loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'de Sipahi krizi

CHP'de Sipahi krizi
Tarih: 17.04.2014 - 13:56
Kategori: Yerel

Hüseyin Avni Sipahi’nin genel merkezin bilgisi dışında Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı’na getirilmesi Kılıçdaroğlu’na takıldı...

Yolsuzluk operasyonunda gözaltına alındıktan sonra CHP’nin Çekmeköy’de aday göstermediği Hüseyin Avni Sipahi’nin genel merkezin bilgisi dışında Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı’na getirilmesi Kılıçdaroğlu’na takıldı. İtirazlar üzerine Sipahi çekildi.

CHP yönetiminin isteği dışında 30 Mart’ta Beşiktaş Belediyesi meclis üyeliği listesine konulan ve seçilen 17 Aralık operasyonu sanığı Hüseyin Avni Sipahi’nin belediye başkan yardımcılığı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan döndü. Kılıçdaroğlu’nun Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’a bizzat mesaj göndererek Sipahi’nin istifa etmesini istediği öğrenildi. Bunun üzerine Sipahi, başkan yardımcılığından çekildi, ancak belediye meclisinde kaldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da olayı doğrulayarak “CHP’de politika yapmak istiyorsanız, aklanarak gelmiş olmalısınız” dedi.

CHP’de, partinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül’ün adaylarını belirlediği bazı ilçelerde, belediye meclis üyeliği ve başkan yardımcılığına getirilen isimler, parti yönetiminde sıkıntıya yol açtı. Sarıgül’ün, kendi yerine aday gösterdiği Şişli’de, Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün yardımcılığına Sarıgül’ün oğlu Emir Sarıgül’ün getirilmesi parti içinde rahatsızlık yaratmakla birlikte genel merkez müdahale etmedi.

Listeye korsan girdi

Ancak 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan Hüseyin Avni Sipahi’nin Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı’na getirilmesi genel merkezin sert tepkisine yol açtı. Bu tepkinin altında ise 17 Aralık operasyonunda gözaltına alınan ve hazırlanan iddianamede de adı “çete lideri” olarak geçtiği belirtilen Sipahi’nin, önce “korsan” olarak belediye meclisi listesine alınması, daha sonra da belediye başkan yardımcısı yapılmasının yattığı ortaya çıktı.

CHP yönetimi, Sipahi’yi Sarıgül’ün isteği doğrultusunda Çekmeköy belediye başkan adayı göstermeyi planlıyordu. Ancak 17 Aralık operasyonunun ardından Sipahi’nin gözaltına alınması planları değiştirdi. Bu kapsamda 16 Ocak tarihli CHP Parti Meclisi toplantısında adaylığının açıklanması beklenen Sipahi’den, bu gelişmeler üzerine vazgeçildi. Ancak bundan sonra ilginç bir süreç işledi. Kulislerde konuşulan iddiaya göre “parti yönetimi”nin de bilgisi olmadan Sipahi Beşiktaş Belediye Meclisi listesine konuldu ve seçildi. Bu gelişmelerden son derece rahatsız olan Kılıçdaroğlu, Sipahi’nin, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı’na getirilmesine tepki koyduğu, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ı arayarak, Sipahi’nin başkan yardımcılığından çekilmesini istediği öğrenildi. Bu gelişmelerin ardından Sipahi de başkan yardımcılığından çekildi.

‘Aklanması gerekir’

CHP’nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Sipahi’nin başkan yardımcılığından çekilmesini doğrulayarak “Sayın Sipahi’nin ismi 17 Aralık soruşturması iddianamesinde ‘çete lideri’ olarak geçiyor. Elbette bu bir iddianame ve bir yargılama aşamasında atılı suçun gerçek olup olmadığı ortaya çıkacak. Ancak CHP’de politika yapıyorsanız, aklanmış olarak gelmiş olmalısınız. Böyle bir iddianamede çete lideri olarak adı geçen birinin etkin politika yapması doğru değildir” dedi. Bu nedenle Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcılığı görevinin askıya alınmasını istediklerini belirten Günaydın, Kılıçdaroğlu’nun da bizzat devreye girdiğini ifade etti. CHP’nin yolsuzluklar konusunda son derece duyarlı bir parti olduğunu belirten Günaydın, “Eğer biz yolsuzluklara duyarlılık konusunda halkta bir algı oluşturmak istiyorsak, öncelikle ‘Hangisi gelirse gelsin, aynı şeyip yapar. Ha CHP ha AKP, hepsi aynı’ algısını değiştirmek zorundayız. Onun için de ismi bir yolsuzluk iddianamesinde geçen bir kişinin aklanıp gelmedikçe yönetimlerimizde yer almasını doğru bulmayız” görüşünü dile getirdi.

Ayşe Sayın - Cumhuriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları