loading
close
SON DAKİKALAR

Almanya'nın ayıbı

Almanya'nın ayıbı
Tarih: 28.05.2016 - 00:00
Kategori:

Yalçın Bayer; Alman Parlamentosu 2 Haziran'da 'Ermeni soykırımı' iddiasını yeniden ısıtıp masaya getiriyor. Almanya 101 yıllık bir meseleyi neden şimdi gündeme getiriyor?

Alman Parlamentosu 2 Haziran'da 'Ermeni soykırımı' iddiasını yeniden ısıtıp masaya getiriyor. Almanya 101 yıllık bir meseleyi neden şimdi gündeme getiriyor?
Mülteci Anlaşması’nda Türkiye’yi sıkıştırmak ve bu konuda bastıran Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı yeni bir kozu sahaya sürmek için... Almanya’daki Türkler bugün Berlin’de buna karşı bir protesto yürüyüşü yapacak. Vatan Partisi heyeti de yürüyüşe katılacak.

ALMANYA 2 KERE AYIP EDİYOR

Birincisi, global bir felakete dönüşen mülteci sorununu Türkiye’ye karşı böyle bayat ve ucuz bir hamleyle pazarlık konusu yaptığı için...

İkincisi, esas olarak Almanya’nın tarihi sorumluluğu olan 1915 Ermeni tehcirinde kendi rolünü unutturup, sorumluluğu Türklere yıkmak istediği için...
1915’teki Ermeni tehciri Alman komutanlarının kararıdır...

O sırada Ermeni çete ve taburlarının desteği ile Doğu Anadolu’dan İç Anadolu’ya yönelen Rus ordusunu engellemek için Osmanlı ordusunun başında bulunan Genelkurmay Başkanı, Alman Bronsart Paşa (Bronsart von Schellendorf) tarafından verilmiş bir karardır.

Karar Almanların inşa ettiği Bağdat Demiryolu’nu Ruslardan korumak için alınmış bir karardır. 1921’de Berlin’de bir Ermeni kurşunu ile katledilen Talat Paşa, “Ermeni tehciri kararının Alman komutanlar tarafından istendiğini” daha sonra Cemal Kutay tarafından yayınlanan anılarında açıkça belirtmiştir.

Bronsart Paşa da Berlin’deki cinayetten sonra Talat Paşa’yı savunmak için kaleme aldığı savunmada Ermeni tehcirinin, Ermeni terörü nedeniyle, Türk ve Müslüman halkın cephe gerisini boşaltmasını durdurmak için zorunlu olarak alınan askeri bir karar olduğunu açıkça vurgulamıştır.

Alman Parlamentosu şimdi ‘Türkler soykırım yaptı, biz de göz yumduk’ diye özür dileyecekmiş. Yok öyle yağma... Ermeni tehciri Alman komutanların aldığı bir karardır. Bağdat Demiryolu’nu korumak içindir... 101 yıl sonra siyasetle tarihi çarpıtamazsınız!..
Kerem ÇALIŞKAN
Gazeteci - Yazar

‘TÜRKLERİN DUYGULARINI İNCİTMEYİN’

CHP’li 112 eski milletvekili ve senatör, ‘sözde soykırım’ konusunda Almanya Parlamentosu’na bir kınama ve uyarı mektubu gönderdi. Gelişmelerin uzun bir değerlendirilmesi yapılan mektup şöyle bitiyor:

“Tarihi olaylar bugünün amaçları için kullanılmamalı ve TBMM’nin 13 Nisan 2005 tarihinde İngiltere Parlamentosu’na gönderdiği mektupta belirttiği gibi, tarih tarihçilere bırakılmalıdır.

Yukarıda belirtilen olayların ve hukuki delillerin ışığında, Alman Parlamentosu’nun 1915 olayları hakkında AİHM ile Fransız Yüksek Mahkemesi’nin kararlarını göz ardı edecek bir hüküm vermekten kaçınmasını bekliyoruz. Böyle bir karar Türk-Alman ilişkilerine de ciddi zarar verecek ve Türk halkının milli duygularını incitecektir.”

CHP YARIN KÖLN’DE

CHP, Berlin’deki eyleme katılmıyor. Daha önce Berlin’e giden Kılıçdaroğlu, bu konudaki çekinge ve itirazlarını Alman yetkililerine iletmiş, Avrupa’daki CHP örgütlerine ‘eylemsellik’ konusunda birer mektup yazmış, sözde Ermeni soykırımı konusunda partinin görüşlerini iletmişti. Kılıçdaroğlu bu akşam Almanya’ya gidecek ve yarın Köln-Mülheim’de, ertelenen ‘19 Mayıs etkinliği’ne katılacak.

BİLİYOR MUSUNUZ?

- TÜM Türkiye adına belediye başkanlarına teşekkür anlamına gelen Özelkalem Dergisi Yerel Yönetim Ödülleri’nin 8’incisinin 2 Haziran Perşembe akşamı Wyndham Grand İstanbul Levent’te 12 kategoride 26 belediye başkanına verileceğini; ayrıca ‘Başkanlar Korosu’nun da bu yıl Serap Mutlu Akbulut yönetiminde sahne alacağını...

- CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün İçişleri Bakanı’na, Karşıyaka Mezarlığı’nda, 1971 yılında vatandaşlarca yapılan 2 No’lu kapı girişindeki caminin Ankara Büyükşehir tarafından neden yıkıldığını, bu yerin mezarlığa dahil edildiğini; defin ücreti olarak 25 bin lira alındığı iddialarının doğru olup olmadığını sorduğunu...

- İSTANBUL Yerel Gazeteciler Derneği’nin (İYGAD) bu yıl ilki düzenlenen ‘İYGAD Yılın Zirvedekiler Ödülleri’ne katılmak isteyenlerin 30 Haziran’a kadar başvurabileceğini (0212-883 48 28)...

- HAFTA Sonu yapılacak Etiler Festivali’nde ‘Emek ve Şükran Ödülü’nün Halit Kıvanç’a verileceğini (ellider.com.tr)...

- HALİÇ Yelken Yarışları’nın bugün (12.00-18.00) başlayacağını...

- MİMAR Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden genç piyanist Utku Asan ve çellist Umut Sağlam’ın 30 Mayıs Pazartesi 20.00’de Beşiktaş Fulya Sanat’ta konser vereceğini...

AKDENİZ’DE SICAKLIK 2 DERECE ARTTI

AKDENİZ havzasında deniz suyu sıcaklığının 2 derece arttığını biliyor musunuz? Artan deniz suyu sıcaklığı deniz ortamındaki oksijenin azalmasına neden oluyor, bu da deniz canlılarının hayatını tehlikeye atıyor. Deniz Temiz Derneği TURMEPA, “Sen de küresel ısınma ile tehdit altında olan deniz yaşamını kurtarmaya yardımcı ol! Bugün kıyılarda buluşalım!” diyor. (www.turmepa.org.tr)


SANCAR MADALYASININ 3 KOPYASINI KİME VERDİ

NOBEL Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar yoğun davet alıyor ve çarpıcı konuşmalar yapıyor. Meslekdaşımız Muammer Elveren, Hürriyet internet sitesinde, Mardinli hemşerileri ile konuşurken Sancar’ın “Tıbbıye’yi TÜBİTAK bursuyla okuduğunu” açıkladığını öğrendik. Nobel Ödülü’nü 19 Mayıs’ta “Bu Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in madalyasıdır. Onlara karşı vefa borcumu ödedim” diyerek madalyasını Anıtkabir’e bağışlayan Prof. Sancar, Nobel madalyasının üç tane replikasını aldığını, birincisini Amerika’daki üniversitesinin kütüphanesine, ikincisini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne verdi ve üçüncüsünü ise Mardin Artuklu Üniversitesi’ne ayırdığını söyledi. Bu arada İstanbul Süryani Ortodoks Cemaati Başkanı Yusuf Çetin’in de Sancar’a bir kutlama mektubu yazdı.

OKUYUNUZ

Yıldırım ile Kılıçdaroğlu başa baş!

YEREL İntegral Araştırma Şirketi tarafından İzmir’de Mayıs ayında yapılan araştırmadan hayli ilginç sonuçlar çıktı. İki İzmirliden biri ‘yeni bir parti şart’ diyor. Siyasette mevcut partilerin ve liderlerin ne denli yıprandığını gösteriyor bu tablo. Parti ihtiyacı var ama lider sorunu da ortada. Araştırmada yeni parti gerekli diyenlere yöneltilen ‘lideri kim olsun’ sorusuna vatandaşların %35’i ‘fikrim yok’ yanıtı veriyor.
MHP sorusunda da açık ara önde görülen Meral Akşener’den sonra Metin Feyzioğlu, Abdullah Gül, Ümit Kocasakal ve Ahmet Davutoğlu ‘yeni partiye lider’ olarak düşünülen isimlerden bazıları.
İzmir’deki araştırma şu açıdan da önemli.
İzmir şu anda hem iktidarın hem de ana muhalefetin genel başkanlarının seçim bölgesi. Ankette vatandaşa “İkisi de İzmir milletvekili olan genel başkanlardan hangisini beğeniyor sunuz” diye soruluyor. Ortaya çıkan oranlar çok ilginç... %33,9’u Kılıçdaroğlu’nu beğendiğini ifade ederken %33,6’sı Binali Yıldırım diyor. %30,2’si ise ‘ikisini de beğenmiyorum’ cevabını veriyor.
Aynı ankette CHP’de bir liderlik sorunu var mı diye soruluyor.
Yanıt: Evet %78!
CHP tabanının %70’i partilerinde bir lider sorunu olduğunu söylüyor.
1 Kasım’da yapılan seçimde Binali Yıldırım %31 oy aldı. Kılıçdaroğlu ise den %46,8… Şimdi nasıl oluyor da Kılıçdaroğlu’nu beğenenler ile Yıldırım’ı beğenenlerin oranı aynı olabiliyor.
Yanıt biraz önceki soruda gizli aslında.
CHP tabanının %70’i partilerinde lider sorunu olduğunu düşünürken Binali Yıldırım daha önce Büyükşehir adayı olarak %36 oy aldığı İzmir’de tabanını tutmayı başarıyor.
Başkanlık sistemiyle ilgili soruda ise ‘İzmir İzmirliliğini yapıyor.’
Destek sadece %20...AKP tabanından da başkanlık sistemine yönelik ciddi bir hayır oyu var.
Son olarak CHP’de liderlik sorunu var diyenlere yöneltilen bir soru...
CHP’nin başına kim gelsin?
%25 Muharrem İnce diyor.

Yalçın Bayer - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları