loading
close
SON DAKİKALAR

Erdoğan Toprak: Faiz lobisinin en büyük dostu AKP

Erdoğan Toprak: Faiz lobisinin en büyük dostu AKP
Tarih: 21.01.2017 - 12:57
Kategori: Siyaset

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, 'AKP iktidarı halka faizle mücadele ettiğini söylerken, perde gerisinde faizin, faizcinin en büyük koruyucusu, destekçisi' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, TÜRMOB’un Faiz Raporu’nun 2003-2016 döneminde AKP’nin yatırıma 450 milyar, faize 707 milyar ayırdığını belirterek, "AKP iktidarı halka faizle mücadele ettiğini söylerken, perde gerisinde faizin, faizcinin en büyük koruyucusu, destekçisi. Türkiye dünyada Brezilya’dan sonra en yüksek faiz veren 2. ülke" dedi.

Erdoğan Toprak, CHP yönetimine sunduğu, partili milletvekilleri ile CHP örgütüyle de paylaştığı Haftalık Değerlendirme Raporu’nda AKP döneminde “Faiz lobisinin ve faizcilerin adeta ihya edildiğini” ifade etti.

AKP’nin duble yollar, çılgın projelerle iktidarı döneminde yatırımlara ayırdığı tutarın iki katına yakın faize ödeme yaptığını perdelemeye çalıştığını belirten Toprak, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı her gün faizcilere, faize savaş açtığını söylüyor. Başbakan, Ekonomi bakanları sürekli faizle yatıp, faizle kalkıyor. Oysa rakamlar, kendi bütçe verileri tam aksini söylüyor. Faiz lobisi adeta AKP iktidarıyla taze kan bulmuş, beslenmiş. Ülkemizin en büyük meslek örgütlerinden Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) 2003-2016 arasındaki dönemin 'Faiz Röntgenini' çekti. Açıklanan Faiz Raporu’na göre, AKP iktidara geldiği günden, 2016’nın sonuna kadar merkezi bütçeden faiz ödemelerine 707,2 milyar TL kaynak aktardı. Buna karşılık, aynı sürede sürekli övündükleri yatırımlara aktardıkları kaynak 450,5 milyar TL. Faize yatırımlardan yaklaşık 300 milyar TL daha fazla kaynak ayırmışlar. Faiz lobisi ile mücadele, faiz lobisinin belini kırmak bu mudur?

Faiz Raporu’na baktığınızda, Türkiye kaynak bulabilmek için dünyada en yüksek faizi ödeyen Mısır, Uganda, Kenya ve Brezilya’nın ardından 5. sırada yer alıyor. Küresel piyasalarda fazla önemli bir paya sahip olmayan Mısır, Uganda, Kenya hariç tutulduğunda ise, Türkiye Brezilya ile birlikte dünyada borçlanma maliyeti en yüksek, borç bulabilmek için en yüksek faizi ödeyen iki ülkeden birisi! Şimdi, OHAL’le, KHK’larla, not indirimleriyle, yok edilen yatırım ve güven ortamıyla Türkiye ekonomisi dünyada ikinci yüksek faizi vermesine rağmen, kaynak gelmiyor. Cumhurbaşkanı elinde doları, eurosu olanı terörist ilan ettiği için döviz de gelmiyor. Yakında, Türkiye dünyada en yüksek faizi ödeyen birinci ülke olursa hiç de sürpriz sayılmaz."

Erdoğan Toprak, Merkez Bankası’nın TL’yi kısarak, dövize gidecek parayı düşürmeye, kurları dizginlemeye çalıştığını, bunların günü kurtarmayı amaçlayan geçici tedbirler olduğunu öne sürerek şu görüşleri dile getirdi:

"Cumhurbaşkanının danışmanları resmi olmasa da fiilen ekonomiyi yönetir durumda. Beştepe’de acil dolar zirvesi toplanıyor, Ekonomi Bakanı, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, diğer bakanlar, Merkez Bankası Başkanı, Cumhurbaşkanının ekonomi danışmanlarının dediklerini dinliyorlar, ona göre hareket ediyorlar. Siyasi sorumluluğu olmayan danışmanlar, ekranlarda dolar-faiz ahkâmı kesiyor. Merkez Bankası başkanından ses yok. Merkez Bankası, likiditeyi kısarak, repo ihalelerini iptal ederek, TL’yi değerlendirmeyi amaçlarken, diğer yandan da üstü örtülü şekilde faiz artışı yaparak, bankaları yüzde 10 ve üzerinde faizle TL borçlanmaya zorluyor. Bütün bunlarla, olası referanduma kadar günü kurtarmaya çalışıyorlar. Faiz ve zam yağmurunu ertelemeye, “Başkanlığa Hayır” çıkmasını engellemeye çabalıyorlar. 

İktidara geldikleri 2002 sonunda 155,2 milyar TL olan kamunun iç borç stoku yüzde 222,7 artışla Eylül 2016’da 500,9 milyar liraya, toplam kamu borç stoku yüzde 197 artışla 256,8 milyar liradan 763,1 milyar liraya yükselmiş. Bireylerin bankalara 2002 sonunda 1 milyar 973 milyon TL olan tüketici kredileri borcu yüzde 16 bin 739 oranında (167 kat) artışla, Kasım 2016 itibariyle 332,2 milyar liraya yükselmiş. Vatandaşın, şirketlerin, bireysel kredi, kredi kartı, ticari kredi karşılığı bankalara ödediği faiz 882 milyar TL’ye ulaşmış. AKP’nin bütçeden ödediği 707,2 milyar TL faizi de ilave ettiğimizde, bu iktidar döneminde devletin, vatandaşın, şirketlerin, esnafın faize giden parası 1 trilyon 589 milyar TL! Bu tablo, faize karşı çıkan AKP ve Cumhurbaşkanının söyleminin sadece lafta kaldığının, faiz lobisinin ve tefeci faizinin en büyük dostunun, en temel gıdasının AKP iktidarı olduğunun kanıtıdır."

Vişne Haber Ajansı     

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları