loading
close
SON DAKİKALAR

Artvin'de mahkeme kararına rağmen ağaç kesimi

Artvin'de mahkeme kararına rağmen ağaç kesimi
Tarih: 23.06.2016 - 16:58
Kategori:

Artvin merkeze bağlı Sümbüllü Köyü’nde, köylünün ‘yasak orman’ adını verdiği ormanda yürütmeyi durdurma kararına rağmen ağaç kesimi başladı.

Artvin merkeze bağlı Sümbüllü Köyü’nde, köylünün ‘yasak orman’ adını verdiği ormanda yürütmeyi durdurma kararına rağmen ağaç kesimi başladı.

Artvin’deki barajlarda üretilen elektrik için iletim hattı çekilmesi amacıyla başlatılan ağaç kesimine karşı, köy halkı destek çağrısı yaptı. Çağrıya destek veren yurttaşlar ile köylülerin tepkisi üzerine kesim yapmaya gelen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve jandarma geri çekildi.

Proje heyelana neden oldu

Artvin'de arazi nedeniyle bazı yasakların olduğunu ve bu yasakların Anayasa hükmünde olduğunu belirten Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, ''O hattan 3 tane iletim hattı geçirmek istiyorlar. Köyden birkaç aile dava açtı ve yıllardır bu proje bölge insanları tarafından durdurulmaya çalışılıyor. İletim hatlarından biri geçen yıl o bölgeden geçirildi. Proje nedeniyle bölgede ağaçların kesilmesi heyelanlara neden oldu'' dedi.

Alternatifi olmasına rağmen kesim yapılıyor

Köylülerin yaşam alanlarını korumaya çalıştığını vurgulayan Karahan sözlerini şöyle sürdürdü: ''Mahkeme kararı Danıştay'da olduğu halde, ikinci hattı da geçirmek için ağaçları kesmeye başladılar. Söz konusu projenin geçebileceği alternatif bir yer olmasına karşın, inatla 'köyün yasağı' denen bölgeden geçirmeye çalışıyorlar.''

'Yasak bölge' kuralı kanun hükmünde

Doğu Karadeniz'in farklı arazi yapısı nedeniyle, yüzyıllardır 'yasak dere', 'yasak tepe', 'yasak dağ' gibi yasakların olduğunu söyleyen Karahan, ''Bazı köy karar defterlerinde de bu karar yer alır. Yazılı olmasa dahi, kanun hükmünde geçerlidir. Köylüler bunu uygular ve o bölgeye ne hayvanları sokarlar ne de bir dal keserler. Orayı korurlar, çünkü bilirler ki; biz burayı kesersek, burada yaşayamayız. Köylü bunu biliyor, ancak devlet bu yasağı ve köylünün kararını göz önünde bulundurmadan, ağaçları kesmeye kalkışıyor'' diye konuştu.


BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları