loading
close
SON DAKİKALAR

Erdal Aksünger: Bu referandumun tam kanunsuzluk noktasında iptal edilmesi gerekiyor

Erdal Aksünger: Bu referandumun tam kanunsuzluk noktasında iptal edilmesi gerekiyor
Tarih: 21.04.2017 - 13:50
Kategori: Medya

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdal Aksünger Can Ataklı'nın Yazıişleri programına katıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanı Erdal Aksünger Can Ataklı'nın Yazıişleri programına katıldı. 

Aksünger'in açıklamaları şöyle: 

"YSK'de sandıkların yüzde 9.9'u açıldığında bizde yüzde 50 idi. Referandumda Güneydoğu sıkıntılıydı. 

Referandumda tam kanunsuzluk yaşandı. Mühürsüz pusulalar ve  tercih yerine evet mührü verilmesi tam kanunsuzluk örneği. Doğuda oy verme işlemleri sabah 7'de başladı saat 8'de yağmur gibi şikayetler başladı.

Öğlen saat 11.00 -11.30 civarı rakamları topladığımızda (ihbarlar) 2 milyonun üzerindeydi. YSK şerh koyulan konuyla ilgili delil yok etti. 

YSK başkanı (mühürsüz pusulalar için) 'bunlar bizim oy pusulalarımız' dedi, nereden biliyorsunuz?

Yurt içinde 55 milyon seçmen var. Bunlar seçim kuruluna gidiyor. Eksik olanlar nereden çıkıyor? 'Eksik ve mühürsüz geldiler' diye tutanak tutmuşuz.

Bir de zarflar mühürlü içinden çıkan oylar mühürsüz. Geçersiz sayılması lazım. Bunların hepsi oy sayımında görülüyor. 

YSK başkanı mühürsüz pusulaların çok sayıda olduğu açıklamasını da yaptı. 

10 Nisan'da İçişleri Bakanı açıklama yaptı. Okullarda kimseyi bırakmayacağız, dedi.Senin bu konuda yetkin yok. YSK, saat 15.30 civarında uyardık, diyor. YSK bu uyarıyı 10 Nisan'da İçişleri Bakanının açıklamasından sonra yapacaktı. (Süleyman Soylu'yu kastederek) Sizin görev alanınızın dışında bu. Belli okullarda problemler varsa oraya kolluk koyacak. 

11 Nisan'da söylediğimde gülüp geçtiler. Yasaya göre (sandık başında) o alanlarda kolluk olmayacak. 

YSK ile evet mühürleri meselesiyle ilgili 2 ay önce görüştüm. Kendilerine böyle bir konu yoktur herhalde, dedim. Öyle şey olur mu, dediler. Siz ilçe seçim kurullarına 370 bin küsur tercih mührü yaptırıp 971 tane sandığa göndermişsiniz. Bunları kim değiştiriyor?

Bu referandumun tam kanunsuzluk noktasında iptal edilmesi gerekiyor. 

Kanunda açık şekilde yazan konuya içtihat yaratmak tam kanunsuzluk oluyor. Burada muğlak bir durum yok, içtihat yaratamazsınız. Ortada bir tezgah bir senaryo var. Hangi seçimde böyle bir şey yaşanmış. 

Yurt dışında zarflarda mühür yok diye onları geçersiz saydılar.
AYM de AİHM de buna bakmak zorundadır. Parti olarak gideceğiz, herkesin de bireysel olarak gitme hakkı var. 

Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi Başkanını çağırıp ne anlatabilir? AYM Başkanını çağırmanın anlamı ne? Yargının tahakkümünü gösteren konudur. 

At alma açıklamasını yaparlarken daha 10 bin sandık açılmamıştı. YSK yüzde 60'a geldiğinde (sandıkların açılma oranı) Anadolu Ajansı'nın yüzde 60'daki verisi bir değil. Ankara'da yüzde 58 evet diyordu hayır çıktı. Bu sandık başlarından insanları uzaklaştırmak için yapılan bir manipülasyondu.

Direkt olarak AİHM de gidilebilir. 

Adalet Bakanı hakkı olmadığı halde garip garip açıklamalar yapıyor. AGİT raporu var. Avrupalı parlamenterler bunlar. Onları sandık başlarına gitmelerine izin vermediler.

Bu referandum kanuna ve nizama uygun olarak yapılmadı. Bu referandum şaibelidir. Sandık görevlilerimizi sandık başlarından uzaklaştırmışlar. İtirazlarımızı buna yapacağız. O sandıkların hepsinde referandumun yenilenmesi lazım. 

Seçimlerin yenilenmesi talebimizde yüzde 55-60 hayır çıkacağını tahmin ediyorum. 

2015'te 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerini yönettik, bir sorun çıkmadı. YSK'nin bu yaptığı aklımıza gelecek şey değil. Biz YSK'de bunları konuşmuşuz. 

Öğlen 10 bin okuldan ihbar gelmiş. 4 Partinin YSK'de temsilcisi var..Bunlar YSK'ye saat 09.30'da iletiliyor. YSK'nin bu konuda karar alması lazım. Saat 17'de seçim bitmiş, telefona mesaj gönderiliyor. Karar YSK'nin sitesinde yayınlanmıyor da.

(AKP YSK temsilcisi Recep Özel) Birisi çıkıp bazen kanunlar uygulanmayabilir, diyor. Kanunlar at hırsızları için yapılmıyor, millet için yapılıyor. Sen kimsin de 'yasamanın yaptığı kanunu saymıyorum' diyorsun.

Bir AKP'li belediye başkanı 'biz o kadar şey yaptık ben yüzde 65 çıkmasını bekliyordum' dedi. Bizim bir belediyemiz yapsa hemen üstüne çökerler. 

Kampanyayı millet götürdü. Sanatçıların, öğrencilerin öyle güzel çalışmaları oldu ki. Ceplerinden para verip ilanlar yayınladılar. 

(İktidar) 500 milyon lira reklamlara harcadılar. Mitingleri devlet karşıladı çünkü adına açılış dediler. 

(Sine-i millet tartışması) Selin hanımın açıklamalarında bir şey yok. Bütün her şey MYK'de konuşuldu, dedi. Selin Hanım açıklama yaptığında MYK devam ediyordu. Bu konuşuldu MYK'de. Karar alınmadı. Sine-i millete gideyim dersen istifa ettiğinde Meclis'in onaylaması lazım. Genel seçime götürme çoğunluğumuz yok. İstifa edilen yerlerde nispi seçime gidilecek."

Vişne Haber Ajansı























ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları