loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan Toprak: AKP, ekonomideki çöküşün faturasını başkalarına çıkartmaya çalışıyor

Erdoğan Toprak: AKP, ekonomideki çöküşün faturasını başkalarına çıkartmaya çalışıyor
Tarih: 19.11.2017 - 10:54
Kategori: Ekonomi

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, 2002’den bu yana üç Merkez Bankası Başkanı değiştiren AKP iktidarının ekonomideki başarısızlığın ve çöküşün faturasını başkalarına çıkartmaya çalıştığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, 2002’den bu yana üç Merkez Bankası Başkanı değiştiren AKP iktidarının ekonomideki başarısızlığın ve çöküşün faturasını başkalarına çıkartmaya çalıştığını belirterek şunları söyledi;

“Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası’nın açıkladığı hiçbir hedefin tutmadığını söylüyor. Bugüne kadar sadece Merkez Bankası hedefleri değil, bizzat hükümetin ve kendisinin açıkladığı Orta Vadeli Planların da, 2023 hedeflerinin de hiç birisi tutmadı. 15 yılda 3 Merkez Bankası Başkanı değiştirdiler. Merkez Bankası, bu ülkenin ekonomik kurumlarından sadece birisi… Ekonomiyi yönetirken ortak akıl devre dışına çıkartılırsa, uyarılar dikkate alınmazsa sonucun böyle olması kaçınılmaz. OVP hedeflerinin tutmayacağını hep söyledik ve hep haklı çıktık. Açıklanan hedeflerin Maliye, Ekonomi, Ticaret Bakanlıkları, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları ve diğer tüm devlet-hükümet kurumlarının ortak çalışmalarıyla belirlendiğini ve asıl siyasi sorumluluğun iktidara ait olduğunu görmezlikten gelerek, inkâra yöneliyorlar. En son bu aybaşında düzenledikleri Turizm Şurasında bile, söyledikleri birbirini tutmuyor. Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Şûra’da 2053 yılında 50 milyon turist, 50 milyar dolarlık turizm geliri hedefi ilan etti. Erdoğan Başbakanken hazırladıkları 2023 Turizm Stratejisi Eylem Planı’nda 2023’te 63 milyon turist, 86 milyar dolar turizm geliri hedefi açıklamışlardı. Kendi hedeflerini kendileri yalanlayıp, inkâr ediyorlar. Hedefleri tutmayan sadece Merkez Bankası değil, topyekûn 15 yıllık AKP hükümetlerinin tümü. Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası’nı suçlu ilan edip, kendisinin de 12 yıl başbakanlık yaptığı tüm AKP hükümetlerini siliyor, yok sayıyor. Sadece kendisini aklayıp, önceki AKP hükümetlerinin başarısızlığını bu şekilde izah ve itiraf ediyor. Oysa TL’den altı sıfır atıldığında, YTL tedavüle çıkartıldığında aynı Merkez Bankası’nı baş tacı ediyorlardı. Yere, göğe koyamıyorlardı.”

Toprak, hükümetin başı sıkıştıkça, gerçekleri örtbas etmek için suçlu arayışına girdiğini, hesap oyunlarına, rakam oyunlarına yöneldiğini dile getirerek şöyle konuştu;

“Ocak ayında TÜİK enflasyon sepetini değiştirdi. Gıda, ulaşım, kira, elektrik, doğal gaz gibi halkın en çok harcama yaptığı kalemlerin endeksteki ağırlığını düşürdüler. Bu hesap oyununa rağmen, enflasyon çift hanenin altına inmedi. Çünkü gerçek enflasyon, düşürülen endeks ağırlıklarının çok üzerinde! Hem enflasyonun sonuç olduğunu, asıl sebebin faiz olduğunu, hedeflerin tutmadığını söyleyip Merkez Bankası’nı suçluyorlar, hem de tutmayan enflasyon hesabını, memurun, işçinin, emeklinin, asgari ücretlinin maaş zamlarını hesaplarken esas alıp, milyonlarca kişiyi yoksullaştırıp, enflasyona ezdiriyorlar. 2018 bütçesinde 3,5 milyon kamu çalışanının maaşları için 180 milyar lira ayrılırken, bunun yarısına yakın tutarda 72 milyar lira sadece faiz ödemesine ayrılmış durumda. Bu bütçeyi, Merkez Bankası değil, hükümetin Maliye Bakanı hazırladı. Bütçe açığı, borçlanma hedefi, harcama ve gelir hedefi tutmayan Maliye! Enflasyonun, TL’nin değer kaybının, yüzde 14’e dayanan Hazine borçlanma faizinin en önemli sebeplerinden birisi hedefin iki katına çıkan bütçe açıkları. Cumhurbaşkanı yarın da kendi atadığı Başbakanı ve Maliye Bakanını da suçlu ilan ederse kimse şaşırmasın!”  

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları