loading
close
SON DAKİKALAR

Ercan Karakaş'tan Öneriler

Ercan Karakaş'tan Öneriler
Tarih: 11.02.2012 - 00:00
Kategori:

CHP’nin güçlenmesi için, sosyal demokrat kimliğini netleştirmesi, kendisini içerik ve örgütsel bakımdan yenilemesi kaçınılmazdır...

CHP Parti Meclis Üyesi ve Eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş yazılı bir açıklama yaptı. Karakaş açıklamasında;

CHP’nin güçlenmesi için, sosyal demokrat kimliğini netleştirmesi, kendisini içerik ve örgütsel bakımdan yenilemesi kaçınılmazdır. Tüzük değişikliği, örgütsel yenilenmenin bir aracı olarak görülmelidir. Örgütsel yenilenme önemlidir. Çünkü “örgüt meselesi iktidar meselesidir.”
 
Örgütsel yenilenmenin hedefi CHP’yi bir “üye ve program” partisine dönüştürmek olmalıdır. O nedenle tüzükte yapılacak değişiklikler, lider ve genel merkezin egemen konumuna son vermeyi, partinin tüm partililer tarafından birlikte yönetilmesini sağlamalıdır.
 
Bize göre bu doğrultuda yapılacak tüzük değişikliği ile;
 
1 – İlçelerde ve genel merkezde “yığma üye” yazımını olanaklı kılan tüm düzenlemelere son verilmeli, üyelik hukuku güvence altına alınmalı, aidat zorunlu hale getirilmelidir.
 
2 – Mahalle delege seçimlerinde sandık kurulması olmazsa olmaz bir kural haline getirilmelidir. Demokrasi mahalleden başlatılmalıdır.
 
3 – Milletvekilliği, belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi adayları -örgüt yapısı olan her yerde- ön seçimle belirlenmelidir. Genel merkezin en çok yüzde 5 oranında kontenjan kullanma olanağı olmalıdır.
 
4 – Başta milletvekilliği olmak üzere tüm bu görevler 3 dönemle sınırlı olmalıdır. 3 dönem sınırlaması parti yönetim görevleri için de geçerli olmalıdır.
 
5 – Örgütlerin, (kadın ve gençlik kolları dahil) kendi kongrelerinde karar almak koşuluyla kurultaya doğrudan karar tasarısı sunmalarının önü açılmalıdır.
 
6 – Parti içi seçimlerin, mahalle dahil birleşik tek liste ile yapılması kural olmalıdır. Delegelerin kararı ile blok liste öngörülecekse, o zaman seçimde oransal (nispi) sistem uygulanmalıdır.
 
7 – Cinsiyet kotası, parti içi tüm görevlerde olduğu gibi, milletvekilli, belediye başkanı, belediye ve il genel meclisi seçimlerinde de geçerli olmalıdır. Gençlere de görevlerde yüzde 15 temsil hakkı tanınmalıdır.
 
8 – MYK eskiden olduğu gibi yine PM tarafından seçilmelidir. Genel başkan yardımcılarının sayısı sınırlandırılmalıdır.
 
9 – İlçe, il başkanlıklarına ve genel başkanlığa aday olmak için delegelerin yüzde 5’inin önerisi yeterli olmalı.
 
10 – “Seçimle gelen seçimle gider” ilkesi uyarınca görevden alma uygulamasına son verilmeli onun yerine onun yerine “ geri çağırma” yöntemi getirilmelidir.
 
11 – Muhalefette gölge kabine uygulaması getirilmelidir.
 
12 – Partide içi “etik kurallar” somut hale getirilmelidir.

Ercan Karakaş

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları