loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'li Yılmaz MİT'in kayıtsız silah alımı yetkisini meclise taşıdı

CHP'li Yılmaz MİT'in kayıtsız silah alımı yetkisini meclise taşıdı
Tarih: 27.05.2016 - 18:12
Kategori: Siyaset

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, MİT’e satın alınan silah gibi bazı taşınır malların kayda alınmaması yetkisi veren yönetmeliği TBMM gündemine taşıdı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, MİT’e satın alınan silah gibi bazı taşınır malların kayda alınmaması yetkisi veren yönetmeliği TBMM gündemine taşıdı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, MİT’e satın aldığı silah gibi bazı taşınır malların kayda alınmaması yetkisi veren yönetmeliği TBMM gündemine getirdi. Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Yılmaz, bu değişikliğe neden ihtiyaç duyulduğunun açıklanmasını istedi. Yılmaz, “Bu değişiklik, tarihimizde ‘JİTEM’, ‘kontrgerilla’ ve ‘gladio’ gibi adlarla tanımlanan, devlet gücü kullanan, denetimsiz yapıların ve bu yapıların karanlık faaliyetlerinin önünü açarak, yaygınlaştırıp olağanlaştırmayacak mıdır?” sorusunu yöneltti.

Yılmaz verdiği soru önergesinde, yönetmeliğe “Giriş ve çıkış kayıt işlemleri esaslarını” düzenleyen maddesine, “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu’nda yer alan görevlerin ifası amacıyla, satın alma yoluyla temin edilen ve üst yönetici tarafından kayda alınmaması uygun görülen taşınır mallar için işlem belgesi düzenlenmez” fıkrası ilave edildiğini anımsatarak şöyle devam etti:

“Söz konusu ‘taşınır mallar’ ileride kullanılmak üzere depolansa dahi işlem belgesi düzenlenmeyecektir. Sözü edilen yönetmelikte, makine, alet, edevat, silah, taşıt, iş makinesi, büro makinesi ve döşeme mefruşatı ile benzeri demirbaş malzemeler ‘taşınır mal’ olarak tanımlanmaktadır. Düzenlemenin ardından MİT’in görev alanında kullanılmak üzere satın alacağı cihaz, silah ve taşıt gibi taşınır malları ‘kayıt altına almama’ ayrıcalığına sahip olduğu değerlendirmesi yapılmaktadır. İlgili değişiklik, Suriye’ye malzeme taşırken savcılar tarafından durdurulan MİT’e ait TIR’ları ve malzemeleri bir kez daha gündeme taşımıştır.”

Emniyet Genel Müdürlüğü, TSK, MİT ve diğer ilgili kurumların söz konusu yönetmelik değişikliğinin yapılması konusunda bir talepleri olup olmadığını soran Yılmaz, Sayıştay’ın değişikle ilgili görüşünün de açıklanmasını talep etti.

CHP’li Necati Yılmaz’ın önergesinde Başbakan Yıldırım’a yönelttiği sorular şöyle:

“-Bu düzenleme, kişi güvenliği, temel hak ve özgürlükler ile hukuk devleti ilkesini ihlal ederek, ulusal düzeyde yaratacağı büyük sakıncaların yanı sıra dış politikamız, uluslararası ilişkilerimiz ve milli menfaatlerimizle çelişerek, sıkıntı yaratacak keyfi uygulamaların da önünü açmayacak mıdır?

-Söz konusu düzenleme, uluslararası hukuk kural ve kaidelerine uygun mudur? Uygun ise bu değişikliğe denk düşen ve istihbarat teşkilatlarının aldığı “taşınır malları” kayıt altına almayan ülke ya da ülkeler hangileridir?

-Yönetmelikle amaçlanan kayıt ve denetim dışılığın bu çalışma yöntemi ile zamanla buna ihtiyaç duyan kurumsal iradeyi de hedef alabileceği ihtimali öngörülmüş müdür? Yoksa her ne kadar bu faaliyetlerin ve malzemelerin kayıt ve denetim dışı olacağı öngörülse de bu kayıt dışılığı yönetmelik hükümlerine rağmen kayıt altına alacak ve takip edecek bir kurum, birim ya da kişi olacak mıdır?

-İlgili değişikliğin Suriye’ye malzeme taşırken savcılar tarafından durdurulan ve malzemelerin fotoğraf ile kamera görüntüleri basında yer alan MİT’e ait TIR’lar ve bu konuda görülen davalar ile ilgisi bulunmakta mıdır?

-Bu yönetmelik düzenlemesinin yapılmasını gerektirecek biçimde planlanmış ülke içinde ve sınır ötesinde operasyonlar var mıdır?

-Uluslararası sınır ötesine yönelik operasyon planı var ise bu durum yabancı ülkelere asker gönderme yetkisine sahip olan TBMM’nin yetkisinin gasp edilmesi anlamını taşımaz mı?

-Yeni faili meçhullerin ve “bin operasyonların” önünü açacak olan bu düzenleme, hükümetin eski faili meçhulleri ortaya çıkarma iradesini tümüyle terk ettiği anlamını mı taşımaktadır?

-Yönetmelikteki değişiklikten sonra, kayıt dışı silah ve malzemenin ülkemizde ve bölgemizde faaliyet yürüten terör örgütlerine aktarılması nasıl engellenecektir? Böylesine büyük riskin göze alınması veya kayıtsız kalınması gibi bir durum mu söz konusudur?”


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları