loading
close
SON DAKİKALAR

Devlet Beni Yaşatabilir!

Devlet Beni Yaşatabilir!
Tarih: 11.02.2016 - 17:54
Kategori: Sağlık, Yaşam

CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer CHP'li Doktor Milletvekillerinin vermiş olduğu destek ile TBMM'de Hepatit C rahatsızlığı hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer CHP'li Doktor Milletvekillerinin vermiş olduğu destek ile TBMM'de Hepatit C rahatsızlığı hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Tur Yıldız Biçer'in açıklaması şöyle:

''Ülkemizdeki Sağlık politikası, önce bireyi, sonra aileyi ve sonra da toplumun her kesimini maddi ve manevi yönden tahrip eden bir noktaya doğru hızla ilerliyor.

Bu saydıklarım içinde ciddi bir kesimi de Hepatit C hastaları ve çevresindekiler oluşturuyor. Hepatit C tedavisinde kullanılan yeni kuşak antiviral ilaçlar 2015 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmasına rağmen hala SGK’ nın ödeme listesine alınmamıştır.

Ülkemizde görmezden gelinen ve sayıları her geçen gün artan, 35 bin kayıtlı Hepatit C hastası var. Bu Sayı küçük gelebilir ama acı, rakamlarla açıklanmayacak kadar büyük aslında.

Ülkemizde hastalığını bilmeden yaşayan 500 bin civarında Hepatit C hastası var. Bu Hepatit C ile yaşayan 500 bin kişide karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişebilir demek.

Hepatit C hastalığının göz ardı edilen dramatik bir yönü daha var. Hastalığın fark edilmesinden sonra kişi toplum tarafından soyutlanıyor.

Sosyal bir sorun haline dönüşen bu durum birçok aileyi olumsuz yönde etkiliyor ve boşanmalar ortaya çıkıyor. Hepatit C hastaları; evlerinde, işyerlerinde, okulda, sokaklarda rahat hareket edemez hale geliyorlar.

Gündelik hayatın, iş hayatının içinde, arkadaşa, eşe, çocuğa, diğer aile bireylerine karşı bir kabul edilme savaşı veriyorlar.

Bu yüzden hastalıklarını çok fazla insana bulaştırma riskini de taşıdıklarını fark edemiyorlar.

Bu da ülkemiz de hastalığın yayılmasına ve sorunun büyümesine neden oluyor.

Yeni kuşak antiviral olarak isimlendirilen bu ilaçların bir kutusu 40.000 TL. Tam bir kür için 3 kutu ilaç kullanmak gerekiyor. Toplamda tedavi gideri 120.000 TL’yi buluyor.

SGK bu ilaç bedelini ödemiyor. Ancak hastalık siroz nedeni ile karaciğer nakli yada kanser evresine geldiğin de tedavi giderlerini karşılıyor.

İşin trajikomik yanı;

SGK ‘nın Karaciğer naklin de ödediği miktar 110 000 TL + yıllık 20000 TL. Karaciğer kanseri tedavisinde yaklaşık olarak 150 000 TL.

Sağlık Bakanlığı ve SGK olaya vatandaşımızın sağlıklı yaşam hakkını hiçe sayarak tamamen tasarruf boyutuyla bakmakta.

Buradan Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu’na ve hükümetin sağlık politikasını yürütenlere sesleniyorum.

Devlet daha fazla gecikmeden ve ek düzenleyici engeller koymadan 500.000 Hepatit C li vatandaşımızın ‘’sofosbuvir’’ dahil diğer yeni ilaçlara ulaşmasını sağlamak üzere acil olarak harekete geçmelidir.

Binlerce hastayı aylarca, yıllarca bekleten bıktırıcı bürokratik kurul toplantıları yerine, hasta için hayati önemde olan bu ilaçların ödemesi devlet tarafından yapılmalıdır.'' 

Vişne Haber Ajansı - Çiçek Güçlü

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları