loading
close
SON DAKİKALAR

Babacan’dan Erdoğan’a rest

Babacan’dan Erdoğan’a rest
Tarih: 17.09.2014 - 12:54
Kategori: Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin kurmayları kredi derecelendirme kuruluşlarına ayar çekmeye başladı.

Yakın zamanda Fitch, Moody’s Türkiye ile ilgili not kararını açıklayacak. Ekonomide gerek büyüme, gerek istihdam ve cari açık rakamlarının kötü gelmesi nedeniyle Türkiye’nin notunun kırılmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak not kararı açıklanmadan başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’nin kurmayları kredi derecelendirme kuruluşlarına ayar çekmeye başladı.

Kredi derecelendirme kuruluşları gelecek ay içinde Türkiye ile ilgili notlarını açıklayacak. AKP hükümeti ise yeni notları beklemeden kredi derecelendirme kuruluşlarını topa tuttu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada derecelendirme kuruluşlarının siyasi açıklamalar yaptığını “S&P ile ilişkilerimizi kestik. Gerekirse Başbakan’a söylerim Fitch ve Moody’s ile de ilişkileri keseriz” ifadesini kullanmıştı.

Hazine, geçen yıl kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s ile sözleşmesini sona erdirmişti. Moody’s ve Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “yatırım yapılabilir” olarak değerlendiriyor. Kredi notunun görünümü ise Fitch tarafından “durağan”, Moody’s tarafından ise “negatif” olarak tutuluyor.

Erdoğan’ın çağrısına güçlü şekilde katıldıklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, kredi derecelendirme kuruluşlarından siyasi olmayan, piyasayı yanlış yönlendirmeyen, objektif değerlendirme beklediklerini söylerken; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, samimi bir analizin Türkiye’nin kredi notuyla ilgili bir riski son derece düşük olarak değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da “Yatırımcılar da eskisi kadar bu kuruluşların verdikleri nota itibar etmiyor. Ancak bazı konularda yatırımcılar kendi iç işleyişleri gereği kredi notunu göz önüne alarak karar veriyorlar. Bunu da dikkate almak lazım” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarını objektif olmaya çağırdı.

İnşatta ölçüsüz rantlar var

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 5. Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada inşaat sektöründe bir gecede, bir kalem değişikliğiyle oluşan “ölçüsüz rantlara” dikkat çekti. Babacan, “Bir de çok kısa vadeli küçük kalem oynatmalarla oluşan ölçüsüz rantlar var. Bu ölçüsüz rantların daha kontrollü, fırsat eştliğine dayanan ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi gerekiyor” dedi.

Babacan, önümüzdeki dönemde yüksek cari açık ve enflasyonun düşürülmesi ile yargı reformuna odaklanacaklarını söyledi. Babacan, “Cari açığı büyük olan bir ülke olduğumuz için Türkiye’nin dikkat etmesi gerekiyor. Büyüme dengeli ve kaliteli olmalı. Sürdürülebilir olmalı. Saman alevi gibi olmamalı. Kalıcı olmalı” açıklamasını yaptı. Babacan, bu yılın tamamı ile ilgili büyümede beklentilerinin olumlu olduğunu belirterek büyüme için yıl sonunda yüzde 3-4 aralığının emniyetli bir aralık olacağını savundu. Babacan ayrıca tarım ürünleriyle ilgili bir komite kurma kararı aldıklarını da sözlerine ekledi.

Babacan’dan Erdoğan’a rest

Gerekirse döviz depo faizini düşürürüz

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikasındaki aşırı gevşekliğin sona ereceği bir döneme doğru gidilirken, Türk bankalarının yabancı para cinsi borçlarını döndürmede bir risk görmediklerini belirterek, TCMB’nin elinde yeterli enstrümanlar olduğunu ve gerekmesi halinde döviz depo faizini yüzde 10’dan yüzde 9’a düşürebileceklerini söyledi.

İstanbul Finans Zirvesi’nde konuşan Başçı, son borç verme faizinde iyi zamanlarda bir miktar indirim düşünebileceklerini kaydederek, “Yüzde 9’da da büyük ihtimalle kalıcı olur. Belki erken belki de aralıktaki kurulda bunu bir güven unsuru olarak hatırlatırız” diye konuştu. Fed’in faiz artırımı durumunda TCMB’nin güven artırıcı araçları olduğunu anlatan Başçı, “Fed’in faiz artırımı durumunda bankalar borçlarını çevirebilir mi? Bizce evet. Bankaların Rezerv Opsiyon Mekanizması çerçevesinde bizde 40 milyar dolar rezervi var. İlk etapta kullanabilecekleri miktar. Bununla birlikte herkesin unuttuğu döviz depo piyasası var” diye konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları