loading
close
SON DAKİKALAR

Bakan Ramazanoğlu: Temel hedefimiz kız çocuklarını 12 yıl okulda tutmak

Bakan Ramazanoğlu: Temel hedefimiz kız çocuklarını 12 yıl okulda tutmak
Tarih: 31.01.2016 - 15:32
Kategori: Kadın

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, çocuk gelinlerin önüne ancak onları okulda tutarak geçebileceklerini belirtti...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, çocuk gelinlerin önüne ancak onları okulda tutarak geçebileceklerini belirterek, "Temel hedefimiz çocukları özellikle de kız çocuklarını 12 yıl boyunca eğitimde yani okulda tutmak. Ancak o zaman erken evlilikler dediğimiz bu çocuk gelinler sorununu ve büyük oranda aile içi ensest sorununu haledeceğiz" dedi.
Diyarbakır'daki incelemelerinden sonra Mardin'e gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, ilk olarak Mardin Valiliği'ni ziyaret etti. Burada Vali Ömer Faruk Koçak, AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu ve kurum müdürleri tarafından karşılanan Bakan Ramazanoğlu burada yaptığı açıklamada, bakanlığı tarafından yürütülen projeleri sahada incelemek üzere bölgeye geldiğini söyledi.

'DAHA SIK BERABER OLACAĞIZ'

Bölge illerine yaptıkları ziyaretlerin amacından bahseden Bakan Ramazanoğlu, "Bizim aile sosyal destek projemiz var, kısaca adı ASDEP. Bu projemizin amacı ailelerimizin bir aile hekimliği zihniyetiyle her ailenin bir sosyal danışmanı olacak şekilde bir organizasyonumuz var. Bunun ilk örnekleri bizzat Diyarbakır’da ekibinle beraber sahada uyguladık. Ben ailelerimizi ziyaret ederken Bakan kimliğimle değil bir sosyal hizmetli çalışanı, bir psikolog, tıp doktoru olduğum için mesleğimiz getirdiği bilgi ve beceriyi sahada kullanacak bakanlığımızın bir çalışanı olarak oradaydım. Birileri algı operasyonları yaparak devlerin imkânlarını başka imkânlarmış göstermeye çalışıyor, böyle bir şey yok. Bu sunulan bütün imkânlar Türkiye Cumhuriyeti devletidir, Bizde hem maddi imkânlarımızı hem de sosyal devlet olma sorumluluğu çerçevesinde yapmamız gereken sosyal politikalar anlamında yapmamız gereken ne varsa onları orada organize ettik, uygulamaya geldik, sahada görmek istiyoruz. Valilerimizin, kaymakamlarımızın ve sivil toplum örgütlerimizin sahadaki tecrübelerini de kendi tecrübelerimizi de katmak istiyoruz. Bundan daha sık beraber olacağız" dedi.

'BÜTÜN SORUNLARI BİR BİR KAYIT ALTINA ALIYORUZ'

Bakanlık olarak Aile Sosyal Destek Programı'na (ASDEP) bölgede büyük önem verdiklerini belirten Ramazanoğlu, "Bu sıcak süreç içerisinde travma görmüş ailelerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız yaşlılarımız, engellilerimize birinci dereceden psikolojik rehabilitasyon ve psikolojik destek olmaktır. İlgili genel müdürlerimiz, müsteşarımız ve bakan danışmanı arkadaşlarımızla beraber sahada bunu ilk uygulamalarını yapmak istedik. Aile Sosyal Destek Projemiz bir modeldir. Bir programdır. Burada belli sayıdaki ailelerin bir sosyal danışmanı olacak. Bu sosyal danışman bu aileleri belirli aralıklarla ziyaret edecek. Aynı zamanda bu sosyal danışman o ailelerin bir rehberi olacak. Bir aile kayıt formunu oluşturacak. Ondan sonraki süreçte ailenin içine bakacak. Bu ailenin nasıl bir problemi var? Eğitim mi, sağlık mı, ekonomik mi iletişim problemi mi var? Aileden engelli bir birey mi var? Ailede sosyal anlamda başka bir sorun mu var?Baskı oluşturan bir problem mi var? Alkolizmle ilgili bir problem mi var? Bağımlılıkla ilgili uyuşturucu ile ilgili bir bir problem mi var? Bütün bunlar tespit ettikten sona ne yapabilir yani tedavi kısmına geldiğimizde aileye eğitim konusunda çocukların eğitim başarısı veyahutta okula devamsızlık konusundaki noktada MEB'de öğretmenlerimize irtibata geçerek bu çocukların başarılı olması ve devamının sağlanması konusunda orada bir rehberlik hizmeti verecek" diye konuştu.

Eğitim ile birlikte, sağlık konusunda da rehberlik hizmeti vereceklerini anlatan Bakan Ramazanoğlu, "Asıl konumuz olan sosyal politikalar dediğimiz psikolojik ve rehabilitasyon kısmında sahadaki arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bunların kimi sosyal psikolog kimisi de klinik psikolog. Psikolojik terapiye sosyal terapileri, çocuklarımıza oyun terapileri, sevgi terapileri, yaklaşımları kadınlar için yapacağımız ayrı çalışmalarımız var. Bunun için kendi bakanlığımızın bünyesinde organize olduğumuz bazı kurumlarımız da var. Mesela Adem'lerimiz var. Aile destek merkezlerimiz Toplum merkezlerimiz var. Onların içerisinde bu kadınlarımıza meslek edindirme kursları rehabilitasyon kursları hobi beceri kursları ve çocuğu ile geldiği zaman bir odada kendisi kurs alırken diğer odada çocuğu için oyun odası ve kreş hizmeti verilecek. Her ikisi de yani anne ve çocuğu birlikte bu merkezlerde hem eğitim alacaklar, hem terapi olacaklar, psikolojik destek alacaklar, hem de meslek sahibi olacaklar. Arkadaşlarımız bu konuda ne yapacaklarını çok iyi biliyorlar. Bu konuda dün Diyarbakır'da oradaki arkadaşlarımızla bir araya geldik. Tabi ki bu süreç devam edecek. Bu aynı helvayı pişirmeye benziyor. Bir çevireceğiz, bir daha çevireceğiz bir daha çevireceğiz" diye konuştu.

'SİLOPİ'DE 100 KİŞİLİK PSİKOLOG EV EV DOLAŞIYOR'
Şırnak'IN Silopi İlçesi'nde 100'kişilik ASDEP Uzmanlarının ev ev dolaşarak alan çalışması yaptığını kaydeden Bakan Ramazanoğlu, "Bu uzmanlarımız aileleri birebir ziyaretler ediyorlar. Aileleri ayrıca şu şekilde de kategorize edeceğiz. Riskli aileler, problem çözme yeteneğini kaybetmiş yüksek riskli aileler, orta riskli ve az riskli aileler olmak üzere onları sınıflandıracağız. Bütün amacımız bu riskleri ortadan kaldırarak bu aileleri tek başlarına kendi hayatlarını ikame etmeye dönüştürmek. Bunlar sahada yaptığımız çalışmalar bu çalışmalarımız devam ediyor. Hem merkez bakanlığımız hem de taşra teşkilatlarımız beraber kompine bir şekilde bu çalışmaları yürütüyorlar. Ayırca daha fazla bu süreçte daha fazla aileye ulaşabilmek için Ankara İstanbul ve diğer illerimizde bulunana uzman ve psikolog arkadaşlarımızla bölgemizdeki ekibi destekledik. Bölgedeki birçok ilçesinde çalışmalar sürüyor. Mesel Silopi'de 100 kişilik bir ekibimiz sahada çalışıyor. Buradaki ailelerin her gün kapıları çalınıyor. her gün evlerin içlerine giriyorlar" diye konuştu.

'HEDEF KIZ ÇOCUKLARINI 12 YIL BOYUNCA OKULDA TUTMAK'

Bölgedeki çocuk gelinler konusuna da değinen Bakan Ramazanoğlu, hedeflerinin 12 yıl boyunca kız çocuklarını okulda tutmak olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Çocuk gelinler konusunda bizim temel bir projemiz var. Bu projemizde temel hedefimiz çocukları özellikle de kız çocuklarını 12 yıl boyunca eğitimde yani okulda tutmak. Kız çocuklarının ortalama okulda kalma süresi son istatistiklere göre 6,7 yıl. Yani birinci 4 yıla devam ediyorlar. İkinci 4 yılı bitiremiyorlar. Ekonomik nedenler, sosyal nedenler, çevre, coğrafi ve tabii ki en önemlisi bu çocukların ev içi iş gücü olarak kullanılmasından sonra evliliğe yönlendirilmesi. Bunun önüne geçmek için bu çocuklarımızı ikinci ve üçüncü dört yılda okulda tuttuğumuz takdirde 7 yaşında okula giden bir kız çocuğumuz 18 yaşında liseyi bitirmiş olacak. 18 yaşında liseyi bitiren bir çocuğumuz ister üniversiteye devam eder ister iş hayatın katılabilir isterse de evlenebilir. O artık 18 yaşını doldurmuş kendi kararını verebilen bir birey olmuş olacak. Buradaki amacımız bütün çocuklarımıza özellikle de bütün kız çocuklarımıza temel eğitimini aldırmak. Okulda tutmak bunun için de özellikle de kız yurtları yapmak için çalışmalarımızı ve organizasyonlarımızı başlattık. Türkiye'nin neresinde olursa olsun ihtiyaç duyular bütün yerlerde ortaöğretim kız yurtlarımız yapacağız. Yine aynı şekilde sosyal uzmanlarımız aileleri tek tek dolaştığında bu kızımız niçin okutulmuyor diye sorduğunda yerimiz yok diyenlerin bu şekilde bahanesini ortadan kaldırmış olacağız. Kız çocuklarımız okulda tuttuğumuz zaman erken evlilikle dediğimiz bu çocuk gelinler sorununu hal etmiş olacağız. Büyük oranda aile içi ensest sorununu haledeceğiz. Ve kadınların ve kızları istihdama katılmasını sağlamış olacağız. eğitim seviyesinin yükselmesi ile Türkiye'nin de gelişmişlik endeksini yükseltecek çok ciddi bir atmış olacağız."

Daha sonra Vali Ömer Faruk Koçak da Bakan Ramazanoğlu'na kadınlar tarafından yapılan bir el işlemesi plaket takdim etti. Program sonrası Bakan Ramazanoğlu, Vali Koçak'la bir süre basına kapalı görüştü.

DHA

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları