loading
close
SON DAKİKALAR

Dilinde pil olan dört kişiden biri

Dilinde pil olan dört kişiden biri
Tarih: 16.04.2014 - 12:26
Kategori: Sağlık, Yaşam

Uyku apnesi yüzünden gece bir saat içinde 42 kez nefesi kesilen Recep Gür'e 'dil kökü pili' takıldı...

Uyku testinde nefesi 1 saat içinde 10 saniyenin üzerinde 42 kez durduğu saptanan Recep Gür'e, İzmir Kent Hastanesi'nde 'Dil kökü pili' takıldı. İleri derecede uyku apnesi tanısı konulan 51 yaşındaki Gür, "Maske yerine pili tercih ettim, artık horlamasız, maskesiz ve risksiz uyuyacağım" dedi.
Manisa'nın Salihli İlçesi'nde oturan işadamı, 2 çocuk babası Recep Gür, özellikle son 1 yılda gece iyi uyuyamadığını, sabahları yorgun kalkmaktan, ağız kuruluğundan şikâyetçiydi. Emekli öğretmen Dilek Gür de horlaması sokaktan duyulan eşinin nefesinin sık sık durup 'ölü gibi' kalmasından endişe edince çift soluğu doktorda aldı. İzmir Kent Hastanesi'ne başvuran Recep Gür’e tetkikler yapıldı, uyku testine tabi tutuldu. Gece uykusunda nefesinin normalin çok üzerinde durduğu saptanan Recep Gür'e, tedavi seçenekleri sunuldu. Gür, dünyada geçmişi çok yeni olan yöntemi tercih etti. Bunun üzerine Recep Gür'e, KBB Uzmanı Prof. Dr. Alp Demireller başkanlığında Prof. Dr. Mustafa Gerek, Uzm. Dr. Nihan Akça ve hemşire Umut Erekli'den oluşan ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla 'dil kökü pili' takıldı. Gür, İzmir'de ilk kez uygulanan yöntemle Türkiye 'de bu pili taşıyan dört hastadan biri oldu. Prof. Dr. Demireller, uyku apnesini şöyle anlattı:
"Uyku sırasında nefesin 10 saniyeden uzun durmasına 'uyku apnesi' diyoruz. Saatte 5'e kadar olan nefes durmaları normal. Bunun üzerindeki apneleri hastalık kabul ediyoruz. Apne sayısı 5-15 arası ise 'hafif', 15-30 arası 'orta', 30'dan fazlası 'ciddi hastalık.' Dünyada diyabet ve astım hastalıklarının görülme sıklığı kadar yani her 100 kişiden 4-7'sinde uyku apnesi görülüyor ama pek çok insan habersiz birlikte yaşıyor. O hastayı tedavi etmezseniz kalp krizinden, beyin kanamasından ölüyor. Kayıtlara uyku apnesi değil böyle geçiyor. Uyku apnesi olanlarda yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, aritmiler, kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü, beyin kanaması, diyabet, obezite, gün içinde uyku hali gibi patolojiler normal insana göre yüksek oranda görülüyor. Bu kişilerin trafik kazası yapma riski diğer insanlara 7 kat fazla. Birçok yan etkisi olan, ani ölümlere yol açan bir hastalık. Apne indeksi 30'un üstünde olanlarda 5 yıl içinde ölüm riski yüzde 25'e ulaşıyor. Biz böyle tabloyla gelen hastalara cerrahi müdahale, ömür boyu maske ve dünyada 2 yıl geçmişi olan dil kökü pili yöntemlerini öneriyoruz. Hasta kendine uygun olanı seçiyor. 70 yaşındaki bir hastaya ameliyat önermiyoruz, maskeye yönlendiriyoruz. Maske hastalığı tedavi etmiyor ama diğer ortaya çıkacak komplikasyonları engelliyor. Buna karşın gelişmiş ülkelerde bile maske kullanımı 2 yılın sonunda yüzde 20-40'lara iniyor. Bu oran biz de daha düşük. Pil, maske kullanamayanlarda, apne sayısı 20'den fazla, obez olmayan, dil kökü tıkanmalarının ön planda olan hastalarda iyi bir alternatif. Başarı oranı yüzde 85-90."

OPERASYON BASİT, MALİYET YÜKSEK
Prof.Dr. Demireller, 1.5 saat süren operasyonla dil siniri uyarıcısını hastanın boynun sağ tarafına, pili de sağ göğsünün üzerinde cilt altına yerleştirdiklerini belirterek, yöntem hakkında şu bilgileri verdi:
"Bu; yöntemin eğitimini alan KBB uzmanlarınca rahatlıkla yapılabilecek bir operasyon. 1.5 saat sürdü. Pilden gelen sinyaller siniri uyararak dil kökünü çalıştırıyor, dili öne çekip apneyi engelliyor. Bu hastaya kesintisiz solunum, horlamadan, nefesi durmadan sağlıklı uyku sağlıyor. Kalp pili gibi düşünülebilir. Pilin ömrü 20 yıl. Bu sürenin sonunda kolaylıkla değiştirilebilir. Geri dönüşü de olabilen bir yöntem. Operasyonu dün yaptık, sistemi ameliyat sırasında kontrol ettik, çalışıyor. Hastamız bugün taburcu, 1 ay sonra tekrar hastaneye gelecek. O zaman pili çalıştıracağız, uykuda ayarları yapılacak. Hastaya pili çalıştıracak uzaktan kumanda vereceğiz. Hasta kumandaya basacak, yarım saat uyuma süresinden sonra pil çalışmaya başlayacak. Operasyon basit, pil maliyetli. Yurt dışı sağlık sigortası olanların masrafını sigorta şirketleri karşılıyor. Pilin maliyeti 20 bin euro."
Maskeli yerine pilli yaşamı tercih ettiğini belirten Recep Gür, daha önce uykusuzluk, yorgunluktan şikayet ettiğini, eşinin uyurken defalarca nefesinin durduğunu, televizyon seyrederken bile uyuduğumda ölü gibi kaldığımı söylediğini anlattı. Gür, "Reflüden şöphelenmiştik, ciddi uyku apnesi çıktı. Maskeyle ömür geçmez, yaşayamazdım. Pil, yeni bir teknoloji ama mantıklı. Üstelik başarı oranı diğer cerrahi yöntemlerinin çok üzerinde, yüzde 90'larda. Doktorumuza da güvendik. Bir ay sonra çok daha konforlu bir yaşama ulaşacağım" dedi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları