loading
close
SON DAKİKALAR

Economist: Meşruluk meselesi Erdoğan'ın başına bela olacak

Economist: Meşruluk meselesi Erdoğan'ın başına bela olacak
Tarih: 21.04.2017 - 10:49
Kategori: Dünya

Economist dergisinin, Türkiye’deki anayasa referandumuna ilişkin analizinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘uzun süredir istediği güce ulaştığı ancak bunun bir maliyeti olacağı’ değerlendirmesinde bulundu.

‘Recep Tayyip Erdoğan uzun zamandır beklediği gücü kazandı, bir bedel karşılığında’ başlık yazıda, devletin radikal bir şekilde elden geçirilmesi için Türkiye’nin ‘Evet’ oyu verdiği ancak sonuçların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beklediği zaferden farklı olduğu belirtildi.
BBC Türkçe Servisi’nin aktardığına göre, Economist, muhalefetin mühürsüz oy pusulası ve zarflara ilişkin itirazlarını, bununla birlikte uluslararası gözlemcilerden gelen, seçimlerdeki usulsüzlük iddiaları üzerine ‘şeffaf bir soruşturma’ yapılması yönündeki çağrıları hatırlatan yazısında, birçok şehirde gerçekleşen protestolara değindi.

‘BU İDDİALAR ERDOĞAN’I YILLARCA KOVALAYACAK’

Yazıda, Türkiye’nin 17 Nisan’da ‘hiç olmadığı kadar bölünmüş’ bir halde yeni bir güne uyandığı belirtildi ve şu görüşlere yer verildi: “Oyların yeniden sayılması hemen hemen imkânsız. YSK’nın 19 Nisan’da muhalefetin itiraz başvurusunu kabul etti ama bireysel usulsüzlük iddialarını araştıracağını söyledi. Erdoğan ise, yabancı gözlemcilere kaygılarını kendilerine saklamalarını söyledi.”

Economist’e göre, bu iddialar Erdoğan’ı ‘yıllarca kovalayacak’ ve geride ‘hiç olmadığı kadar kutuplaşmış’ bir ülke bırakacak.

‘BU MEŞRULUK MESELESİ ERDOĞAN’IN BAŞINA BELA OLACAK’

Öte yandan yazıda, Washington Institute’tan Soner Çağaptay’ın şu sözlerine de dikkat çekildi: “Erdoğan, (Mustafa Kemal) Atatürk’ten bu yana en tartışma götürmez lider olabilir ancak bu meşruluk meselesi Erdoğan’ın başına bela olacak.”

BATILI LİDERLER OYLAMAYI OLUMLU KARŞILAMADI’

‘Rusya, Sudan, Macaristan gibi model demokrasilerin izinde giderek Erdoğan’ı tebrik eden ABD dışında, Batılı ülkelerin liderlerinin oylamayı olumlu karşılamadığı’ yorumu yapılan yazı şu ifadelerle devam etti: “İngiltere, Almanya ve Avrupa Birliği (AB), tebrik etmek yerine diyalog ve bağımsız soruşturma çağrısı yaptı. Referandum günü de Erdoğan Avrupa’yla köprüleri yeniden kurmaya pek istekli görünmüyordu. Oylamanın yapıldığı gün bir kez daha komadaki AB müzakerelerini daha da baltalayacak olan, idam cezasını geri getirme arzusunu dillendirdi.”

Anayasa değişikliğine karşı çıkanların ‘tek adam şovu’ endişeleri de şöyle açıklandı: “Eskiden iktidardaki AKP’ye yakınlığıyla bilinen yazar Ali Bayramoğlu, ‘Bu, tek adam iktidarının başlangıcı’ diyor. Bayramoğlu geçen ay yeni anayasaya ‘Hayır’ diyeceğini açıkladıktan sonra AKP destekçileri tarafından oy verdiği okulun önünde saldırıya uğradığını söylüyor.”

ERDOĞAN, SONUÇLARI BASKILARINI DESTEKLEMEK İÇİN KULLANACAĞI YÖNÜNDE SİNYALLER VERDİ’

Economist’in analizinde ayrıca, Erdoğan’ın yaptığı ilk açıklamaların referandum sonuçlarını ‘baskılarını’ desteklemek için kullanacağı yönünde sinyaller verdiğine dikkat çekildi. Referandumun resmi olmayan sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra OHAL’in 19 Temmuz’a kadar uzatılması ve polisin hızla, protestolara katılan 38 kişiyi gözaltına alması da buna örnek gösterildi.

“Seçmenlerin yarısının karşı çıktığı, hile iddialarıyla lekelenmiş ve açık tartışmaların imkânsız kılındığı koşullarda yapılmış bir referandum, Türkiye’nin üstüne kaldı” denilen yazı şu ifadelerle sonlandı: “Erdoğan uzun süredir göz koyduğu güçlere şimdi sahip. Ama bu güçler, evde gerilim ve dışarıda yalnızlaşma gibi bir maliyetle geldi.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları