loading
close
SON DAKİKALAR

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çevik: Devlet kurmak herkesin hakkı, Kürdistan'ı boykot etmeyiz

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Çevik: Devlet kurmak herkesin hakkı, Kürdistan'ı boykot etmeyiz
Tarih: 23.06.2017 - 11:15
Kategori: Siyaset

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İlnur Çevik, herkesin devlet kurma hakkı olduğunu belirterek, ‘Eğer bir Kürt Devleti kurulursa Türkiye, boykot uygulamaz’ dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanı İlnur Çevik, Barzani’nin bağımsızlık referandumu ile ilgili olarak, herkesin devlet kurma hakkı olduğunu söyledi. Çevik, Kürt Devleti’nin kurulması durumunda Türkiye’nin onu boykot etmeyeceğini belirtti.

Aydınlık'tan Halil Sadri Yılmaz'ın haberine göre İlnur Çevik, SETA’da yaptığı konuşmada Barzani’nin bağımsızlık referandumu kararını ve bölge sorunlarını değerlendirdi. Danışman olarak değil objektif olarak konuştuğunu vurgulayan Çevik, Irak’la duygusal bir bağlantısı olduğunu bildirdi. Irak Ankara Büyükelçisi Hisham Al-Alawi, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin Başdanışmanı Hemin Hawrami’nin de katıldığı toplantıda son gelişmeleri yorumlayan Çevik, Saddam sonrası Irak’ta omurgayı ve zekayı Kürtlerin oluşturduğunu öne sürdü. Çevik, “Kürtler bu ülkeyi ayakları üzerine kaldırabilirdi ama yorgunlukları ve hayal kırıklıkları arttı. Zor süreçten geçen bölgede birinci yılan El Kaide’ydi, ikincisi ise DEAŞ. DEAŞ’ın Musul ve Kerkük’e saldırmasıyla her şey yerle bir oldu. Şu an insanlar bir ışık arıyorlar ve bunun bağımsızlık olduğuna inanıyorlar ama bu o kadar kolay olmayacak. Türkiye bu alanda petrolün satılması anlamında destek sağlıyor ve çeşitli alanlarda yardımcı olmaya çalışıyoruz, ancak referandumdan memnun değiliz” dedi.

KÜRTLERİN DEVLET KURMASI

Çevik, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtladı. İlnur Çevik’e yöneltilen sorular ve Çevik’in verdiği yanıtlar özetle şöyle:

- Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi şayet bağımsızlığını ilan ederse Türkiye, Kürdistan’ı ekonomik ablukaya alır mı?

Süleyman Demirel hep bana şöyle söylerdi: Doğmamış çocuğa don biçilmez. Türkiye referandum yapılmasına karşı, bölgede istikrarsızlığın artacağını düşünüyor. Eğer bir Kürt Devleti kurulursa Türkiye, boykot uygulamaz.

- Türkiye’de 20 milyon civarında Kürt yaşıyor, bu Kürtler artık Iraklı kardeşleriyle çok daha fazla haşır neşir oluyor. Kürtlerin beklentilerinin Türk dış politikaları içindeki yansımaları hangi düzeydedir?

Türkiye’deki 15 milyon Kürt vatandaşa bakacak olursak onlar biziz, biz onlarız. Ve ben bunu geçtiğimiz son 30 yıldır, 40 yıldır savunuyorum. Ben PKK’ya kesinlikle karşıyım ama Türkiye’deki Kürtler’e baktığımızda onlar da bu devletin kurucu üyelerinden bir tanesi. Dış politikamıza gelecek olursak biz neden Kak (Yaşlı) Mesut’la (Barzani), Mahmut Celal’le (Talabani) işbirliği yapıyoruz? Çünkü onlar bizim akrabamız. Her ülkedeki Kürtlerin kendine has özellikleri var. Türkiye’de yaşayan Kürt nüfusun beklentilerini elbetteki karşılamak isteriz. Özellikle de dış politika konularında, diğer ülkelerdeki Kürt kardeşlerimizle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Beşar Esad, Suriye’deki Kürtlere zalim politikalar uygularken de bunun karşısında durduk. İran içerisindeki Kürtlerle de ilgili aynı tavrı aldık. Ama biz PKK’ya kesinlikle karşıyız. Elbette ki Türkiye’deki Kürtlerin de beklentileri olacaktır. Cumhurbaşkanımız bu süreç içerisinde açılım sürecini başlattı ama beklenilene ulaşılmadı. Kak Mesut ve Mahmut Celal bize bu çerçevede çok yardımcı oldu. Özellikle Kak Mesut bu süreci teşvik etti ama PKK bu süreci sabote etti. Er ya da geç Türkiye bu zorlukla karşı karşıya gelecek, kendi sınırları içerisinde yaşayan Kürt nüfusunun beklentilerini karşılamak zorunda kalacak. Ama burada PKK’nın hiçbir şekilde sürece dahil olması mümkün değil.

- Türklerin devleti var, Arapların devleti var. Neden Kürtlerin devleti olmasın?

Bir devlet kurmak herkesin hakkıdır. Devlet kurabilirsiniz ama sonrasında ne yapacaksınız? Devleti kurdunuz ama bunu sürdürebilecek misiniz? Kak Mesut ve Neçirvan Barzani son derece keskin çizgisi olan insanlar. Bunlar son derece yetenekli devlet adamları. Bir planları var ve bunu zamanla göreceğiz.

ERDOĞAN KARŞI ÇIKMIŞTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Barzani yönetminin referandum kararına karşı çıkarak, “Kuzey Irak’ın bağımsızlığıyla ilgili adım atmak Irak’ın toprak bütünlüğüne bir tehdittir. Temenni ederdim ki bunlar istişare yoluyla yapılsın” demişti. ‘Kürdistan’ın bağımsızlığına destek veren Çevik’in Cumhurbaşkanı Başdanışmanı görevinde kalıp kalmayacağı merak konusu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları