loading
close
SON DAKİKALAR

Dışişleri Bakanlığı'ndan Papa'nın sözlerine tepki

Dışişleri Bakanlığı'ndan Papa'nın sözlerine tepki
Tarih: 27.06.2016 - 12:11
Kategori: Dünya

Dışişleri Bakanlığı, Papa Françesko'nun sözde Ermeni soykırımı hakkında yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, Papa Françesko'nun sözde Ermeni soykırımı hakkında yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

Dışişleri açıklamasında, "Papa Françesko'nun 24-26 Haziran 2016 tarihlerinde gerçekleştirdiği Ermenistan ziyareti sırasında sözde soykırım anıtına gitmesi, 1915 olaylarına ilişkin talihsiz açıklamalar yapması, Ermeni Katolikosluğuyla imzalanan Ortak Bildiri’de 1915 olaylarına dair kabul edilemez atıflarda bulunulması ve dönüş yolunda yalan ve iftira olduğu kanıtlanmış ifadelerin zikredilmesi, Papa Françesko'nun, 1915 olaylarına ilişkin tarihi gerçeklerle ve hukukla bağdaşmayan Ermeni anlatısına olan koşulsuz bağlılığını bir kez daha göstermiştir" denildi.

"HAÇLI ZİHNİYETİ"

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, üç gün süren Ermenistan ziyareti sırasında 1915 olayları için iki kez "soykırım" ifadesini kullanmıştı. Papa'nın bu sözlerine ilk tepki Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'den gelmişti.

Canikli, “Papa'nın da Papalığın faaliyetlerinde de haçlı zihniyetin bütün izlerini, bütün yansımalarını görmek mümkün maalesef. Papa'nın yaptığı açıklama için de geçerli bu. Objektif bir açıklama değil, gerçeklerle bağdaşmayan bir açıklama, bunu herkes biliyor, hepimiz biliyoruz, bütün dünya biliyor, Ermeniler de biliyor bütün dünya biliyor” ifadesini kullanmıştı.

Canikli'nin açıklamalarına yanıt ise Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi'den gelmişti. Lombardi, “Eğer Papa dikkatle dinlenirse, sözlerinde Haçlı ruhuyla örtüşen hiçbir şey olmadığı açıkça görülecektir. Ben sadece, Papa’nın ne söylemek ve ne yapmak istediğini doğru anlamaya davet ediyorum” demişti. Ermenistan seyahati boyunca, Papa’nın okuduğu hiçbir metinde ya da kullandığı hiçbir kelimede Türkiye’ye karşı bir düşmanlık göstergesi olmadığını dile getiren Lombardi, “Papa’nın gerçek niyeti, uluslar arasında daima barış ve diyalog inşa edilmesini sağlamaktır. Bunun için dua da etti. O, Türk halkının aleyhine tek bir söz söylememiştir. Papa, Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşma arzusunu dile getirmiştir. Haçlı zihniyeti yoktur” diye konuşmuştu.

Hürriyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları