loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Tüm bireysel silahlanma sorununu Meclis'e taşıdı: '15 Temmuz'dan sonra ciddi artış yaşandı'

CHP'li Tüm bireysel silahlanma sorununu Meclis'e taşıdı: '15 Temmuz'dan sonra ciddi artış yaşandı'
Tarih: 18.10.2017 - 13:54
Kategori: Gündem

CHP'li vekil Mehmet Tüm, Helin Palandöken cinayetinin ardından tartışılmaya başlanan bireysel silahlanma sorunuyla ilgili meclise araştırma önergesi verdi.

İstanbul’da işlenen Helin Palandöken (17) cinayetinin zanlısı Murat Yetgin’in cinayeti internetten sipariş ederek aldığı ruhsatsız silahla işlediğini itiraf etmesinin ardından, bireysel silahlanma tartışması TBMM gündemine taşındı.
CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, bireysel suçlarda ateşli silah kullanımının 2017 yılında yüzde 80 oranına ulaştığını belirterek TBMM Başkanlığına konunu incelenmesi amacıyla araştırma önergesi verdi.

'BİREYSEL SİLAHLARLA İŞLENEN CİNAYETLER YÜZDE 27 ARTTI'

Önergede Türkiye genelinde bireysel silahlarla işlenen cinayetlerin, sayısında bir önceki yıla göre yüzde 27 artış yaşandığı kaydedildi. Tüm, Umut Vakfı verilerine göre Eylül 2017 itibariyle ateşli silahlarla işlenen 2525 olayda 1575 kişi öldüğünü ve 2670 kişinin yaralandığı belirtti.

'SİLAH SATIŞI YAPAN SİTELER DENETLENMİYOR'

İstanbul’da 17 yaşındaki Helin Palandöken’i okul çıkışında öldüren zanlıya ait cinayet tüfeğinin, internet üzerinden siparişle önce 750 TL’ye getirtildiği ardından ise zanlıya 1800 TL’ye satıldığının altını çizen CHP’li Tüm, silah satışı yapan internet sitelerinin ve bazı şirketlerin denetlenmediğini ifade etti.

'AKP DÖNEMİNDE BİRÇOK ŞEKİLDE TEŞVİK EDİLİYOR'

Umut Vakfı’nın araştırmalarına göre Türkiye’de en az yüzde 85’i ruhsatsız 25 milyon bireysel silah bulunduğunu belirten CHP’li vekil, önergesinde şunları kaydetti: “Bireysel silahlanma AKP döneminde birçok şekilde teşvik ediliyor. Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çeşitli iktidar mensuplarının açıklamalarından sonra, bireysel silahlanma oranında çok ciddi artışlar yaşandı. Cezaların caydırıcı ve ağır olmaması, mahkemelerin ertelenmesi, cezaların para cezasına dönüştürülmesi, silahta sayı ve yaş sınırı ve denetimin olmaması gibi etmenler de silahlanmayı teşvik ediyor.

Ateşli silah satışına denetim ve kısıtlamalar getirilmediği müddetçe, bu konu ülkemiz açısından çok önemli bir toplumsal problem olarak kalmaya devam edecektir. Silahlanmaya dönük mevzuat değişiklikleri yapmanın yanında, silahsızlanmaya dönük toplumsal farkındalığı artıracak eğitimler vermek bu sorunun çözümünde önemli rol oynayacaktır.”​

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları