loading
close
SON DAKİKALAR

Ardahan'da 'Altaylılar' sevdalıları

Ardahan'da 'Altaylılar' sevdalıları
Tarih: 28.06.2016 - 00:00
Kategori:

Yalçın Bayer; Ardahan coğrafi açıdan çok kritik bir şehir, 17 bin merkez nüfusu var. Aktaş ve Türkgözü sınır kapılarıyla Kafkaslar’a ve Orta Asya’ya açılan en önemli bir kapı olacak.

KARS Havalimanı'na indikten 90 km sonra Ardahan Üniversitesi'ne varıyorsunuz.
Karşısı orman, her yer yemyeşil. Butik bir üniversite izlenimi veriyor. Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “1500 dönüm üzerinde kurulu sosyal bilgiler ağırlıklı ‘tematik’ üniversiteyiz” dedi. Vurgulayarak ve övünerek “150 milyon TL (120 bin m2 inşaat) harcadık bu yatırıma” diye ekliyor. 4.500 öğrencisi var. Henüz tam anlamıyla bitirilememiş, Diyanet’in yaptığı Selçuklu mimarisinden izler taşıyan camisi de ramazandan sonra açılacak.


Ardahan coğrafi açıdan çok kritik bir şehir, 17 bin merkez nüfusu var. Aktaş ve Türkgözü sınır kapılarıyla Kafkaslar’a ve Orta Asya’ya açılan en önemli bir kapı olacak. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu hattının yıl sonunda hizmete girmesi bekleniyor. Bu, İpek Yolu projesinin Asya’yı Avrupa’ya bağlayan en önemli ayağı. Bunları niçin anlattık?

İki yıl önce Harvard Üniversitesi ile işbirliği yaparak ‘Tehlike Altındaki Diller Konferansı’nı düzenleyen Ardahan Üniversitesi, bu yıl 59. PIAC (Permanent International Altaistic Conference) yani bilinen adıyla Uluslararası Altayistik Konferansı’na ev sahipliği yapıyor. Biz de rektörün davetlisi olarak geldik toplantılara. Her yıl düzenlenen bu konferansın ilki 59 yıl önce Almanya’daki Mainz şehrinde yapılmış; daha önce de ABD, Rusya, Fransa, İngiltere, İsrail gibi 30 ülkede... Altayistik Konferansı’nın amacı Türkçe, Moğolca, Mançu-Tunguzca, hatta Japonca ve Korece dillerinin ortak bir ‘ata’dan geldiği teorisini savunan ve bu ‘ata dil’in adına ‘Altay dili’ denmesi. (Bu Ata dilini Türkçenin bir lehçesi olan Altay Türkçesiyle karıştırmamak gerekiyor.) Dün Ardahan Üniversitesi’nde başlayan Türkiye’deki 4. toplantı oluyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 40 civarında rektör ve Türkolog konuk vardı. Moderatör Ramazan Korkmaz’ın yönettiği ilk oturumda Ahmet Bican Ercilasun, Ahmet Buran, Fikret Türkmen, Azeri, Gürcü ve Kazak hocalardan Darkan Kıdırali, İsa Habibbeyli, Elçin İbrahimov ilginç konuşmalar yaptılar. Türkiye’yi ne kadar seviyorlar...

Macar, Amerikalı, Alman ve Fransız bilim adamları Türkiye’yi çok seviyor.

Evet sayısız Orta Asya dili, bunların ağız, şive ve lehçeleri... Yaşayan diller zayıflıyor; bunların nasıl kurtarılacağı konusunda kafa yoruyorlar.

SÜRPRİZ ATAMA ŞAŞIRTTI

Kurucu rektörlük dahil 8 yıllık görevini önceki gün tamamlayan rektör Dr. Ramazan Korkmaz, 2009’dan beri Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanlığı’nı da yürütüyor. Birliğin 16 ülkeden 124 üniversite üyesi bulunuyor. ‘Akademik Diplomasi’ aracılığıyla bölge üniversitelerindeki sinerjiyi aynı potada eritmeyi amaçlıyor.

Bu arada Fatih Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Korkmaz’ın atandığını öğrendik. Korkmaz’ın “Yıldız Teknik Üniversite’sine geçeceği konuşulurken ‘Paralel Yapı’nın elindeki Fatih Üniversitesi’ne kayyum atanmasından sonra sadece “Ben bu zor görevin üstesinden geleceğimden eminim” demekle yetindi. Dün o kadar hoca ile konferans çalışmalarını sürdüren Korkmaz’ın ‘salı’ günü, bugün göreve başlamasının istendiği öğrenildi.

Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’la vedalaşan konuk akademisyenler “Sen bu üniversite ile Kafkasya’nın kalbine ‘Kafkas ruhu’nun damgasını vurdun” diye konuştular. Korkmaz’la, altı yıldır omuz omuza görev yapan rektör yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan’ın yapmış olduğu uğurlama konuşması herkesi hüzünlendirdi.
Hürriyet
ARDAHAN Üniversitesi’nin kurucu rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz görevini tamamladığı günde İstanbul’daki Fatih Üniversitesi Rektörlüğüne atandı; vedalaşırken yardımcısı Prof. Gürkan Doğan’a böyle sarıldı.

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ KAPISINDA: ‘IŞIĞA KARIŞIN’

PROF. Dr. Korkmaz, kurucu rektör olarak üniversite yapısını oluştururken, çektiği sıkıntıları anlattı, dosyalar gösterdi. Bu mücadele gerçek bir başarı sayılabilir. “Üniversite yerleşkesinin bugünkü yerine kurulmasına karşı çıkan siyasetçiler vardı. Onlar kent içinde, kenti tarlalarının yanındaki ‘çayır’a kurulmasın istiyorlardı; rant yaratılsın diye... Kura Nehri’nin eriyen karların etkisiyle taşması sonucu sular altında kalıyor bölge. Yerleşkemizin yeri üç kere değiştirildi. Onlara karşı iki yıl direndim, tek bir çivi çakamadım. Neredeyse istifa edip gidiyordum. Ankara’daki büyüklerimiz Allah razı olsun destek oldular. Ve üniversitenin kampus alanının peşkeş çekilmesine engel olabildik. Ve bu olağanüstü eser ortaya çıkabildi. Üniversitesinin ana girişinde ‘Işığa Karışın’ yazısı dikkat çekiyor. Prof. Dr. Korkmaz, “Bu babamın sözüdür, biz de burada bir meşale yaktık” dedi.

BEYOĞLU’NDA İÇKİ ZAPTİYESİ

25 HAZİRAN Cumartesi gece yarısından sonra Beyoğlu Tomtom Mahallesi’ndeki onlarca eğlence mekânına Beyoğlu Belediyesi zabıta
ekipleri geldi. Mekân önlerinde elinde içki kadehi olanları apar topar içeri soktu. “Ramazanda dışarıda içki içiyorsunuz. Girin içeride için. Yoksa mekâna ceza yazarız” dedi. Mekân işletmecilerine de “Kanuna göre dışarıya içki servisi yasak. Fotoğrafları çekip kaymakamlığa gönderiyoruz. 5 bin TL’lik ceza makbuzunu orası gönderiyor” dedi. İşletmecilerin “Bu kanundan haberimiz yok. İçkiyi biz servis etmiyoruz, müşteri sigaraya çıkarken götürüyor” şeklindeki itirazları fayda etmedi.


BİLİYOR MUNUZ?

ANKARA Barosu avukatlarından Sedat Vural’ın, TFF Başkanı Yıldırım Demirören tarafından Milli Futbol Takımımızın 2016 Avrupa Şampiyonası finallerine, en iyi üçüncü olarak katılmasından dolayı, futbolculara ve teknik kadroya 500 bin Euro ödenmesi kararının iptalini istemiş, mahkemeden ihtiyati tedbir kararı almışken, bu paranın ödenmesinin, ‘zimmetteki kamu kaynağının, hukuksuz ve keyfi olarak kamu idaresinin güvenirliğine ve işleyişine karşı suçunu’ işlenmiş olacağı gerekçesiyle ödenen haksız ve hukuksuz tutarları ödeyen makama iade etmelerini ihtaren bildirdiğini...


GÜNÜN SÖZÜ:
Kafalarına göre bir Osmanlı konsepti kurdular. Bizi bile Osmanlı saymıyorlar.”
Abdülhamid’in torunu Adile Osmanoğlu

Yalçın Bayer - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları