loading
close
SON DAKİKALAR

Balkanlar 'silah' istiyor

Balkanlar 'silah' istiyor
Tarih: 23.09.2016 - 00:00
Kategori:

Yalçın Bayer; Bölgeyi yazmaya devam edeceğiz ama bu silah talebinin gerisinde Balkanlar’da havanın iyi olmadığını, Sırbistan’ın talepleri nedeniyle her an sıcak gelişmelerin olabileceğini düşünenler az değil.

PRIZREN, Avrupa'nın en küçük ülkesi Kosova'nın ikinci büyük kenti.

Kosova’daki en yoğun Türk ağırlığının olduğu kent. Dün sabah İstanbul’dan THY ile bir saat 15 dakikalık bir yolculuktan sonra başkent Priştine’ye indik. Havalimanını Limak Holding yapmış, aynı zamanda da işletiyor. Üsküp Havaalimanı’nı ise TAV çalıştırıyor. Oradan, ENKA’nın Amerikan Behctel’in yaptığı 110 km’lik otoyoldan yaklaşık 200 bin nüfuslu Prizren’e geldik. Bu yol şimdi Sırbistan’a kadar gidecek.

Türklerin düzenlediği ‘Businnes Forum–Prizren’ Fuarını gezdik; Balkan ülkelerden 380 işadamının gelmesine şaşırdık. Almanya, Balkan ülkelerinin peşini hiç bırakmıyor. Almanlar ‘yabanmersini’nden ürettikleri ‘Aronia’nın tanıtımını yapıyor. En moda ‘antioksidan’mış. Türkiye’nin katılımını pek güçlü bulmadık. Balıkesir Karesi ve Manisa Şehzadeler belediyeleri kendi yörelerini tanıtıyorlardı; Daha çok bisküvi, şekerleme, meyva suyu, peynir ve kuru etin tanıtımı yapılıyor. Edremitliler fuarda ‘çizik yeşil zeytin’le karşılarına yerleştirilen Arnavutların yağı ile rekabet (!) ediyorlar. Edremitli üretici Hamit İzmirli, “Edremit’in zeytin ve zeytinyağı ile kimse rekabet edemez. Dünyada en iyisiyiz. Arnavut üreticilerimiz daha iyi ürün elde ederlerse o zaman rekabet ederiz” diye takılıyor. Fuara Türkiye’den Başbakanlık Özelleştirme Daire Başkanı Abdullah Erkan, Bodrum TÜRSAB Başkanı Sevinç Gökbel, Bodrum Otelciler Birliği Başkanı Halil Özyurt, MİSİAD Ege Bölge Başkanı Derya Kürkçüoğlu gelmişlerdi. Silah üreticisi Kürkçüoğlu, “Bölgede geniş bir pazar olduğunu görüyoruz. 43 bin silah talebi varmış, bu nedenle Balkanlara açılmak istiyoruz, diğer ülkelerde de pazar çalışması yapıyoruz” diyor.50 yıllık Kosova Prizrenliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin 11 kişilik yönetiminde dört kadının olması ‘kadına verilen değeri göstermesi’ bakımından çok önemli. Başkan Gülen Aksu Türker “Prizren, Balkanların en barışçı ve en aydın bölgesidir. Biz tüm etnik unsurların bir arada yaşadığı bir Balkan coğrafyası istiyoruz” diyor.Bölgeyi yazmaya devam edeceğiz ama bu silah talebinin gerisinde Balkanlar’da havanın iyi olmadığını, Sırbistan’ın talepleri nedeniyle her an sıcak gelişmelerin olabileceğini düşünenler az değil.

GÜNÜN SÖZÜ

“Sanat uzun, hayat kısa, fırsat kaçıcı, deneyim aldatıcı, karar zor.”
Hipokrat

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak’ın, “Dünyada vatandaşını borçlandırıp mutlu azınlığın servetini artıran politikalar iflas etmiştir. Borç yükünden şikâyet eden vatandaş sayısı bir yılda 2 milyon 91 bin kişi artarak 48 milyon 112 bin kişiye çıktı. Açıklanan paket bekledikleri etkiyi yaratmayacaktır” dediğini... ◊ GELİRİNİN tamamının Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İstanbul Anadolu Yakası Şubesi yararına olacağı ‘Bağış ve Yardım Sergisi’ sergisinin 26 Eylül-15 Ekim tarihlerinde İstanbul Güneş Sigorta Genel Müdürlüğü Sanat Galerisi’nde izlenebileceğini... ◊ CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak’ın OHAL’in kalkmaması durumunda 2017’de turizm ile ekonomide çok daha büyük kayıpların yaşanacağı uyarısında bulunarak “Geçen yılın 8 ayında 4 önemli turizm merkezine 19.4 milyon turist gelirken, bu yıl 12.3 milyon gelmiştir. Türkiye’nin kapsamlı bir imaj kampanyasını geç kalmadan başlatması gerekiyor” dediğini...

‘FETÖ’ KİTAPLARI ARTIYOR

‘15 Temmuz’ kitapları giderek artıyor.

KURTULUŞ Tayanç Çalışır (Telekulak mağduru yargıç) ‘15 Temmuz ve FETÖ-Bir terör örgütünün anatomisi’ (Kaynak Yayınları) çıktı.

LATİF Doğan’ın ‘Şeytanın Gülen Yüzü’ (Turkuaz) 8’inci baskıya ulaştı.

AYDINLIK yazarı Sabahattin Önkibar ‘Mehdi’nin Darbesi ve Eşikteki Kıyamet’ (Kırmızı Kedi Yayınevi) adlı yeni kitabında; sadece FETÖ darbesinin bilinmeyen perde arkasını değil, aynı zamanda bu örgütün 1970’lerden bugünü kadarki seyri ile gizli yapılanmasını anlatıyor.

MESAJ PANOSU

EMEKLİYE promosyon tam bir bilmeceye dönüştü. Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu emeklinin hevesini kursağında bıraktı. Bakan, bankalarla süren görüşmeleri bilek güreşine benzeterek, ancak yıl sonuna dek sonuçlanabileceğini ümit ettiğini açıkladı. Unutulmasın ki emekliye yüksek miktarda promosyon vermek istemeyen bankalar, onların aylıklarından oluşan yıllık 156 milyar lirayı çalıştırıyor, buradan kazanıyor. Niye emekliye cimri davranıyorlar?
Şükrü KARAMAN

MANİSA-İzmir arasındaki Sabuncubeli mevkisinde yapılan tünelle ilgili İzmir-Manisa arasını 15 dakikaya indirecek’ haberi basında yer aldı. İzmir (Konak)-Manisa (hükümet konağı) arası 41 km’dir. Virajlı kısım 6 km’dir. Çeşme otoyolunda çok sayıda yapıldığı gibi tepe yarması ile düzeltilebilirdi ve şimdiye kadar çoktan yapılıp hizmete açılmış olurdu ve şimdiki maliyetinin onda birine mal olurdu. Tünel, zaman olarak da süreyi sadece 5 dakika kısaltacak ve 15 değil 55 dakikaya indirecektir.
Eriş GÜRSEL

Yalçın Bayer - Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları