loading
close
SON DAKİKALAR

CHP'nin 'Paradise Papers' önergesi AKP'nin oylarıyla reddedildi

CHP'nin 'Paradise Papers' önergesi AKP'nin oylarıyla reddedildi
Tarih: 15.11.2017 - 10:29
Kategori: Gündem

CHP’nin Başbakan Binali Yıldırım’ın oğullarıyla ilgili verdiği off-shore araştırma önergesi MHP’nin desteğine rağmen reddedildi. AKP, Başbakan Binali Yıldırım’ın 'Araştırılsın' dediği önergeyi ikinci kez reddetmiş oldu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın iki oğlunun da adının geçtiği Paradise Belgeleri’nin araştırılması için CHP’nin verdiği önerge, MHP’nin de destek vermesine rağmen AKP oylarıyla reddedildi. Önerge, Meclis Genel Kurulu’nda tartışmalara neden oldu.

‘Türkiye’nin itibarı’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, off-shore’un açık bir şekilde vergi kaçırma olduğunu söleyerek, “Tüm dünyada eş zamanlı yayınlanan Paradise Belgeleri’nde Başbakanımızın çocuklarının ismi geçiyor. Bu kimseyi rahatsız etmiyor mu? Sayın Başbakanı rahatsız etmiş, ‘Bununla ilgili ne varsa açığa çıksın. Kim, benim oğlum olur, yeğenim olur, dayısı olur, hatta başka siyasi partilerin mensupları da varsa onlar da açığa çıksın’ demiş. Gelin, hem Başbakanınızı hem çocuklarını hem de Türkiye’nin itibarını koruyun” dedi.

‘Kamuoyuyla paylaşılsın’

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, “Off-shore bankacılığı, off-shore faaliyeti yasa dışı bir faaliyet olmamakla birlikte bir para aklama faaliyeti olarak da kullanılabilmekte, bir vergiden kaçınma olarak da kullanılabilmektedir. Bu konuda Türk idari sisteminde sorumlu ve yetkili kurum ve kuruluşlar vardır. Bunlardan en önemlisi MASAK’tır. MASAK’ın konuya ilişkin araştırma yapması ve varsa elde ettiği bulguları kamuoyuyla ve ilgili kurumlarla paylaşması gerekir” diye konuştu.
AKP’nin savunması

‘Türkiye’deki şirketlerin vergilerini ödüyorlar’

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise “Türkiye’de de şirketleri var ve bunlara ilişkin vergilerini ödüyorlar. Dışarıdaki şirketler yine küresel ölçekte gemicilikle alakalı olan şirketler. Sadece onlara da has değil. Bütün bahsedilen yerler birçok ülkede gemicilik işiyle uğraşan insanların kullandığı yerler. Bu tür yerler üzerinden gidiyor. Bu, sadece Türkiye’ye has değil, Türkiye’deki insanlara has değil, Başbakanın çocuklarına has değil. O yüzden, ne olup bittiğini gerçek bağlamına, gerçek ölçeklerine, bu işlerin, gemiciliğin nasıl yürüdüğüne, onun ne gerektirdiğine bağlı olarak okuyup değerlendirmekte fayda var diye düşünüyorum” savunmasını yaptı.

Cumhuriyet


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları