loading
close
SON DAKİKALAR

Cenevre'de gündem 'yeni Soğuk Savaş'

Cenevre'de gündem 'yeni Soğuk Savaş'
Tarih: 17.04.2014 - 14:49
Kategori: Dünya

İsviçre'nin Cenevre kenti bugün 'Ukrayna zirvesi'ne ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, Mariupol'dan da üç Rusya yanlısının öldüğü haberi geldi...

Ukrayna’daki krize çözüm bulmak için bugün Cenevre’de dörtlü zirve düzenlenirken, ‘cepheden’ de çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların bir askeri üssü basması sonucu çıkan çatışmada üç Rusya yanlısının öldüğü açıklandı. Ölüm haberi, Ukrayna ordusunun ülkenin doğusunda, başta bölgenin en büyük kenti Donetsk ve çevresindeki 8 kent ve kasabada denetimi ele geçiren Rusya yanlılarına karşı başlattığı ‘terörle mücadele operasyonu’ sürerken geldi. İçişleri Bakanlığı, Azov denizi yakınlarındaki Mariupol’da gerçekleşen olayda yaklaşık 300 ayrılıkçının bir üssü basıp molotof kokteyli attığını açıkladı. Bunun üzerine Ukrayna askerlerinin ateş açtığı ve üç ayrılıkçının öldürüldüğünü belirtildi.

Müzakereye 5 kala tanklar çalıştı

ODESSA DA AYAKLANDI

Bu arada Ukrayna’nın doğusunda bu gelişmeler yaşanırken, güneyde ülkenin en önemli liman kentlerinden Odessa’da da Rusya yanlıları isyan bayrağı çekti. Moldova’ya komşu Karadeniz’e sahil kentinde kendilerine ‘Anti-Maidan’ adını veren bir grup, ‘Odessa Halk Cumhuriyeti’ni kurduğunu duyurdu. Grup, Odessa halkını da isyana çağırdı.

ADIM ADIM MOLDOVA’YA MI?

Odessa’daki bu gelişmeler sebebiyle, krizin Rusya’nın ‘gözünü diktiği’ iddia edilen Moldova’nın Transdinyester bölgesi sınırına ulaşmış olduğu yorumu da yapıldı.

Ukrayna'nın doğusunda savaş çanları


CENEVRE’DE ZORLU MÜZAKERELER
Öte yandan ABD , Rusya, Ukrayna ve AB de, 5 aydır süren Ukrayna krizi kapsamında bugün ilk kez İsviçre’nin Cenevre kentinde masaya oturuyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrey Deşitsa, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın katılacakları zirvede, zirvesinde ‘yeni Soğuk Savaş’ olarak adlandırılan Ukrayna krizine çözüm bulunması için atılması gereken adımlar ele alınacak.

Ukrayna krizi ABD ve Rusya arasında Soğuk Savaş’tan sonra en büyük sorun olarak yorumlandığından da Cenevre toplantısı krizin başlamasından bu yana gerçekleştirilen en büyük diplomatik toplantı olma özelliği taşıyor. ABD ve Batılı ülkeler, Moskova’yı Ukrayna’da kamu binalarını ele geçiren Rus yanlısı ayrılıkçı gruplara destek vermekle suçluyor. Ayrıca Washington, Cenevre görüşmelerinden çözüme yönelik somut bir gelişmenin olmaması halinde Moskova’ya yeni yaptırımlar uygulayacağı sinyalini de verdi.

Bu sebeple de Cenevre zirvesinin zorlu geçmesi ve tarafların sert koşullar öne sürmesi bekleniyor. Nitekim Deşitsa, ‘Rusya’nın Ukrayna’da kışkırtıcılığa son vermesi’ de dahil bazı şartları olduğunu söyledi. ‘Moskova’nın Avrupa ’nın güvenliğini tehdit eden yeni bir Berlin Duvarı ördüğünü’ savunan Kiev’in diğer talepleri arasında Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırına yığdığı askerlerini geri çekmesi, Rusya’nın terörist eylemleri desteklemeye son vermesi ve Kırım’ın bir Ukrayna toprağı olduğunun vurgulanması var. Lavrov ise “ Biz ilk başta elbette Ukrayna’da durumun sakinleşmesi için çalışacağız” dedi.

Merkel ve Putin telefonda görüştü

NATO’DAN TAKVİYE
Bu arada NATO da, Ukrayna’daki krizin derinleşmesi sonrası Doğu Avrupa’ya takviye birlik gönderme kararı aldı. NATO, Ukrayna krizi dolayısıyla Avrupa’nın doğusundaki deniz, kara ve havadan askeri varlığını güçlendirme kararı aldığını açıkladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları