loading
close
SON DAKİKALAR

Bakanlık: Termik santraller bölgenin hava kalitesine olumlu etki edecek

Bakanlık: Termik santraller bölgenin hava kalitesine olumlu etki edecek
Tarih: 16.01.2018 - 16:59
Kategori: Çevre

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çerkezköy Termik Santralı’na ilişkin 8 bin 459 yurttaşın verdiği itiraz dilekçesine dair Edirne Valiliği’ne gönderdiği yanıtta, termik santrallerin bölgenin hava kalitesine olumlu etki edeceğini öne sürdü.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul ile Tekirdağ’ın sınırındaki verimli tarım ve orman arazileri üzerinde kurulması planlanan Çerkezköy Termik Santralı’na ilişkin skandal bir yazı gönderdi. Edirne Valiliği ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda, Trakya Havzası’nda da yapılması düşünülen termik santralların bölgenin hava kalitesine olumlu etki edeceği öne sürüldü.

Bakanlık, 3 milyon metrekarelik meşelik ormanı tehdit eden termik santrala dair plan değişikliklerini 17 Ekim 2017 tarihinde onayladı. Ardından bölge sakinlerinin istemediği kömürlü termik santral projesinin planlarına ilişkin, 8 bin 459 itiraz başvurusu yapıldı.

İtiraz dilekçelerinde, kömürün yanması sonucu açığa çıkan zararlı gazların oluşturacağı hava kirliliğinin, çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturacağı vurgulandı. Dilekçelerde, termik santrallerin tarım, hayvancılık, orman ürünleri için zararlar doğuracağının altı çizilerek, değişikliklerin imar mevzuatına aykırı olduğu ve kurum görüşlerinin alınmadığı ifade edildi.

'HAVA KALİTESİNE OLUMLU ETKİ EDECEK'

İtirazların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar imzasıyla, Edirne Valiliği’ne ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ne bir yazı gönderdi.

BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre; Yazıda, Trakya Havzası’nda da yapılması düşünülen termik santrallerin bölgenin hava kalitesine olumlu etki edeceği iddia edildi.

Bölgede kömür yakıtlı santrallerin kurulmasının en önemli nedeninin, havzadaki linyit rezervlerinin ‘yerli bir kaynak’ olmasından kaynaklandığının öne sürüldüğü yazıda, “Trakya Havzası’nda da yapılması düşünülen termik santrallerin bölgenin hava kalitesine olumlu etki edeceği ve en son teknoloji ile kurulacağının planlandığı hususları göz önünde bulundurularak, EÜAŞ Çerkezköy Termik Santraline yönelik 17/10/2017 tarihinde onaylanan “Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği” ve “Tekirdağ İli 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği”nde, askı süresi içinde gelen itirazlar kapsamında yeniden bir düzenleme veya değişiklik yapılmamıştır” denildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları