loading
close
SON DAKİKALAR

Bakanlık İzmir'in tek mesire alanı Çiçekli Köy'ü imara açtı

Bakanlık İzmir'in tek mesire alanı Çiçekli Köy'ü imara açtı
Tarih: 18.06.2015 - 10:17
Kategori:

İzmir-Manisa karayolu üzerinde bulunan ve doğal güzellikleriyle neredeyse İzmir'in tek mesire alanı olarak nitelendirilen Çiçekliköy arazisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'kamu yararı' olduğu gerekçesiyle imara açıldı.

İzmir'in tek mesire alanı olan İzmir-Manisa karayolu kenarındaki birinci derece SİT alanı Çiçekliköy arazisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açıldı. TMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, AKP ve sermayenin 23 bin 178 metrekarelik alanı imara açarak doğayı talan etme projelerine izin vermeyeceklerini söyledi.

İzmir-Manisa karayolu üzerinde bulunan ve doğal güzellikleriyle neredeyse İzmir'in tek mesire alanı olarak nitelendirilen Çiçekliköy arazisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "kamu yararı" olduğu gerekçesiyle imara açıldı. "Birinci derece doğal SİT alanı" olan 23 bin 178 metrekarelik arazinin bu statüsü Bakanlık kararı ile kaldırılarak, alan "özel eğitim-öğretim tesis alanı" yapıldı.

Bu kararla birlikte de Çiçekliköy'de yapılaşmanın önü açılmış oldu. Yapılaşma yasağı bulunan taşınmazların binlik ve beş binlik planlarını hazırlayan da Bakanlık, 4 katta imar izni verdi. Sözkonusu kararla bilirlikte AKP bir iş adamına ait olduğu iddia edilen arazide bulunan ormanlık alanın yine yok edilmesinin önü açılmış oldu.

Bakanlığın bu kararını değerlendiren TMMOB Şehir Plancıları Odası Kurucu Başkanı Ahmet Tuncay Karaçorlu, projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın İzmir ve Ege Bölgesi'nde yaptığı korkunç rant merkezli girişimlerinden biri olarak nitelendirerek, Anayasal değerlere aykırı bir şekilde büyük inşaat şirketlerine yeni çıkar alanları yaratıldığını söyledi.

'Yanlış, haksız ve çarpık bir karardır'

Karaçorlu, İzmir'e sağladığı yararları ortadan kaldıran, bölgeyi kırsal özelliğinden koparıp tamamen çarpık bir kentsel alan haline getirmeyi amaçlayan böylesi bir uygulamanın Çiçekliköy halkına bir yarar getirmeyeceği gibi bu gelişmeden bölgedeki müteahhit çevrelerden başka kimsenin bir kazancı olmayacağı ifade etti.

Çiçekliköy halkının yaşam alanında alacağı kararlar konusunda devre dışı bırakılmaya çalışıldığına da dikkat çeken Karaçorlu, "Bu yöntemle tarımsal uygulamalar tasfiye edilecektir. Yerel inisiyatifler bir kez daha yok sayılarak halkın inisiyatifi tekrar zayıflatacaktır. Bunun sonuçları tıpkı Yamanlar Dağı'nda olduğu gibi alanda yanlış, haksız, çarpık bir karardır" değerlendirmesinde bulundu.

'Çiçekliköy'ün AKP'li şirketlere peşkeş çekilmesine izin verilmeyecek'

Karaçorlu, AKP'nin ve sermayenin doğayı talan projelerine izin vermeyeceklerini vurgulayarak, şunları söyledi: "Şu unutulmasın ki tıpkı kentsel direnişler gibi yerel direnişlerde bu konuda da kendini AKP'nin bu çıkar amaçlı yeni girişimine karşı örgütleyecektir. Ve bu örgütlenmeler bugünkü nicel sayısal birikimlerinden nitel birikimlere dönüşecektir. Tıpkı Kürdistan'da aldığı cevabı Ege Bölgesi'nde de bir başka mücadele ve müdahale yoluyla alacaktır. Çiçekliköy'ü, AKP'nin bölgeyi çıkar amaçlı AKP'li şirketlere peşkeş çekmesine izin verilemeyecek."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları