loading
close
SON DAKİKALAR

Darbe girişimi kitapçıkları pedagojik olarak uygun mu?

Darbe girişimi kitapçıkları pedagojik olarak uygun mu?
Tarih: 26.09.2016 - 14:10
Kategori: Medya

Enver Aysever; Yeni eğitim dönemi başladı ve ürkütücü bir tablo ortaya çıktı. Keşke bakan karşımızda olsa da sorsak dediklerimi, buradan duyurayım. Kim bilir belki yanıt gelir…

Yeni eğitim dönemi başladı ve ürkütücü bir tablo ortaya çıktı. Keşke bakan karşımızda olsa da sorsak dediklerimi, buradan duyurayım. Kim bilir belki yanıt gelir…

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı göreve geldiğinde, kendinden önce koltukta oturan partililerine göre daha olumlu hava yaratmayı başarmıştı. Bir bilim insanının, eğitim dünyasını yakından bilen biri olarak, evrensel ilkelere bağlı bir yönetim yolu seçeceği kanaati yaygındı. Doğrusu ben RTE’nin olduğu herhangi bir yapıda, hiç kimsenin bağımsız, kendi iradesiyle karar alacağına inanmadığım için, bu kanıyı paylaşmıyordum. Ancak bunca kötü bir süreci de beklemiyordum. Bunca itaatkâr olmasına karşın, Avcı’nın’da ömrü kısa sürdü. Yerini İsmet Yılmaz’a bıraktı.

Bakanların hangi ölçütlerle atandığı baştan beri belli olmadığı için, bu acayip atamaya da kimse şaşmadı. Yeni eğitim dönemi başladı ve ürkütücü bir tablo ortaya çıktı. Keşke bakan karşımızda olsa da sorsak dediklerimi, buradan duyurayım. Kim bilir belki yanıt gelir…

1- Milli Eğitim Bakanlığı yapma konusunda kendinizi yetkin sayıyor musunuz? Biriken bunca soruna yönelik düşünsel bir hazırlığınız var mı? Daha dün savunma bakanıyken, bugün bambaşka bir disiplinde aynı görevde olmanın keyfiliği size yönelik güveni tartışılır kılmaz mı?

2- Okulun ilk günü çocukların henüz öğretmenleriyle/arkadaşlarıyla doğru dürüst sarılıp, sevinçlerini paylaşmaya zamanları olmadan, ellerine 15 Temmuz cunta kalkışmasıyla ilgili bir kitapçık tutuşturmak eğitimcilik açısından doğru bir yaklaşım mıdır? Farklı yaş gruplarından öğrencilere, aynı metnin sunulması hangi pedagojik yaklaşıma uygundur?

3- Henüz “darbe” gibi bir kavramı soyutlama yeteneği olmayan bir çocuğa, bu türden bir metnin verilmesi, ruhunda kalıcı/yıkıcı bir iz bırakmaz mı? Bu metnin AKP propagandası olarak algılanması, sizi rahatsız etmiyor mu?

4- Tüm dünyada kabul edildiği üzere şiddet kültürü çocuk yaşta yerleşmektedir. Silah görüntüleri, militarist söylemler, aşırı milliyetçi, hamasi kavramlardan oluşan kitapçık, sanılanın aksi bir sonuç doğurmaz mı? Darbeye yönelik bir uyarı yapmak için demokrasi vurgusu bir başka dille yapılamaz mıydı? Barış, kardeşlik, dostluk türü kavramlar yerine terörden söz edilmesi eğitimin temel ilkelerine aykırı değil mi?

5- Devlet okullarında eğitime yönelik onca sorun olmasına karşın, bunca imam hatip açma isteği hangi ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır? Bu tür dayatmaya tepki veren velilerin varlığı niçin göz ardı edilmektedir? Düne dek başka isim ve içerikle eğitim veren okulunun imam hatip olarak değişmesi karşısında çaresiz kalan öğrenciye/veliye karşı sorumluluğunuz yok mu? Bu yaklaşım insan haklarına aykırı değil mi?

6- Devlet okulu yöneticilerinin ağırlıklı olarak din dersi öğretmenleri, imam hatipli olmaları tercihi laik eğitime gölge düşürmez mi? Öğretmenler arası eşitsizlik yaratmaz mı? Din dersi dayatmasıyla, farklı inanç gruplarına ait aile çocuklarına yönelik suç işlendiği saptamasına katılır mısınız? Kaldı ki Avrupa Mahkemesi’nde bu yönde alınmış kararlar bulunmasına karşın, halen uygulamanın devam etmesi açık hukuksuzluk değil midir?

7- Bakanlık çerçevesinde çalışan yöneticilerin partili gibi davranmaları ve atamalarda liyakat yerine sadakat aranması, eğitimciliğin nesnelliği açısından sorun yaratmaz mı?

8- Öğretmenlerin atanma, eşlerinden ayrı olma, KHK’lerle görevden uzaklaştırma gibi birçok sorunu varken barış içinde bir eğitim yılının geçeceğine inanıyor musunuz? Baskı ve gelecek kaygısı altında olan öğretmenlerin vereceği eğitim sizde kuşku yaratmıyor mu? Özellikle Eğitim Sen üyesi öğretmenlere uygulanan baskıların sizin tarafsızlığınıza, gölge düşürdüğünü düşünüyor musunuz?

9- Kürt yurttaşların ağırlıklı olduğu bölgelerde artan çatışma ortamında çalışan öğretmen ve diğer kamu görevlilerine yönelik herhangi özel bir önleminiz var mı? Bölgenin değişen yapısıyla oluşan yeni durumla birlikte, özellikle öğrencilerin aidiyet duygusunda bir aşınma olduğunu gözlemliyor musunuz? Bu ortamda sağlıklı eğitim olanağı oluşturmak mümkün mü?

10- Anadilde eğitim konusunda dünyada yapılan araştırmalar, kavrama ve gelişim için bunun önkoşul olduğu yönünde önemli bulgular sunmakta. Kürtlerin anadilde eğitim hakkı hem bilimsel, hem siyasal, hem de etik bir sorumluluk yüzlemez mi size?

11- Çocuklarımızın akademik düzeyde, örneğin matematik gibi disiplinlerde, dünyanın çok gerisinde olması, onların zihinsel yetersizliğinden midir yoksa sizin ve hükümetinizin başarısızlığı olarak mı yorumlanmalı? Dünyada bir kişinin yıllık kitap okuma oranı ile ülkemizdeki arasındaki uçurumu nasıl açıklarsınız?

12- Okul öncesi eğitiminin din eksenli olması çocuk haklarına aykırı değil midir? Derslere dini simge ve kıyafetlerle giren öğretmenler açık biçimde eğitimde tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği iddialarına ne dersiniz? Felsefe, mantık türü derslerin azlığı/yokluğu ile oluşan boşluğu bir dine ve mezhebe yönelik doldurmaya çalışmak, bir dayatma ve suç değil midir?

13- Ülkemizde zorunlu bulunan farklı konumdaki yabancı ülke yurttaşlarının çocukları için ne tür bir eğitim hazırlığı yapılmıştır? Bu çocukların savaş ortamından kaçarak gelmiş olmalarından doğan ruhsal sorunlara yönelik bir önlem aldınız mı? Toplumla uyum konusunda bakanlığınızın yaklaşımı nedir?

14- Arapça seçmeli ders uygulaması dinselleşme için mi başlatılmakta yoksa dünya kültürünü çocuklarımızın yakında kavraması için yeni bir uygulama mı? Her tasarrufunuzun bunca tartışılır olması, kuşku uyandırması, sizi düşündürüyor mu? Toplumun büyük bir kısmının hükümetinizi ve bakanlığınızı kuşkuyla izliyor olması, sizi rahatsız etmiyor mu? Eğitim gibi alanın bunca çalkantıyı taşıması mümkün mü?

15- Ensar ve benzeri vakıflarda yaşanan çocuklara yönelik taciz/tecavüz ve benzeri olaylar toplumda derin üzüntü, kaygı ve tepki yarattı. Üstelik bu vakıfların hukuksuz biçimde korunduğuna yönelik bulgular var. Buna dair değerlendirmeniz nedir? Herhangi bir yaptırım söz konusu olacak mı? Laiklik ilkesi konusunda görüşleriniz nelerdir?

16- Eğitimin ticarileşmesi/piyasalaşması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fırsat eşitliğinin daha eğitimin ilk basamağında sorun olarak önümüze çıkıyor olması, ilerleyen dönemde toplumsal kırılmalar yaratmaz mı? Bölgesel, sınıfsal farklardan oluşan bu çelişkiler eşit yurttaşlık ilkesine aykırı değil mi?

17- Geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan dershane sorununun bakanlığınızın bir başarısızlığı ve sistemin yanlışı olduğu saptamasına katılır mısınız? Yaratıcı, düşünen birey yerine; yarışmacı, çatışmacı kimseler yetiştiren bu düzenin neoliberal siyasetin bir sonucu olduğu saptamasına katılır mısınız?

18- Dünyada eğitim uygulaması/sistemi bu kadar değişen/değiştirilen bir başka ülke var mı? Çocukların bir denek gibi kullanılarak geleceklerinin çalındığını düşünür müsünüz?


Enver Aysever - BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları