loading
close
SON DAKİKALAR

DİSK-AR: İstihdam değil, çırak, stajyer ve kursiyer sayısı artıyor

DİSK-AR: İstihdam değil, çırak, stajyer ve kursiyer sayısı artıyor
Tarih: 19.09.2017 - 09:25
Kategori: Sendika

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan istihdam ve işsizlik raporuna göre istihdam seferberliğinden ziyade 'çırak, stajyer ve kursiyer' patlaması yaşanıyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan istihdam ve işsizlik raporuna göre istihdam seferberliğinden ziyade ''çırak, stajyer ve kursiyer'' patlaması yaşanıyor. 

DİSK-AR, “İstihdam seferberliği yok, çırak, stajyer ve kursiyer patlaması var” başlıklı İstihdam ve İşsizlik Raporu’nu yayımladı.

Rapora göre; dar tanımlı işsizlik yüzde 10’un üzerinde olurken, ilan edilen istihdamın seferberliği neredeyse yok.

Stajyer ve kursiyer sayısında 250 bin civarında artış var

DİSK-AR, TÜİK’in haziran ayında 10.02 oyarak açıkladığı işsizlik oranının yüzde 17.3 olduğunu, işsiz sayısının ise 5 milyon 900 bin olduğunu belirtti. Rapor, istihdam seferberliğiyle 1 milyon 250 bin yeni istihdam yaratıldığı açıklamasının gerçeği yansıtmadığını gözler önüne seriyor. Çünkü stajyer ve kursiyer sayısında son bir yılda 1 milyon 250 bin civarında artış yaşandı.

Rapor, TÜİK’in 15 Eylül’de açıkladığı Haziran 2017 dönemi Hane halkı İşgücü Araştırması ile aynı döneme ilişkin İŞKUR’un işe yerleştirme ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK)sigortalı verilerini birlikte değerlendirdi.

DİSK-AR’ın işsizlik ve istihdama ilişkin değerlendirmeleri şöyle:

Dar tanımlı işsizlik yüzde 10’un üzerinde seyrederken, yaratıldığı söylenen istihdam yapay, hayali ve eğreti niteliktedir.
TÜİK’e göre istihdamda son bir yılda 1 milyon 52 bin kişilik bir artış yaşandı ancak bu artışın büyük bölümü stajyer, çırak ve kursiyerlerden oluşmaktadır. TÜİK istatistikleri istihdam yaşanan artışın gerçek nedenlerini ortaya koymamaktadır.
SGK verilerine bakıldığında gerçek tüm çıplaklığı ile ortaya çıkmaktadır.
SGK verilerine göre çırak, stajyer ve kursiyer sayısında son bir yılda 1 milyon 250 bin civarında artış yaşandı.
2017 Ocak-Haziran döneminde İŞKUR tarafından işe yerleştirilenlerin sayısı 546 bin oldu. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre 113 bin kişi artış gösterdi.
TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) işsizlik oranı bir önceki yılın haziran ayına göre oransal olarak aynı kalarak yüzde 10,2 olarak gerçekleşti.
Dar tanımlı işsiz sayısı bir önceki yılın haziran ayına göre 124 bin kişi artarak 3 milyon 251 bine yükseldi.
Geniş tanımlı işsiz sayısı 5,9 milyon, geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 17,3 olarak gerçekleşti.
Genç kadın işsizlik oranı bir önceki yılın haziran ayına göre 3,9 puan artarak yüzde 26,8’e yükseldi.
Tarım dışı genç kadın işsizliğindeki artış sürüyor. Tarım dışı genç kadın işsizliği 5,2 puan artarak 33,9’a yükseldi
Haziran 2017 döneminde genç (15-24 yaş arası) işsizliği bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,2 puan artarak yüzde 20,6’ya yükseldi.
Tarım dışı genç işsizliği bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,5 puan artış göstererek yüzde 24,5’e yükseldi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları