loading
close
SON DAKİKALAR

Buca'da zorunlu seçmeli din dersi baskısı

Buca'da zorunlu seçmeli din dersi baskısı
Tarih: 05.10.2017 - 14:17
Kategori: Eğitim

Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Buca'da bazı okullarda seçmeli din derslerinin zorunlu hale getirilmesine tepki gösterdi.

Yeni eğitim ve öğretim yılı, eğitim müfredatındaki gerici değişikliklerin yarattığı tartışmalarla açılırken Buca'da bazı okul müdürleri eliyle seçmeli din dersleri zorunlu hale getiriliyor.

Buca Ege İhracatçılar Birliği Ortaokulu'nda 5. sınıf öğrencilerine seçmeli ders formları dağıtılmadan ve velilerden izin alınmadan, okul idaresinin inisiyatifiyle sadece 'Din, Ahlak ve Değerler ' eğitimini içeren dersler seçildi. Buna itiraz eden veliler ise okulda zorla müzik dersinin açılmasını sağladı.

Aynı durum Müşerref Mahmut Tınaz Ortaokulunda yaşandı. Yine 5. sınıflarda seçmeli ders formları öğrencilere dağıtılmadan ve veliden izin alınmadan seçmeli ders dağılımı okul idaresi istediği şekilde yapıldı.

Okullardaki bu uygulamalar, Seçmeli Dersler Yönergesine aykırı durumda. Yönergede “ders seçimleri öğrenci ve velilerin kendi özgür iradeleri ve öğrencilerin ilgi, istek ve becerileri doğrultusunda yapılacaktır" ifadeleri yer alıyor.

Ayrıca, 3 Ekim tarihinde İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden e-posta ile gelen bir yazı doğrultusunda Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ortaokul ve liselerde okutulan seçmeli derslerden Din, Ahlak ve Değerler alanında bulunan ‘Hz. Muhammed'in Hayatı, Kuran’ı Kerim, Temel dini bilgiler ve Arapçayı' seçen öğrencilerin sayısını istedi.

'İDARE ÜZERİNDE BASKI UYGULANIYOR'

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube uygulamalara tepki gösterdi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullardan sayı istemesinin okul idaresi üzerinde baskı uyguladığının belirtildiği açıklamada "Öğrencilerin özgür iradeleri doğrultusunda seçmeleri gereken seçmeli dersler silsile şeklinde psikolojik bir baskı yaratılarak zorla seçtirilmeye çalışılmaktadır. Bu yazıyla birlikte acaba bu dersleri seçilmediği zaman okullara hangi yaptırımlar uygulanacağı, okul müdürü ve idarecilerin neyle karşılaşacağı belli değildir. Bulunduğu konumu korumak isteyen idareciler zorla öğrencileri istemedikleri dersleri seçmeye zorlayacaktır. Bu da veli ve öğrenciler üzerinde bir baskıya neden olacaktır. İlçe milli eğitim müdürlünün bir an önce yaptığı bu yanlıştan dönmesini talep ediyoruz" denildi.

'ÇOCUKLARIN KENDİSİ SEÇSİN'

Seçmeli din derslerinin yasaya aykırı bir şekilde zorunlu seçmeleri derslere döndüğünün dike getirildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

""Seçmeli Dersler", öğrencilerin ilgi alanları, istekleri ve sahip oldukları beceriler dikkate alınarak; Anayasa ve 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda açıkça belirtilen “Laik, Bilimsel, Demokratik Olma; Genellik Ve Eşitlik İlkelerine Uygunluk" esasları gözetilerek uygulanmalıdır. Okul yöneticileri, veli ve öğrencilerimize kendi ideolojik tercihleri doğrultusunda zorlayıcı ve yönlendirici tutum ve davranışlarda bulunmamalıdır.Çocuklarımız, hangi başlık altındaki hangi dersi istiyorsa onu seçmelidir. Eğitim Sen olarak, bu konuda yapılacak her türlü zorlama ve baskı içeren yönlendirmenin karşısında olacağımız; çocuklarımızın haklarını sonuna kadar koruyacağımız bilinmelidir."

Evrensel

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları