loading
close
SON DAKİKALAR

Elektriğin asıl kaynağı o olacak!

Elektriğin asıl kaynağı o olacak!
Tarih: 01.10.2014 - 13:10
Kategori:

Diğerlerini unutun... Uluslararası Enerji Ajansı Raporu'na göre 2050'ye kadar küresel elektrik üretiminin en büyük kaynağı o olacak.

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre yakın gelecekte, elektriğin küresel ölçekte asıl kaynağı güneş olacak. IEA'nın yayımladığı "Güneş Enerjisi Teknoloji Yol Haritası Raporu'na göre, 2050'ye kadar güneş enerjisi; elektrik üretiminde fosil, rüzgar, hidro ve nükleer enerji kaynaklarını geride bırakacak.

- Sistem kurulum maliyetlerindeki düşüş de elektrik üretiminde güneşin payını artıracak. 2050'de elektriğin yüzde 16'sı fotovoltaik hücrelerden (güneşten, elektrik elde etme yöntemi), yüzde 12'si de diğer güneş enerjisi sistemlerinden üretilecek.

- Güneş, uzun dönemde enerjide kaynak çeşitliliğini arttırarak özellikle fosil yakıtlardaki fiyat dalgalanmalarına karşı arz güvenliğine katkıda bulunacak. Sera gazı salınımı olmayan güneş enerjisi sayesinde 2050'de yıllık 6 milyar ton karbon emisyonu da engellenecek.

PEKİ ŞİMDİ DURUM NEDİR?

Dünya genelinde 2014 itibarıyla güneş enerjisindeki toplam kurulu güç 150 gigavata ulaştı. 2050 yılında bu kapasitenin 4 bin 600 gigavata çıkacağı öngörülüyor. Bu arada, yeni güneş enerji sistemlerinden elde edilen elektriğin maliyeti, kullanılan teknolojiler ve elektrik üretilen bölgeye bağlı olarak megavat saat başına 90 dolar ile 300 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Elektriğin asıl kaynağı o olacak!

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları