loading
close
SON DAKİKALAR

Çanakkale Savaşı hakkında yapılmış farklı türlerden 11 film

Çanakkale Savaşı hakkında yapılmış farklı türlerden 11 film
Tarih: 18.03.2015 - 13:02
Kategori: Kültür & Sanat

Bir neslin adeta yok olduğu bu savaşın anısına yapılmış olan belgesellerin yanı sıra sinema filmleri de yapıldı. Sayısı çok fazla olmayan bu çalışmaları sizler için bir araya getirdik.

Dünya tarihinin en kanlı savaşlarından biri olan, ulusal zaferimiz Çanakkale Savaşı'nın bugün 100. yılında şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Bir neslin adeta yok olduğu bu savaşın anısına yapılmış olan belgesellerin yanı sıra sinema filmleri de yapıldı. Sayısı çok fazla olmayan bu çalışmaları sizler için bir araya getirdik. İşte size Çanakkale Savaşı hakkında yapılmış farklı türlerden 11 film!

Bir savaş düşün ki iki tarafın toplam insan zaiyatı yarım milyonu bulsun. Bundan tam 100 yıl önce dünyanın o zamana kadar gördüğü en büyük donanma, en güçlü silahlarıyla Ege Denizi'ni geçip Marmara suları üzerinden İstanbul'a ulaşmayı planladı. Britanya İmpatatorluğu, Fransa, Avustralya, Yeni Zelanda ve Hindistan'dan toplanan yüzbinlerce asker dünyanın en güçlü zırhlı gemileriyle Çanakkale'ye vardıklarında karşılarında ölmeye hazır bir ordu buldular.

Çağlar önce Yunan donanmasının Truva'yı kuşatıp yıktığına benzer bir sonuç beklenirken, Türkler dünyanın seyrini değiştiren bir zafere imza attılar. Mermilerin havada çarpıştığı bir mücadelenin sonunda bir kuşak yok oldu belki ama Anadolu insanı Kurtuluş Savaşı boyunca kendine rehberlik edecek cesareti ve bir lideri buldu Çanakkale'de. Çok değil 8 sene sonra aynı güçlere diz çöktürüp Türkiye Cumhuriyeti'ni ilan eden Mustafa Kemal Atatürk yükseldi Çanakkale'de dağılan savaş dumanlarının arasından. Böylesi bir zaferin elbette ki gelecek kuşaklara aktarılması için en güzel araçlardan biri de sinema. Bu konuda belki de hakkını veren bir çalışmaya henüz imza atılmadı ama şimdiye kadar yapılmış olanlara bakacak olursak, bu akşam Çanakkale'yi anmak için izleyebilecekleriniz şu şekilde;

1. Gallipoli

IMDB Puanı: 7.5



Tell England adlı romandan esinlenilerek senaryolaştırılan Gallipoli, şimdiye kadar yapılmış Çanakkale konulu savaş filmleri arasında ayrı bir yerde durur. Başarılı kurgusu ve güçlü alt metniyle, tam bir savaş eleştirisi olan film, savaşın insan psikolojisi üstündeki etkisini en iyi biçimde yansıtır. Peter Weir'ın imzasını taşıyan 1981 yapımı filmde iki Avustralyalı kardeşin öyküsü anlatılıyor. Başrollerinde Mel Gibson gibi usta bir oyuncuyu izleyebileceğiniz filmde az da olsa Türkçe diyaloglar duymak da mümkün.

2. Sarı Siyah

IMDB Puanı: 6.1



Levent Akçay'ın yönettiği film İstanbul Sultanisi'nde okuyan 1915 kuşağının Çanakkale savaşına gitmesiyle hiç mezun veremediği dönemi anlatıyor. Umudun rengi olarak sarıya boyanan İstanbul Sultanisi'nin şehit olan öğrenciler anısına pencere ve kapılarını siyaha boyanması üzerine duygu yüklü bir mesajı taşıyan yapımda Batuhan Akçay ve Burcu Binici gibi oyuncular rol alıyor.

3. Bir Millet Uyanıyor

IMDB Puanı: 7.5


Büyük eserin 1966'da çekilen versiyonunda Ertem Eğilmez yönetmen koltuğunda oturuyor ve Kartal Tibet, Erol Taş gibi yıldızlar oyuncu kadrosunda yer alıyor. Çanakkale Savaşı sonrasında Anadolu insanının kahramanca yükselişini anlatan film Türk sinemasının kilometre taşları arasında.

4. Çanakkale 1915

IMDB Puanı: 6.4


Turgut Özakman'ın kaleminden çıkan eseri 2012'de sinemaya uyarlayan Yeşim Sezgin'in Çanakkale 1915 filminde Şevket Çoruh, Baran Akbulut, Özgür Akdemir gibi isimler oyuncu kadrosunda yer alıyor. Savaşın yaşandığı gerçek mekanlarda çekimleri yapılan film, savaşa katılan Türk askerlerinin hikayesi üzerine yoğunlaşıyor.

5. Çanakkale Yolun Sonu

IMDB Puanı: 7.6


Serdar Akar'ın elinden çıkan film, biri usta bir nişancı olan iki kardeşin Çanakkale savaşına katılmalarıyla değişen hayatları üzerine bir konuya sahip. Gürkan Uygun ve Berrak Tüzünataç'ı başrollerinde izlediğimiz filmde; Stephen Chance ve Ben Warwick gibi yabancı oyuncular da yer alıyor.

6. Water Diviner

IMDB Puanı: 7.9



2014'te vizyona giren ve Hollywood'un usta isimlerinden Russel Crowe'un elinden çıkan film, Avustralyalı bir babanın Çanakkale savaşına gidip dönmeyen oğullarını bulmak üzere Türkiye'ye gelmesini konu alıyor. Jai Courtney, Russel Crowe ve Olga Kurylenko gibi başrol oyuncuları olan filmde oldukça geniş bir de Türk oyuncu kadrosu yer alıyor. Deniz Akdeniz, Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan ve Mert Fırat filmde yüzünü gösteren isimler arasında.

7. Son Mektup



Özhan Eren'in 120'den sonra ikinci sinema denemesi olacak olan Son Mektup yine bir dönem filmi konumunda. Tansel Öngel ve Hüseyin Avni Danyal gibi isimleri başrolde göreceğimiz filmde, Tayyareci Yüzbaşı Salih Ekrem I. Dünya Savaşı sırasında gönüllü olarak Çanakkale cephesine gidişiyle başlayan olaylar konu ediliyor. Film henüz yeni gösterime girdi. Film hakkında yazarlarımızdan Uğur Vardan'ın değerlendirmesi için aşağıdaki yazıdan faydalanabilirsiniz.

8. Çanakkale Çocukları

IMDB Puanı:2.4



2012 yapımı bir Sinan Çetin filmi olan Çanakkale Çocukları oldukça geniş bir oyuncu kadrosuna sahip. Haluk Bilginer, Yavuz Bingöl, Wilma Elles ve Oktay Kaynarca gibi isimlerin kamera karşısına geçtiği yapım; İngiliz vatandaşı bir anne ve Türk bir babadan olan Osman ve James adında iki kardeşin yollarının Çanakkale savaşında kesişmesi üzere anne ve babalarının onları bulmak üzere savaşın yaşandığı Gelibolu'ya gelmelerini konu alıyor.

9. Çanakkale Geçilmez

IMDB Puanı: 6.4



Orhan Bal'ın hazırladığı bir animasyon film olan Çanakkale Geçilmez, Orhan Bal'ın elinden çıkmış bir çalışma. Çanakkale Savaşı hakkında yapılmış en ciddi çizgi film olma özelliğini taşıyan 2008 yapımı çalışma özellikle okullarda izlettiriliyor.

10. Tell England / The Battle of Gallipoli

IMDB Puanı: 5.9



Antony Asquith'in 1931'de çektiği ilk Çanakkale konulu film olma özelliğini taşıyan Tell England, savaşa İngilizlerin gözünden bakan aynı adı taşıyan romandan esinlenilmiş bir yapım. Fay Compton ve Tony Bruce'un başrollerini oynadığı film siyah beyaz olarak izlenebiliyor.

11. Queen Of The Desert

IMDB Puanı: 6.5



Werner Herzog'un 2015'te gösterime girecek çalışması Queen Of The Desert, Çanakkale Savaşı'nı bir yan konu olarak işleyecek. Başrollerinde Nicole Kidman ve James Franco'nun oynayacağı film ön gösterimlerinde 6.5 gibi ortalama bir puan aldı. Britanya İmparatorluğu'nun 20. yüzyıl sonlarındaki halini gözlemlemek üzere kıtalar arası uzun bir seyahate çıkan Gerturde Bell'in hayatını konu alan film merakla bekleniyor.

Bonus: Peter Jackson




Belki de Çanakkale Savaşı konulu filmler arasında Oscar almaya en yakın olan olan yapım 2015 yılında gösterime girecek. Oscar canavarı yönetmen Peter Jackson'ın, Yüzüklerin Efendisi serisinden sonra en iddialı yapımı olması beklenen ve adı sır gibi saklanan filmin çalışmaları sürüyor. Ünlü yönetmen, proje için daha önce şu açıklamayı yapmıştı: “Filmde hikâyeyi sadece Yeni Zelanda askerlerinin bakış açısından anlatmayı düşünüyordum ama sonra daha dengeli bir yaklaşım sergilemeye karar verdim. Anzak askerlerinin tamamının bakış açısını filme yansıtacağım. Gelibolu Savaşı tarihimizin akıllarda kalan önemli bir parçasıdır.”

Oktay Volkan Alkaya - Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları