loading
close
SON DAKİKALAR

Ezidi kadın: IŞİD'in Kürt kardeşlerime tecavüzünü kabullenemezdim

Ezidi kadın: IŞİD'in Kürt kardeşlerime tecavüzünü kabullenemezdim
Tarih: 05.05.2016 - 12:36
Kategori: Dünya

IŞİD’in Şengal’i ele geçirmesinin ardından kaçırarak seks kölesi yaptığı Ezidi kadınlar, bu kez yaşadıkları güçlüklerle değil örgüt militanlarına karşı ön safta savaşmalarıyla gündemde.

IŞİD’in Şengal’i ele geçirmesinin ardından kaçırarak seks kölesi yaptığı Ezidi kadınlar, bu kez yaşadıkları güçlüklerle değil örgüt militanlarına karşı ön safta savaşmalarıyla gündemde.

IŞİD’in iki kalesi Rakka ile Musul arasında stratejik öneme sahip Şengal’in örgüt militanları tarafından ele geçirmesi ve Ezidi kadınların seks kölesi yapmak için kaçırmasının üzerinden 21 ay geçti. Geride kalan yaklaşık iki yıllık sürede Ezidi kadınlar sık sık maruz kaldıkları vahşetle gündeme geldi.

Ezidi kadınların yaşadıklarına tanık olan ya da hikayelerini dinleyen 30 Ezidi ve Kürt kadın ise onların intikamını almak ve IŞİD’e karşı savaşmak için Peşmerge güçlerine katıldı.

Onlardan biri olan 21 yaşındaki Asema Dahir, Şengal’in kontrolünün IŞİD’e geçmesinin ardından yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Sekiz komşumu götürdüler, çocukları öldürdüler. Dayımı öldürdüler ve kuzenimin sekiz gün önce evlendiği karısını götürdüler.”

'BU ADALETSİZLİĞİ KABUL EDEMEZDİM'

Reuters'a konuşan 30 kişilik kadın birliğinin bir diğer üyesi ise 24 yaşındaki Haseba Nauzad. IŞİD’in Irak’ın en önemli kentlerinden Musul’u ele geçirdiğinde eşiyle birlikte Türkiye’de yaşadığını söyleyen Haseba, “Onların Kürt kardeşlerime tecavüz ettiğini gördüm, bu adaletsizliği kabul edemezdim” dedi.

Eşinin Suriyeli sığınmacılar gibi insan kaçakçılarına para vererek Avrupa’ya gitmeye teklif ettiğini ancak kendisinin Irak’a geri dönerek savaşmakta ısrarcı olduğunu anlatan Haseba, “Özel hayatımı bir kenara bıraktım ve Kürt kız kardeşlerimi, annelerimi savunmak ve düşmana karşı durmak için geldim” diye konuştu.

'ERKEKLER YANLARINDA KADINLARI GÖRDÜĞÜNDE DAHA GÜÇLÜ SAVAŞIYOR'

IŞİD’e karşı mücadelede ön saflarda savaşan kadınlardan biri olan Haseba, “Bir erkek silah taşıyabiliyorsa bir kadın da aynısını yapabilir. Ayrıca erkekler savaş meydanında bir kadının da yanlarında olduğunu gördüklerinde daha güçlü savaşıyor” ifadelerini kullandı.

IŞİD militanlarının ‘bir kadın tarafından öldürüldüklerinde cennete gidemeyeceklerine’ inandığını hatırlatan Haseba ekledi: “Bu hikaye bizi onlara karşı savaşmak için cesaretlendiriyor.”


Sputnik

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları