loading
close
SON DAKİKALAR

Aylin Nazlıaka, Samsun’da

Aylin Nazlıaka, Samsun’da
Tarih: 24.04.2014 - 14:08
Kategori: Siyaset

Ankara Milletvekili Nazlıaka, Samsun’da ''Cumhuriyet Kazanımlar ve Kadın Hakları''nı anlattı...

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Cumhuriyet Kadınları Derneği Samsun Şubesi’nin konuğu olarak “Cumhuriyet Kazanımlar ve Kadın Hakları” konferansında konuşmacı oldu.

Ankara Milletvekili Nazlıaka, Cumhuriyet kazanımlarının kadınlar açısından önemine değindi konuşmasında şunları söyledi: “Osmanlı İmparatorluğu döneminde kadınlar nüfus sayımında toplama dahil edilmiyorlardı, aile hayatında haremlik-selamlık vardı, yüzlerini peçeyle örtmek kanunlar nedeniyle zaruriydi, evlenme, boşanma ve miras işlerinde ikinci plandaydılar ve devlet memuru olamıyorlardı. Cumhuriyetle birlikte kadının kamusal alanda varlığını güçlendirecek reformlar gerçekleştirilmeye başlanmıştır. 4 Ekim 1926 tarihinde uygulamaya konulan Medeni Kanunu ile şu yenilikler getirilmiştir. Bu yasa ile kadın-erkek eşitsizliği önemli ölçüde ortadan kaldırılmıştır. Kadının ekonomik ve toplumsal yaşamdaki önemini arttırmıştır. Aile hayatında kadına da boşanma hakkı tanınmış, resmi nikah zorunluluğu getirilerek, çok eşle evlenme yasaklanmıştır. Evlenme işlemi resmi nikah, dolayısıyla devletin denetimine ve güvencesine alınmıştır. Çocukların iyi yetiştirilmesinde ana ve babaya önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Miras konusunda var olan kadın-erkek eşitsizliğine son verilmiştir. Borçlar ve ticaret hukukunda, daha akılcı çözüm yolları kabul etmiştir. 1930 yılında kadınlara belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Aynı yıl doğum iznini düzenleyen yasa çıkmıştır. Yine 1933 yılında Köy Kanunu’nda değişiklik yapılarak kadınlara köyde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakkı verilmiştir. 1934 yılında Anayasa değişikliğiyle kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı. 1936 yılında İş Kanunu yürürlüğe girdi ve kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi.”

Nazlıaka, 13 yaşındaki Cumhuriyet, kadınların erkekler ile eşit toplumsal varlıklar olarak toplum içinde yerlerini almalarını bir uygarlık aşaması olarak görmüştür. Bugünün Türkiye’sine baktığımızda kadın-erkek eşitsizliği ülkemizin en önemli problemlerinden biridir. Ülkemizde kadınlar sistematik olarak eşitsizliğe ve adaletsizliğe maruz bırakılmaktadırlar. Kadının birey ve yurttaş olarak tanımlanması konusu mevcut toplumsal cinsiyet rolleri anlayışının gölgelediği başat bir tanımlamadır. Bir algının yıkılması gerekmektedir” diye konuştu.

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, konuşmasının ardından CHP Samsun İl Başkanlığını ziyaret ederek, partililerle bir araya geldi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları