüllendirildiği de ifade edildi.

“Sıfır kaza” denilerek katledilen işçilerin isimleri
Çalışma Bakanlığı’nın “sıfır kaza” dediği 3 ayda yaşamını yitiren 128 inşaat işçisinin isimleri ise şu şekilde:

Kasım Akan, Hacı Ahmet Aktaş, Necmettin Maraba, Dursun Güngör, Zülküf Güneş, Emre Temel, Sedat Yavuz, Hamdi Taşkafa, Abdulkerim Ceyhan, Mehmet Can, Mehmet Cankatan, Hamza Gülbahçe, Ali Dal, Caner Gürbüz, Kadir Gürakar, Cemali Yuvka, Bünyamin Aydoğan, Ferhat Karatop, Hızır Çiçek, İbrahim A., Deniz İşeri, Arif Gökşenli, Savaş Yüksel, Fırat Şahin, Aykut Kocaoğlu, Remzi Altıkulaş, Yiğit Şahin Haykut, Şevket Bostancı, Mithat Güner, Şakir Topçu, Şenol Soylu, Ömer Coşkun, Erdoğan Gürtepe, Serkan Arslan, Avni Yağmurlu, İzzet Subaşı, Abdulmuin Gazel Mektebi, Murat Dülger, Recep Elitaş, Abdullah Çatalbaş, Bünyamin Demir, Mustafa Buğa, Yaşar Erkoç, Ekrem Demirbaş, Cemalettin Uçar, İsmail Gökhan Güven, Emre Toker, Ali Zengin, Sefa Günay, Abdurrahman Özer, Engin Tercalı, Ayhan Yıldız, M.D., Kemal Kılıçoğlu, Kemal Öner, Mehmet Yavuz, Sercan Tuncar, Mustafa Karapınar, Nihat Aykum, Cevat Köseoğlu, Hasan Korkmaz, Zeki Ekşi, Hasan Taşpınar, Metin Ak, Mehmet Adem Uçak, Ramazan Erol, Yunus İnci, Ali Osman İlipınar, İbrahim Çobanoğlu, Ahmet Pir (Tahhan Feras), Numan Çiçek, Kemal Akdeniz, Tuğrul Şahin, Kurtça Mehmet Seven, İsmail Kayar, Muhammed Mustafa Küpeli, Veysel Nemutlu, Arif Marangoz, Mehmet Yılmaz, Cihad Elhamid, Ammar Muhammed Ali, Mehmet Salih Tekşut, Muharrem Çoban, Koray Yurtsever, Osman Akgün, Dursun Doğan, Sadık Aktaş, Hüseyin Kartal, Harun İbişoğlu, Emre Sincar, Erol Gülbahçe, Hakan Arı, Zafer Yıldız, Hikmet Akdeniz, Serhat Şahin, Emre Kocagöz, Hasan İke, Müzbah Cengiz, Selman Külte, Dursun Ercan, Harun Kaya, Hacı Ceylan, Kadir Beser, Nevzat Güneş, Edip Erdoğan, Güner İlhan, Sinan Kaya, Furkan Duman, Mustafa Turan, Samet Çelebi, Yavuz Kahrıman, Muhammet Nur El Ahmet, Ahmet Yıldırım, Cumali Barut, Eyüp Aksoy, Turan Güneri, Hüseyin Asan, Murat Dayanmaz, Hulusi Erkaya, İhsan Göçeri, Hasan Durna, Sait Özdemir, Hasan Ali Gürlemiş, İdris Güneş, Samet Barış Aydın, Murat Şahin, Yasin Adsız ve ismini öğrenemediğimiz bir işçi...

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları