loading
close
SON DAKİKALAR

CHP 'li Erkan Aydın'dan çarpıcı Kuveyt Türk sorusu

CHP 'li Erkan Aydın'dan çarpıcı Kuveyt Türk sorusu
Tarih: 16.10.2017 - 17:44
Kategori: Gündem

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün elde ettiği 796 milyon TL'lik gelirin kamu bankaları yerine Kuveyt Türk Bankası'na yatırılmasını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elde ettiği 796 milyon TL’lik gelirin kamu bankaları yerine Kuveyt Türk Bankası’na yatırılmasını TBMM gündemine taşıdı. Aydın, Vakıflar Genel Müdürlüğü gelirini neden Kuveyt Türk Bankası’na yatırdığını Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na sordu.
Sayıştay’ın 2016 yılı raporuna göre, Vakıflar Genel Müdürlüğü geçtiğimiz yıl 796 milyon TL gelir elde etti. (599 milyon TL de gider) Ancak söz konusu gelirin kamu bankaları yerine Kuveyt Türk Bankası’na yatırdığı tespit edildi. Raporda; Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bütün mali kaynağını kamu sermayeli banka dışında değerlendirmesinin Kamu Haznedarlığı Tebliği’ne uygun olmadığını bildirildi. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, konuyu Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.
Aydın verdiği önergede rapora göre 2016 sonu itibarıyla, Genel Müdürlüğün banka hesabının 539 milyon 773 bin TL göründüğünü söyleyen Aydın, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün iştirakinde bulunduğu Kuveyt Türk’teki ortaklık payı, yüzde 18.72. Fakat bu orana karşılık gelen tutar 522 milyon 267 bin TL olmasına rağmen, kurumun kayıtlarında 428 milyon 671 bin TL olarak görünüyor. Sayıştay’ın bu hatanın düzeltilmesini istediği halde; Genel Müdürlük tarafından mevzuata uygun bir işlem yapılmadığı da tespit edildi” dedi.

“VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN TAŞINMAZLARI NEDEN KAYIT ALTINA ALINMADI?”

Aynı raporda, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bütün taşınmazlarının kayıt altına almadığı da belirlendiğini ve taşınmazların doğru bir şekilde envanteri çıkarılmayınca, mali tabloların eksik bilgi içerdiğine dikkat çeken Aydın, Çavuşoğlu’na şu soruları yöneltti:
“Vakıflar Genel Müdürlüğü kamu kaynağı kullanan özel bütçeli bir idare statüsünde.
Bu özelliğiyle Sayıştay’ın denetlediği bütün kurumlar gibi Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’na tabi. Bu durumdaki idareler için mevzuat diyor ki: ‘Bütçesinde ve tasarrufunda bulunan bütün mali kaynaklarını kamu bankalarında tutmak zorunda.’ Düzenleme bu kadar açık iken Vakıflar Genel Müdürlüğü gelirini neden Kuveyt Türk Bankası’na yatırdı? Sayıştay’ın raporundan sonra tebliğ dışına çıkan yöneticiler hakkında bir işlem yapıldı mı? Bakanlığınız Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Kuveyt Türk Bankası’ndaki iştirak rakamları konusunda bir inceleme yaptı mı? Yaptıysa hangi sonuçları eldi etti? Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün taşınmazları neden kayıt altına alınmadı? Sağlıklı bir envanter neden çıkarılamadı? Sayıştay raporundan sonra, Bakanlığınız, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılı bütçe rakamlarını inceleme altına aldı mı?”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları