loading
close
SON DAKİKALAR

Aranılan kurban: CHP

Aranılan kurban: CHP
Tarih: 28.06.2015 - 13:43
Kategori: Medya

Öztin Akgüç; Bozuk ekonomik düzenin devamı, AKP iktidarının sürmesi, başarılı olamamış CHP liderinin kişisel konumunu koruyabilmesi için aranan kurban CHP...

Bozuk ekonomik düzenin devamı, AKP iktidarının sürmesi, başarılı olamamış CHP liderinin kişisel konumunu koruyabilmesi için aranan kurban CHP... Öneri AKP-CHP koalisyonu, ortak yönetimidir.
Bir öneriyi, savı değerlendirirken doğru tanı koyabilmek için arkasında kimler var, kimler destekliyor, beklentileri neler, kimlere yarar sağlayacak, dayanılan gerekçeler neler gibi soruların yanıtını aramak gerekir.
Öneriler, gerekçeler, bazı kişi ve çevrelerin tutumu değerlendirilirken Shakespeare’in “şeytan bir günah işleyeceği zaman işe bu günahı kutsallık zırhına bürümekle başlar” tümcesi anımsanmalıdır.
Kuşkusuz, ülkeye hizmet, ülkenin yüksek çıkarlarını korumak, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak, erken seçim belirsizliğinden, kaostan kaçınmak, normalleşme sürecini hızlandırmak gibi gerekçeler, yararlar ileriye sürülerek, işlenecek günah kutsallığa büründürülmeye başlanmıştır.

***

AKP-CHP ortak yönetiminin alternatif olasılıkları, AKP-MHP, AKP-HDP koalisyonlarına kıyasla daha başarılı olacağı, ülkeyi belirsizliklerden kurtaracağı da söylemler arasındadır. Bu gerekçelere AKP-MHP ortaklığının “çözüm sürecini” engelleyeceği hatta bir savaşa dahi yol açabileceği; AKP-HDP ortaklığının ise aşırı tavizler, ödünler sonucu ülkeyi bölünmeye götüreceği savunulmaya başlanmıştır. AKP-CHP ortak yönetiminin en azından bu tür riskler taşımayacağı da gerekçeler arasına eklenmiştir. İç ve dış sermaye çevrelerine güven vermek üzere, ekonomide Derviş-Babacan ortak yönetimi de önerilmiş, sağlayacağı yararlar abartılmaya başlanmıştır.
AKP-CHP ortaklığında AKP başatlığını, dominant konumunu sürdürürken, önceki deneyimlerinde olduğu gibi, başarısızlıkların faturası da yaygın, yaygaracı, etik değerlerden yoksun geniş medya ağı ile CHP’nin üzerine çıkarılacaktır.
Ekonomide bırakın kısa süreyi, bir orta sürede bile canlanma, iyileşme olanağı yoktur. Gelecekte daha büyük sıkıntılarla karşılaşılacağı kesindir. Yaygara, şıltak hemen başlayacaktır. Ekonomide her şey iyiye gidiyordu, ekonomi büyüyordu ama CHP engelliyor... AKP’nin on üç yıllık ekonomik başarısızlığının yükü dahi CHP’nin üzerine yıkılacaktır.

***

Kamu yönetimi ile ilgili ilkeler, özellikle eğitime ilişkin düzenlemeler, koalisyon protokolünde yer alsa bile, uygulanamayacak, sümen altında tutulacak, Sayın RTE tarafından onaylanmadığından yürürlüğe de giremeyecektir.
Ekonomik başarı kazanılamaması, eğitim başta olmak üzere kamu yönetimine ilişkin ilkelerin, sözlerin kâğıt üstünde kalması CHP içinde ayrışmayı hızlandıracak, gerçek CHP’lilerin tepkisini artıracaktır.
AKP-CHP ortak yönetimi önerisi altında yatan gizli bir amaç da Cumhuriyet’in son kalesi olan Cumhuriyet’ten de eski CHP’yi devreden çıkarmak, çökertmektir.
AKP-CHP ortak yönetimi daha çok yandaş kanallarda gündeme getiriliyor, erselik kanallarda, neoliberaller, kendilerini aydın olarak niteleyen çevreler, yetmez ama evetçiler, yaşamlarında belki de tek bir kez dahi CHP’ye oy vermemiş, kazip, türetilmiş ünlüler tarafından savunuluyor. Gündeme getirenler, savunanlar yeterince kuşku uyandırmıyor mu? Aymazlığı bırakalım.
Seçimde başarısız olmuş CHP’nin koalisyon cazgırlığı yapmasını, sürekli tartışmaların odağında bulunmasını, hatta kovunsamaya, istiskale uğramasını anlamak da mümkün değil. Bazı çevrelerin ayartısına (iğvasına) kapılmamak gerekir. CHP’yi kişisel tutkulara, ayartılara kurban etmeyelim.

Öztin Akgüç - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları