loading
close
SON DAKİKALAR

Dünyada 152 milyon çocuk işçi var!

Dünyada 152 milyon çocuk işçi var!
Tarih: 20.09.2017 - 13:16
Kategori: Dünya

ILO’nun son araştırmasına göre, dünya genelinde zorla çalıştırılan ya da evlendirilen 40 milyondan fazla 'modern köle' var. 152 milyon çocuk ise çalışmak zorunda bırakılıyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Özgür Yürü Vakfı (Walk Free Foundation) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yapılan araştırma, 2016 yılı itibariyle dünya genelinde 40.3 milyon “modern köle” (zorla çalıştırılan ya da zorla evlendirilen) olduğunu ortaya koyuyor. Bunun yanında, ILO’nun açıkladığı son tahminlere göre, dünya genelinde yaşları 5 ile 17 arasında olan 152 milyon çocuk işçi bulunuyor.

25 milyon insan zorla çalıştırılıyor

Araştırmaya göre, 40 milyon modern kölenin 25 milyonu zorla çalıştırılanlardan oluşuyor. Bunların 16 milyonu ev hizmetleri, tarım, inşaat gibi işkollarında yoğun sömürüye maruz bırakılıyor. Yaklaşık 5 milyon insan cinsel sömürüye zorlanırken, 4 milyon kişi ise devlet otoritelerinin dayattığı işlerde çalışmak zorunda kalıyor.

Yaklaşık 15.4 milyon kişi zorla evlendirilmiş durumda. Bu zorla evlendirme vakalarının 6.5 milyonu son beş yılda yaşanmış. Zorla evlendirilen her üç kişiden biri çocuk yaşta evlendirilmiş ve bu çocukların neredeyse tamamı kız çocukları.

Yüzde 70’i kadın ve kız çocukları

Kadınlar ve kız çocukları ‘modern kölelik’ten en fazla etkilenen kesim durumunda. 40 milyon modern kölenin 29 milyonu (yüzde 71) kadınlar ve kız çocuklarından oluşuyor.

Zorla evlendirilen kişilerin yüzde 84’ü, seks ticaretinde çalışmaya zorlananların ise yüzde 99’u kadın.
Her dört modern kölelik kurbanından biri ise çocuk. Dünyada 10 milyon çocuk modern köle bulunuyor. Bu çocukların 5,7 milyonu (yüzde 37) zorla evlendirilen çocuklar.

Her 10 çocuktan biri çalışıyor

Dünyada neredeyse her 10 çocuktan biri çalışmak zorunda kalıyor. ILO tahminlerine göre dünya genelinde 152 milyon çocuk işçinin 64 milyonu kız, 88 milyonu oğlan çocuğu. Yaşları 5 ile 17 arasında değişen bu çocuk işçilerin en çok bulunduğu bölgeler şöyle sıralanıyor: Afrika (72.1 milyon), Asya ve Pasifik (62 milyon), Amerika (10.7 milyon), Avrupa ve Orta Asya (5.5 milyon), Arap ülkeleri (1.2 milyon).

Yaşları 5 ile 14 yaş arasında olan her üç çocuktan biri eğitim sisteminin dışında. Tehlikeli işlerde çalışan 5-14 yaş arası çocukların yüzde 38’i ile 15-17 yaş arası çocukların üçte ikisi, haftada 43 saatten fazla çalışıyor.
Çocuk işçiliği özellikle tarım sektöründe (yüzde 70,9) yoğunlaşıyor. Neredeyse beş çocuktan biri hizmet sektöründe (yüzde 17,1), çocukların yüzde 11,9’u ise sanayide çalışıyor.

‘Hepimiz için utanç kaynağı’

ILO Genel Direktörü Guy Ryder, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine dikkat çekerek, “Eğer bu belalarla daha fazla mücadele etmezsek dünya bu hedeflere ulaşamayacak. Bu yeni tahminler zorla çalıştırmayı ve çocuk işçiliğini önlemeyi amaçlayan yeni girişimler için yol gösterebilir.”

Özgür Yürü Vakfı Kurucusu ve Genel Başkanı Andrew Forrest ise şunları kaydetti: “Hâlâ 40 milyon insanımızın modern köle olması hepimiz için utanç kaynağı. Derlediğimiz verilerde son beş yılın sonuçlarını düşündüğümüzde, 89 milyon insanın birkaç günden beş yıla kadar modern köleliğin bazı biçimlerini deneyimlediğini görüyoruz. Bu da sömürüye dair şok edici bir tolerans eşliğinde dünyamızdaki derin ve köklü ayrımcılığı ve eşitsizliği ortaya koyuyor. Bu bitmek zorunda. İş dünyası, hükümet, sivil toplum olsun, hepimizin bu gerçekliği değiştirmek için yapması gerekenler var.”

BirGün

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları