loading
close
SON DAKİKALAR

Eğitim İş: Buyruğun gereği değil, rasyonel bir sınav sistemi istiyoruz

Eğitim İş: Buyruğun gereği değil, rasyonel bir sınav sistemi istiyoruz
Tarih: 20.09.2017 - 11:10
Kategori: Sendika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG'a ilişkin açıklaması sonrası, Milli Eğitim Bakanlığı'nın TEOG'u kaldırma kararına bir tepki de Eğitim İş Sendikası'ndan geldi.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavının kalkmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, kararın sonuçları düşünülmeden aniden alınmasını eleştirdi.

“Aniden gelen bu TEOG’u kaldırma kararı, yerine ne koyulacağı ve milyonlarca çocuğun bugüne kadarki çalışmasının ne olacağı düşünülmeden alınmıştır.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 16 Eylül’de bir televizyon programında “Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım” demişti.

Erdoğan, TEOG'la ilgili "Kaldırılacak hemen, kaldırdık, bitti. Bunun kararını verecek olan hükümettir. Bu ülkenin cumhurbaşkanı olarak bunu bakanıma, başbakanıma bir kere söylerim olur biter" ifadelerini kullanmıştı.

Olası sonuçlar

Açıklamada kararın olası sonuçlarına da değinildi.

“Erdoğan’ın bu garabet sistemi yaratan kendi iktidarı değilmişçesine ‘Bizim zamanımızda TEOG mu vardı’ gibi gayriciddi biçimde açıklamaya çalıştığı bu kararın olası sonuçları şöyle olacaktır:

* “Bundan sonra her okul kendi sınavını yapacak. Soruları MEB hazırlayacak, açıklamasından anlaşıldığı üzere, daha genel bir sınavı skandalsız yapamayan MEB’in, tüm okullar için ayrı sınavlar düzenleyebileceği hayal edilmiştir. Geçersiz soruların, kritersiz sınavların havada uçuşacağını görmek için alim olmaya gerek yoktur.

* “Bu sınavlarda torpil ve kayırmacılık dönmeyeceğini varsaymak akıldışıdır.

* “Özel okullarda sınav denetiminin nasıl sağlanacağı da muğlak alanlardan biridir. Hal böyleyken devlet okullarındaki sınavlarda torpil, özel okullardaki sınavların birçoğunda da “para” en belirleyen kriter olacaktır.

* “Tüm devlet imkanları seferber edilen, mezun olacaklara devlet kadroları vaat edilen, talep olmamasına rağmen durmadan yenileri açılan imam hatipler için de bu hamle Truva atı olacaktır. Başarısız imam hatiplilerin, iyi liselere kolayca geçişinin sağlanması muhtemeldir.”

Çocuk odaklı sistem

Sınav merkezli bir eğitim sisteminin yanlışlığının vurgulandığı açıklamada, merkezine sınavı değil, “insanı, çocukları koyan bir eğitim sisteminin” zorunluluğu vurgulandı.

“Odağında insan, rotasında bilim olmayan hiçbir metot, bu ülkenin çocuklarına layık görülmemelidir.”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları