loading
close
SON DAKİKALAR

Ekonomist Bartu Soral: İşsizlik yatırım varsa düşüyor, inşaatla, ithalatla büyüyünce değil

Ekonomist Bartu Soral: İşsizlik yatırım varsa düşüyor, inşaatla, ithalatla büyüyünce değil
Tarih: 16.11.2017 - 13:29
Kategori: Medya

Ekonomist Bartu Soral, 'Türkiye'ye 2003'ten itibaren 546 milyar dolar para girdi. Bu paralar alındı yol, baraj, inşaatlar yapıldı. Bazı müteahhitler zenginleşti. Türkiye 2002'den sonra yeni bir zengin sınıf yarattı' dedi.

Ekonomist Bartu Soral, Can Ataklı'nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk olarak katıldı. 
Soral, 'Türkiye'ye 2003'ten itibaren 546 milyar dolar para girdi. Bu paralar alındı yol, baraj, inşaatlar yapıldı. Bazı müteahhitler zenginleşti. Türkiye 2002'den sonra yeni bir zengin sınıf yarattı' dedi.

"Bir ülke, ekonomisini, tarımını, sanayisini planlamaz mı?" diye soran Bartu Soral, "Hangi partiye oy vereyim diyorsanız açın partilerin programını, sanayi, tarım, ekonomi planlaması var mı, bakın" ifadelerini kullandı.

Bartu Soral'ın açıklamaları şöyle:

"1980'den sonra finansal oyunlarla devasa büyüyen, kağıt üzerinde zenginleşen finans sahipleri doğdu. 80'de gelişmekte olan ülkelerde kişi başı milli gelirler ortalama bin 500 dolar civarındaydı. Gelişmiş batı ülkelerinde bu 18-20 bin dolar civarında. 2010'larda 20 binler 45 bine, bin 500'ler 2 binlere geldi. Daha adil bir dünya söylemi tutmadı. Zengin daha da zenginleşti. Orta gelirlinin çok az bir ileri gidişi oldu, yoksul kesim daha da arttı.

Dünyada zenginlik belli ellerde toplandı. 2008'de dünyadaki büyük krizin sebebi paranın çok hızlı el değiştiriyor olması. Büyük karlar elde ediliyor, politika regüle edemez oldu.

-Yatırımcı çekmemiz, döviz girişi lazım. Bunu fabrikalarla sağlayalım diyoruz. Bizim insanımızın çoğu batıya bakıyor. Türkiye eğer planlamayı başarırsa Türkiye'ye yatırımcı gelmek ister. Bir ülke, ekonomisini, tarımını, sanayisini planlamaz mı? Planlama kültürü yok. Batı planlamayla gelişti. Doğuya Güneydoğu'ya yatırım için kimse gitti mi? Fabrika kur diyorsunuz ama ara eleman yetiştiren okul açmıyorsunuz. Bölgede tarım sanayi kurmak istiyorum dersen tarım planlamasına ihtiyaç var.

Hangi partiye oy vereyim diyorsanız açın partilerin programını, sanayi, tarım, ekonomi planlaması var mı, bakın. Bir partinin ne başaracağını görmek istiyorsunuz ekonomi programına ve kadrosuna bakacaksınız.

Yeni parti diye gelenlere seslenmek istiyorum. AKP'nin ekonomistini almışsınız yeni diyorsunuz, nasıl yeni?

-Kişi başı büyümede 2000-2016 arasında Türkiye'nin vaziyeti iyi değil. Çin'in büyümesi yüzde 766, Rusya yüzde 364, Endonezya yüzde 318, bizde yüzde 126.

-Türkiye'ye 2003'ten itibaren 546 milyar dolar para girdi. Bu paralar alındı yol, baraj, inşaatlar yapıldı. Bazı müteahhitler zenginleşti. Türkiye 2002'den sonra yeni bir zengin sınıf yarattı. Türkiye 80 yılda yapılan toplam borcu 12 senede yaptı.

-İnşaatla, ithalatla büyünce işsizlik düşmüyor. İşsizlik yatırım varsa düşüyor. Finansal oyunlarla kazanılan para var, istihdam yok. 2000-2016'ya baktığımızda Polonya işsizliğini yüzde 13 düşürmüş. Arjantin yüzde 11... Türkiye 2017'de 0.60 oranında düşürebilmiş. Bizden daha kötüler Yunanistan, Portekiz. 2000'le karşılaştırınca Türkiye'ye bu kadar devasa para girişi oldu hane halkı borcu, işsizlik arttı, yatırım artmadı. Türkiye aldığı borçlarla üretimini planlayamadı. Dış ticarette rekorlar kırıldı. AKP öncesine bakınca 92-2002'de 169 milyar dolar dış ticaret açığı var. AKP hükümetlerinin olduğu 2003-2013 yıllarına, 11 yıllık döneme bakınca 687 milyar dolar dış ticaret açığı verilmiş.

Bizim petrolümüz yok. Güneş var. Güneş ve rüzgar enerjisiyle elektrik üretimi o kadar popüler ki sıfır maliyetli. İspanya enerjisinin yüzde 15'ini güneşten sağlıyor. Türkiye'yi güneş panelleri üreten fabrikalar ülkesi yapalım."



Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları