loading
close
SON DAKİKALAR

Esnaf Ahilik Sandığı, denetlensin diye önerge verildi, AKP oylarıyla reddedildi

Esnaf Ahilik Sandığı, denetlensin diye önerge verildi, AKP oylarıyla reddedildi
Tarih: 23.02.2017 - 13:17
Kategori: Ekonomi

Esnaf Ahilik Sandığı hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına TBMM Genel kurulunda söz alan Tokat Milletvekili Kadim Durmaz: 'Esnaf Ahilik Sandığı, Sayıştay tarafından denetlensin' diye önerge verdik, önergemiz AKP oylarıyla reddedildi' dedi.

Esnaf Ahilik Sandığı hakkında Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına TBMM Genel kurulunda söz alan Tokat Milletvekili Kadim Durmaz: “ “Esnaf Ahilik Sandığı, Sayıştay tarafından denetlensin” diye önerge verdik, önergemiz AKP oylarıyla reddedildi” dedi.

Esnaf Ahilik Sandığı binlerce esnafın derdine derman olacak mı?

Konuşmasına devam eden Durmaz: “Ahilik iş yeri kapısını hak kapısı bilen, hak için çalışan "Ne eğride tok gördüm ne doğruda aç." diyen, kazançta helalin bereketine inanmış esnaf dayanışma teşkilatıdır. Halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan bir örgütlenmedir. Ahilik, üyelerini hem ekonomik hem de ahlaki yönden de yetiştiren tarihî bir yapıdır. Bu düzenlemenin de bu ruha uygun yapılması gerekirdi ama Hükûmet, esnaf sandığını kurarken esnafa, esnafı temsil eden meslek kuruluşlarına sormadı, bu sandığın yönetiminde, işleyişinde esnafa yer vermedi. Böyle ahilik sandığı olamaz. Bu ismin ruhuna da yazık ediyorsunuz. Merak ediyoruz, esnaf ahilik sandığı kepenk kapatmaya yüz tutmuş binlerce esnafın derdine derman olacak mı? Hayır.

Yüzde 1 sigortalıdan yüzde 1 devlet payı olarak alınsın dedik

Tokat'ta, Behzat Çarşı'sında Bakkal Mamulu Kamil Çiğdem'e, meydanda Semerci İhsan Usta'ya, Zile Uzunçarşı'da 94 yaşındaki Nalbur Arif Özen'e, Erbaa'da Saraç Fevzi Yüksel'e, Turhal'da Lokantacı Ali Balta'ya, Niksar’da ayakkabıcı Mehmet Kapan’a ülkemizin birçok şehrinde esnaf ve sanatkâra seslenen Durmaz: “ %1 sigortalı’dan ve %1 Devlet payı olarak alınsın dedik ama önergemiz AKP oylarıyla reddedildi. Hepiniz bu sandığa yüzde 2 prim ödeyerek Hükûmet eliyle cezalandırılıp bu birikimleriniz toparlandığı yerde ancak iflas ettiğiniz zaman sizin derdinize, yaranıza merhem olacaktır ve bu birikimleri asla geri de alamayacaksınız. Sandığın esnafın işini sürdürmesine katkısı olmayacak, bunu da tüm esnaflarımızın bilmesini istiyorum” dedi.

Son 11 yılda 550 bin esnaj kepenk indirdi

Esnafın BAĞ-KUR pirimi ödeyemediğini ifade eden Durmaz: “ Ülkemizde 2 milyon 800 bin esnaftan 2 milyon 300 bininin BAĞ-KUR'a borcu var. Son on bir yılda 550 bin esnaf da kepenk indirdi. Esnafa marketler yasası sözü verdiniz ama çıkarmadınız. Esnafı borçlarını ödeyemez, işini yapamaz hâle getirdiniz. Esnaf kefalet kooperatifleri, sürekli krediye başvuran, yarısını ödeyince de borcunu tazeleyen esnaflarla dolup taşıyor. Sadece 2016 yılında 164 bin esnaf kredi kullanmış. Yani esnaf borçlu, esnaf perişan. Esnaf ve sanatkârımızın ödeyemediği, icrada 17 milyon liralık dosya var. ” dedi.

Bu esnaf neden borçlu?

Durmaz: “Peki, bu esnaf neden borçlu? Siftahsız geçen günlerin açığını krediyle kapatmaya çalışıyor. İş yeri ipotek, evi ipotek çünkü esnaf ayakta duramıyor. Bunu hiç düşünüp çözüm arayışına girdiniz mi? Hayır

Ahilik esnaf sandığıyla ilgili endişeler var. Malum, AKP Hükûmetinin bu fonlarla ilgili sicili pek de parlak değil. Hükûmetin her sıkıştığında talan ettiği bir İşsizlik Fonu'muz var; işçinin parasını Hükûmetin yanlış ekonomik politikalarını örtmek için her yerde kullanıyor. İşçinin, esnafın emeğiyle biriken fonların iktidar eliyle talan edilmesiyle ekonomi asla düzelmez. İşçinin güvencesi olarak sunduğunuz İşsizlik Fonu esnafın emeğinden biriken paralarla başka yerlerde kullanılacak mı? Varlık Fonu'na bu ahilik sandığını da devredecek misiniz? Türkiye Varlık Fonuna devredilemez. Esnafın emeğiyle biriken paralar İşsizlik Fonu gibi talan edilecek mi? Esnaf bu fonun korunmasını istiyor, esnaf yönetimde temsil istiyor, esnaf bu garantiyi sayın bakanlardan istiyor ama bunu da veremeyecek "hayır" diyeceksiniz; veremezsiniz çünkü niyetiniz başka” dedi.

Bu sistemin bir zorla yaptırım müessesesi olmaması gerekmektedir. Getirilmek istenen sistem, bir noktada insanlara yardım ediyormuş görüntüsü altında onların kıt kaynaklarının ellerinden zorla alınması anlamına gelmektedir. Esnafın yeninden aynı işi yapabilir kılmasını mümkün kılmak, işi sürdürmeyi esas almak gerekir. İşyeri açma ve kapama faaliyetleri ile ilgili süreçlerle bu şartları değerlendirmek gerekir.

Esnaf ve sanaatkarlarımız komşusuna müşteri gönderen güzide insanlardır

Durmaz açıklamasına: “Ülkemizin esnaf ve sanatkârları devletine ve milletine bağlı, ülkesine hizmet eden, komşusuna siftah için müşteri yönlendiren güzide insanlardır. Umuyorum ki en kısa zamanda esnafa, emekliye, asgari ücretliye, çiftçiye, bu ülkeyi var eden yurttaşlarımıza gerçek değerini verecek hayırlı bir Türkiye'yi birlikte kuracağız.


Esnafımız ülkesi ve kendisi için hayırlı olan ne ise onu seçecek ve bunun gereğini mutlaka yapacaktır” dedi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları