loading
close
SON DAKİKALAR

Birleşik Kamu-İş'e beraat

Birleşik Kamu-İş'e beraat
Tarih: 04.02.2016 - 15:34
Kategori: Sendika

Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikaların üyelerine açılan davaya mahkeme beraat kararı verdi.

Birleşik Kamu-İş ve bağlı sendikaların üyeleri, “Dağılın dedik dağılmadılar” diye Ankara 38. Asliye Mahkemesi’nde duruşmaya çıkarılırken Birleşik Kamu-İş kitlesi adliye önünde tüm gücüyle “dağılmıyoruz” diyerek toplandı. Mahkeme Birleşik Kamu-İş üyelerinin beraatına karar verdi. 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve bağlı sendikaları sözde Toplu İş Sözleşme görüşmelerinde 2 milyon memurun hakkını savunmak için 14 Ağustos da düzenlediği protesto eylemi sırasında göz altına alınan ve bugün de mahkeme önüne çıkan arkadaşlarına destek vermek için Ankara Adliyesi önünü toplandı. Ankara Adliyesi’ni tıklım tıklım dolduran kitle içerisinde Birleşik Kamu-İş MYK üyeleri Mücahit Dede, Semra Pektopal, Barış Düdü, Engin Çoğal, Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir ve MYK üyeleri, Tüm Yerel-Sen Genel Başkanı Doğan Koç ve MYK üyeleri, Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, Büro-İş Genel Başkanı Haydar Şahindokuyucu, Ulaşım-İş Genel Başkanı Adem Çalışkan ile Şube ve İl Temsilcilik Yönetim Kurullarından oluşan çok sayıda üye katıldı. Ayrıca CHP Ankara Milletvekili Av. Şenal Sarıhan da katılarak destek verdi. 

“AKP Emeğin Özgürlüğüne, Örgütlülüğüne Dokunma!” pankartı açan Birleşik Kamu-İş ve bileşenleri Ankara Adalet Sarayı’nda yaptığı basın açıklamasında Birleşik Kamu-İş MYK üyesi Barış DÜDÜ, Denetleme Kurulu Başkanı İsa KAYADAN, Tüm Yerel-Sen Genel Başkanı Doğan KOÇ, Kastamonu Tapu Çevre Yol-İş İl Temsilcisi Harun ŞENER mahkeme önüne çıkarılmasını protesto etti. 
 
Birleşik Kamu-İş ve bileşenleri Ankara Adliyesi önünde “Yandaş Sendikacılığı Reddediyoruz Dedik AKP, Süpürün Dedi”, “Sözde Toplu Sözleşmeye Hayır Dedik AKP Polis Şiddeti Dedi”, “Grevsiz Toplu Sözleşmeyi Reddediyoruz Dedik AKP Gözaltına Alın Dedi” dövizleri taşıyarak “Zam Zulüm İşkence İşte AKP”, “Polis Şiddetine Hayır”, AKP’nin Memuru Olmayacağız”, “Hak Hukuk Adalet Ne Ala Memleket”, “Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz” sloganları attı.
Kitle adına basın açıklamasını yapan Birleşik Kamu-İş Genel Sekreteri Mücahit Dede, “Sözde Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ederken Çalışma Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak için yürüyüşe geçen üyelerimize Emniyet yetkilileri izin vermedi. Yapılan görüşmeler sırasında üyelerimiz oturma eylemi yaptı. Görüşmeden sonuç alınamaması ve üyelerimizin dağılmaması üzerine, polis ekipleri kalkanlarla ve biber gazıyla müdahale etti ve orantısız güç kullandı. Bu müdahale sonucunda Konfederasyon MYK üyesi Barış Düdü, Denetleme Kurulu Başkanı İsa Kayadan, Tüm Yerel Sen Genel Başkanı Doğan Koç ve Kastamonu Tapu Çevre Yol-İş İl Temsilcisi Harun Şener gözaltına alındı” ifadelerini kullandı.

Konfederasyonların en doğal hakları arasında yer alan basın açıklaması, gösteri ve yürüyüş hakkının engellendiğini altını çizen Dede, Anayasanın 34. Maddesinde, “Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir” yetkisini kullandığını belirtti. 
 
“İDDİANEMEDE HİÇBİR DELİL YOK SADECE DAĞILIN DEDİK DAĞILMADILAR SÖZÜ VAR”

Mahkeme önüne çıkarılan arkadaşlarının iddianamesinde ‘dağılın dedik dağılmadılar’ sözlerini yer verilmesini eleştiren Dede, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu durumda, tümüyle barışçıl, silahsız-saldırısız bir sendikal gösteri hakkımızı, nasıl olur da polis iddianamede savcının alıntıladığı gibi ‘toplu yürüyemezsiniz’, ‘bireysel yürüyebilirsiniz’, ‘pankartlı flamalı yürüyemezsiniz’ şeklinde yasa dışı anonslarla engeller? Nasıl olur da savcı, bu anayasal hakkın kullanılmasını engelleyen polisin bu anonsları sebebiyle barışçıl gösterinin yasa dışı olduğunu ileri sürer ve buna dayanarak iddianame düzenler? Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz.” 

“İLK DURUŞMADA BERAT KARARI ÇIKTI”

Konfederasyon Avukatı Doğan Erkan yaptığı savunmada müvekkillerinden savunma istenemeyeceğini aksi takdire bu haksız ve hukuksuz bir yargılama olacağını altını çizerek Ankara 38. Asliye Mahkemesi’nden beratını talep ederek sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Adı üstünde, gösteri ya da yürüyüş, toplu bir etkinliktir. AİHM kararlarına göre toplu ifade hürriyeti kapsamına girer. Dolayısıyla, toplu ifade hakkının kullanılması biçimindeki yürüyüşe ‘bireysel yürüyebilirsiniz, toplu yürütmeyiz’ diyen kolluğun bu ikazı çağ dışı olduğu kadar da yasa dışıdır. Nitekim dosya içeriğinde, gösterimizin barışçıl sınırların dışına çıktığına dair hiçbir delil ve dahi tespit yoktur. Olay tutanağı, fezleke ve iddianamede yalnızca ‘dağılın dedik dağılmadılar söylemi tekrarlanıp durmaktadır. Bu nedenlerle, Konfederasyonumuzun barışçıl ve izne tabi olmayan yürüyüşüne katılan ve bu hakkı yasaya aykırı biçimde engelleyen kolluğun ‘dağılın’ ikazına ve müdahalesine pasif biçimde oturarak dağılmaya direnen, hiç bir karşı fiziksel eylem göstermeyen yönetici ve üyelerimizin yargılanması asla kabul edilemez. Hakim sonuçta haklı olduğumuz görerek berat kararı verdi.”


Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları