loading
close
SON DAKİKALAR

Çatı aday İhsanoğlu, Diyarbakır'da

Çatı aday İhsanoğlu, Diyarbakır'da
Tarih: 25.07.2014 - 18:58
Kategori: Siyaset

Seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır'a giden 'Çatı aday' İhsanoğlu, güvercin uçurup, esnafı ziyaret etti...

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu seçim çalışmaları kapsamında geldiği Diyarbakır'da kendisine destek olan partililer tarafından karşılandı. İhsanoğlu güvercin uçurdu ve seçim otobüsünden halkı selamladı. Diyarbakır'da Filistin'de yaşananlara ilişkin konuşan İhsanoğlu, "İslam dünyası birlik ve beraberlik içinde hareket ederse karşılaştığı problemleri çözecek. Ben 9 sene İslam teşkilatında çok önemli konularda muvaffak oldum. Mesela Filistin davasında BM'ye üye olması bizim seferber ettiğimiz 55'e yakın oyla oldu. Ondan sonra Fetih ve Hamas arasında ilk ateşkesi 2006 yılında yaptığımız anlaşmayla sağladık. Kudüs'le ilgili eğitim, sağlık, barınma sahasında yaptığımız konular var. Bugün dün 800 kadar şehit vardı. Bugün hastaneler vuruldu, okullar vuruldu. BM'nin inşa ettiği okullar vuruldu" dedi.

Cuma namazını Ulu Camide kılan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, daha sonra basın toplantısı düzenledi. İslam dünyasının halinin, birleşik gücünün ortaya çıkmadığını anlatan İhsanoğlu, "Çoğunluğunu kınamakla yetiniyor. Kınaya kınaya kına evinde dönüştü dedi bir arkadaşım, maalesef öteye geçmiyor. Uluslararası camiada iki yol var. Güvenlik Konseyi Daimi 5 ülkenin veto hakkı var. Eğer 5 devlet hayır derse bitiyor. İkinci yol beni 2009 yılında açtığım yol. BM İnsan Hakları Komisyonu'nun gücünü kullandık. Bu siyasi ve moral bir güçdür. O dönemde İsrail bin 500 kişiyi şehit etmişti. Bu kapıyı açtık. Bu komisyonu kurdurduk ve yasaklanmış silahların kullanıldığını tespit ettik. İsrail'in savaş suçunu işlediğini tespit ettik. Bu rapor BM'de tescil edildi. Bunu yapmak lazım ve bundan sonra Uluslararası Ceza ve mahkemelere gitmek lazım" diye konuştu.

KENDİSİNE TEPKİ GÖSTEREN GENÇLERE SESLENDİ: BEN DE SİZLER GİBİ DÜŞÜNÜYORUM
Namaz çıkışında kendisine bazı kişilerin tepki gösterdiği şeklindeki soru üzerine İhsanoğlu, "Biz gençlerimizin heyecanını anlayışla karşılıyoruz. Bütün İslam dünyası bu heyecana katılıyor. Bunu kınıyor ama kınamak pozisyon tecilidir ama Allah'ın ipine sarılmak lazım. Filistin bu dünyanın çözülmeyen tek sorunudur. Burada belirli güçlerin karşısında sizin gücünüz yoksa. Bu askeri güç değil siyasi güçtür ve uluslararası baskıdan bahsediyorum. Elbette kınamaya devam edeceğiz. İçimizi boşaltacağız ama Uluslararası siyaset insani yardım temin etmemiz lazım. Komşularla olan ihtilafı çözmemiz gerekiyor. En önemli barış sürecini tamamlamamız lazım. Çünkü gün geçtikçe Filistin tarafı daha çok kaybediyor. Filistin toprakları hacmi azalıyor sulak yerler gidiyor, zenginlikleri gidiyor." şeklinde yanıtladı.

ESNAFI GEZDİ, DİYARBAKIRLI SEYYAR SATICIDAN BAYRAM ŞEKERİ ALDI
Diyarbakır Havalanı'na inen İhsanoğlu, burada partililer tarafından karşılandı. Yaklaşık 200 araçlık konvoyla yola çıkan İhsanoğlu, Ofis semtinde otabüsten inerek esna ziyaretinde bulundu. İhsanoğlu daha sonra Gazi Caddesi'ne geldi. Burada esnafı ziyaret etti. İhsanoğlu, Diyarbakır bir seyyar satıcıdan bir kilo karışık bayram şekeri aldı. Şeker için 50 TL ödeyen İhsanoğlu, bol kazançlar diledi. İhsanoğlu daha sonra esnafları ziyaret etti.

POLİS İHSANOĞLU'NUN OTOBÜSÜNÜ TERS YÖNE SOKTU, VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Bu arada Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, İhsanoğlu'nun seçim otobüsü ve beraberinde yüzlerce araçlık konvoyu Melik Ahmet Caddesi'ne ters yönden soktu. Diyarbakır'da alış verişin merkezi olan caddeye konvoyun ters yönden sokulması nedeniyle cadde trafiği kilitlendi. Aşırı sıcak ve kalabalıktan dolayı vatandaşların tepki göstermesi dikkat çekti. CHP Diyarbakır İl Başykan Muzaffer Sayın, bu uygulamaya bir anlam veremediklerini dile getirdi.

İhsanoğlu daha sonra Diyarbakır’da çeşitli STK’ların temsilcileri ve yöneticileriyle bir araya geldi.
İhsanoğlu burada yaptığı konuşmada seçim sürecinde yapılabilecek yarımların üst limitlerine itiraz etti. Bu durumun Başbakan Erdoğan ’ın işine geldiğini iddia eden İhsanğolu “Pensilvanya, pandispanya, cambaza bak diyorlar” dedi.
İşte İhsanoğlu’nun konuşmasından satır başları:

Az önce sayın başkan duygusal konuşmaların işe yaramadığını söyledi. Duygusal konuşma yapamayan biri olarak buna katılıyorum.
Duygusal konuşma yapanlara da gıpta ederim böyle bir hünerleri olduğu için. Ancak problemleri çözen milletleri ilerleten barışı sağlayan akılcılıktır.
Heyecanlı konuşmak insanları harekete sevk edebilir. Savaşa götürebilir. Ama barışa götürmek için akılcılık gerekir.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ
Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde haksız bir durum yaşıyoruz.
Devlet yardım etmediği gibi yardımları da sınırlamış. Bir vatandaş en fazla 9 bin lira yardım edebilir. Yani 10 bin lira bağış yaparsa o da suçlu ben de. Böyle bir haksızlık olur mu?
Bu adeta birisi için biçilmiş bir kaftan. Sonra çıkıp haksızlığa uğradık diyorlar. Pensilvanya, pandispanya, cambaza bak diyorlar.

Bana desteğini açıklayan partiler arasında Türk milliyetçisi partiler olduğu gibi sosyalistler, sosyal demokratlar da var. Bu neyi gösteriyor millette bir arayışın olduğunu tıkanıklıktan çıkış isteği olduğunu gösteriyor.
Gittiğimiz her yerde millet yeter artık diyor. Böyle bir talep var. Seçilecek cumhurbaşkanın bu talebe cevap verecek biri olması lazım.

ÇÖZÜM SÜRECİ VE ORTADOĞU 'DA YAŞANANLAR
Ortadoğu’da başlayan parçalanmalar başladı ve daha devam edecek. Daha mikro ölçüde çatlamalar olacak.
Irak üç parça diyoruz. Suriye gibi bir ülke kaç parça olacak peki. Mezopotampa2daki birlik bir tarihi birlikti. Bunu parçalandığınız zaman hayat damarlarını kesersiniz.
Bir süre sevinirler bağımsız oldum diye ama sonra daha kötüye gider.
Onun için parçalanmak kimsenin lehine değil.
Bizim zaten parçalanmak için bir gerekçemiz yok ki.
Biz beraber yaşadık diyoruz ama yanlışlarımız var. Onları düzeltelim diyoruz.
Bu çözümü ararken bu çözümün muhakkak rasyonel bir çözüm olması lazım.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları